Інше

Велика підбірка фільмів про альпінізм та сходження в горах

Наприкінці 2021 року на сервісі трансляцій Netflix презентували документальну стрічку “14 вершин”. Редакція Lowcost.ua подивилася її з великим задоволенням, рекомендує вам, а також підготувала великий список фільмів про гори, альпінізм, сходження, подвиги, силу волі та світові рекорди. Хай вони надихнуть вас на активний відпочинок та подорожі в найкрасивіші місця планети! А якщо ви все ж не дуже за активності, зацініть розкішні краєвиди та силу волі людей, які роблять неможливе.

💡 Зверніть увагу! Раніше ми вже робили круті добірки фільмів про захоплюючі подорожі, про відомих мандрівників, науковців та першовідкривачів:

“14 вершин” (14 Peaks: Nothing Is Impossible, 2021)

Історія про виняткове досягнення непальського альпініста Нірмала Пурджі та його команди. За 6 місяців та 6 днів вони підкорили 14 найвищих вершин світу, поставивши одразу кілька світових рекордів. 

Восьмитисячники в Гімалаях (на території Непалу, Тибету, Пакистану та Китаю) називають «короною Землі». Підкорити їх – мрія багатьох альпіністів. І лише менше ніж півсотні людей на планеті втілили її в життя. Першим був італійський альпініст Райнхольд Месснер. Щоб здійснити задумане, йому знадобилося 16 років. Досі найшвидший рекорд на подолання “корони Землі” був понад 7 років. До речі, Райнхольд Месснер також коментує події, які відбуваються у фільмі. Крім нього, інтерв’ю дають дружина та родичі Нірмала Пурджі, а також Джиммі Чін – відомий американський альпініст, фотограф National Geographic, кінорежисер, лауреат премії Оскар (ми його ще згадуватимемо в цьому тексті).   

Нірмал виріс у Катманду, а згодом вступив до лав елітного підрозділу британського спецназу. Пурджі залишалося кілька років до виходу на пенсію, коли він вирішив залишити службу і спробувати себе в альпінізмі. Він керувався благородною метою і вірив в неї настільки, що для отримання грошей на сходження заклав власний будинок. Нірмал хотів довести, наскільки сильними є непальські альпіністи. Здебільшого вони не тільки залишаються в тіні, а й зазнають зневажливого ставлення від “білих” альпіністів. Але насправді жодне сходження на восьмитисячник не втілити без допомоги непальців. “Моя робота – ламати звичні рамки. Вивчення можливостей людини та подолання себе – ось мої інтереси”, – сказав альпініст. 

Інстаграм Нірмала Пурджі. 


“Альпініст” (The Alpinist, 2021)

Стрічка не для тих, хто хапається за серце від споглядання людей на краю урвищ – в ній повно хвилюючих кадрів. Ця історія настільки екстремальна, наскільки ви можете уявити. Фільм про 23-річного канадського скелелаза Марка-Андре Леклерка. Він здійснює одні з найсміливіших соло-сходжень в історії. Скелелаз соромиться спонсорів, немає телефону чи автомобіля, і не хоче показувати знімальній групі свої пригоди. Лерклерк буквально зависає на нігтях на вертикальних скелях, лазить без партнера та страховки – повне єднання з горою та природою. Звісно, він не єдиний скелелаз, який ризикує. Але особливо зухвалий: невимушено ставить рекорди та піднімається на гори за умов, які відлякують більшість досвідчених колег. 


“Шерпа” (Sherpa, 2015)

Австралійська режисерка Дженніфер Підом – авторка одразу двох документальних фільмів у цій підбірці. Цей вона присвятила шерпам – дивовижно витривалому народу, що живе в Східному Непалі. Здебільшого, шерпи організовують сходження та є провідниками західних туристів на найвищі гори регіону, зокрема і на Еверест. Там стрічку і знімали: у 2014 році, коли після сходу льодової лавини загинуло 16 шерпів. У фільмі багато інтерв’ю зі свідками тієї катастрофи, з родичами загиблих, а також із дітьми Тенцинга Норгея – одного із першовідкривачів Евересту. 

Катастрофа 2014 року спричинила конфронтацію між шерпами, керівниками іноземних експедицій та урядом Непалу щодо заробітної плати та значного збільшення компенсацій, виплачених сім’ям жертв. Головний герой фільму – Пурба Таші. Він побував на вершині Джомолунгми 21 раз. Сім’я Таші не хоче, щоб той продовжував ризикувати життям, піднімаючись лише заради грошей. 


“Гора” (Mountain, 2017)

Другий фільм режисерки Дженніфер Підом та результат її співпраці з Австралійським камерним оркестром, одним із найбільших у світі. Фантастичні пейзажі, карколомні зйомки і пошук відповіді на цікаве питання: для чого люди ходять в гори? Адже ще три століття тому ідея сходження на важкодоступну гору могла прийти в голову хіба що божевільному. Навряд чи тоді когось приваблювали дикі ландшафти – гори були місцями небезпеки, а не краси. Чому ж тоді нас так тягне в гори зараз? В оригіналі закадровий текст читає популярний американський актор Вільям Дефо. 


“Меру” (Meru, 2015)

Знаний американський альпініст та фотограф National Geographic, який коментує події у стрічці “14 вершин”, Джиммі Чін також зняв два документальні фільми про сходження в горах. Його партнеркою на знімальному майданчику стала дружина, режисерка Елізабет Чай Васархелі. 

Фільм “Меру” – особиста історія Чіна та двох інших альпіністів. Вони намагаються піднятися на Пік Меру (6660 м), одну з найскладніших вершин світу, яка знаходиться в Індії. Їм це майже вдалося у 2008 році. Але не дійшовши до піка сотню метрів, альпіністи змушені були повернутися. Вони повернуться туди у 2011, щоб таки втілити задумане. Красиво знятий фільм про мужність, дружбу, шанобливе ставлення до гір та чого вартує такий підйом.


“Фрі-соло” (Free Solo, 2018)

За свій другий документальний фільм подружжя Джиммі Чін і Елізабет Чай Васархелі у 2019 р. отримали премію “Оскар”. А касові збори стрічки в перший рік після прем’єри становили близько $20 млн. 

“Фрі-соло” – це розповідь про скелелаза Алекса Хоннольда. Його мрією став одиночний підйом на гору Ель Капітан в національному парку “Йосеміті” в США. Її висота складає 1000 метрів, Ель Капітан вважається найбільш приголомшливою скелею на планеті. Алекс підкорює цю вершину без будь-яких засобів страхування та спеціального альпіністського обладнання – лише в легкому одязі, альпіністському взутті та з порошком магнезії для рук. 

Видовищні, карколомні зйомки, які, до того ж, було непросто організувати. Під час підйому Хоннольд здебільшого знаходився в місцях, де неможливо було застосувати безпровідні мікрофони. Звукову доріжку записували за допомогою спеціально створеного звукового пристрою. Він знаходився у сумці для магнезії за спиною головного героя. Також активно використовували дрони.


“Стіна світанку” (The Dawn Wall, 2017)

У 2015 році американські скелелази Томмі Колдвелл та Кевін Йорґесон провели 19 днів на складному маршруті Dawn Wall (Стіна світанку) на горі Ель Капітан у нацпарку «Йосеміті». Майже 3 тижні відчайдухи жили у вертикальному положенні. Цьому передували 6 років кропітких планувань та тренувань. 

Батько Томмі Колдвелла, теж прославлений альпініст, з самого дитинства прививав синові любов до цього небезпечного виду спорту. Коли хлопцеві було 22, скелелаз-вундеркінд потрапив у полон до повстанців у Киргизстані. Незадовго після того, внаслідок нещасного випадку він втратив вказівний палець. Втім ці події, схоже лише зміцнили його. 


“K2: Неймовірний спуск” (K2: The Impossible Descent, 2020)

Лижний альпінізм – особливий підвид класичного. Після сходження скі-альпіністи з’їжджають із вершини на лижах чи дошках, які принесли з собою. Влітку 2018 року 30-річний альпініст Анджей Баргель, уродженець міста Закопане в Польщі, спустився на лижах із вершини К2. Це друга найвища гора (8611 м) і друга найбільш небезпечна у світі (на першому місці – Аннапурна, не Еверест). Вона знаходиться в Пакистані, у гірському масиві Каракорум. 

Анджей не тільки здійснив сходження на К2 без кисневого балона. Досягнувши позначки 8611 метрів і лише трохи відпочивши, Баргель став на лижі і почав спуск до базового табору, щоб назавжди змінити історію лижного альпінізму. У стрічці поетапно розглядають унікальне досягнення Анджея та беруть інтерв’ю в його колег. 

Про сходження на К2 є ще кілька фільмів. Це “Вершина” (The Summit, 2012) – документальна стрічка про катастрофу у серпні 2008 році. На шляху до вершини та на спуску за дві доби загинули 11 альпіністів. А також фільм “К2: Гранична висота” (K2: The Ultimate High, 1991).


“Месснер” (Messner, 2012)

Документальний фільм про, імовірно, найвідомішого альпініста планети Рейнхольда Месснера. Він родом із німецькомовної родини з автономної провінції Південний Тіроль в Італії, живе там і зараз. У стрічці йдеться про дитячі роки Месснера, успіхи і трагедії на восьмитисячниках, перетин пустель та Антарктиди. 

Перше справді серйозне сходження – на гімалайську вершину Нанга-Парбат – Месснер здійснив у 1970 році. І хоча гору тоді підкорили, сталася трагедія – під час спуску загинув у лавині його рідний брат Гюнтер, а у самого Райнхольда в результаті обмороження ампутували пальці на ногах. Після повернення в Європу ця експедиція опинилася в центрі численних скандалів.

Про цей трагічний випадок також йдеться в ще одній документальній стрічці – “Нанга-Парбат” (Nanga Parbat, 2010). Нанга-Парбат (8125 м) – дев’ята найвища вершина світу. Вона знаходиться у провінції Гілгіт у північній частині Пакистану. Фільм знятий за розповідями і книгами самого Месснера.


“Найдикіша мрія” (The Wildest Dream, 2010)

Документальний біографічний фільм, в якому учасники пошуково-дослідницької експедиції 1999 року намагаються розкрити таємницю загибелі перших непідтверджених підкорювачів Евересту – Джорджа Меллорі та Ендрю Ірвіна. У головній ролі – один із кращих альпіністів США та учасник експедиції Конрад Анкер. Це він знайшов тіло Меллорі. Все спорядження загиблого було з ним, крім знимки дружини. Альпініст обіцяв залишити фото на вершині, тобто, імовірно, досягнув її. В оригіналі закадровий текст серед інших читають відомі актори Ліам Нісон та Рейф Файнс.


Еверест. Досягаючи неможливого” (Beyond the Edge, 2013)

Фільм про перше успішне та задокументоване сходження на Еверест. Його здійснили новозеландець Едмунд Хілларі й шерпа Тенцинг Норгей у складі англійської експедиції у 1953 році. 


Інші фільми про Еверест:

  • “Смерть в горах” (1997)
  • Серіал «Ген висоти, або як пройти на Еверест” (2017)
  • Серіал “Еверест. За межею” (Everest: Beyond the Limit, 2006-2009)

Художні фільми, в основі яких лежать реальні події

“Еверест” (Everest, 2015)

Найвища вершина планети бентежить багатьох альпіністів та режисерів. Ще одна стрічка про Джомолунгму і трагічні події на її схилах – у 1996 році. У травні того року під час спуску з вершини одразу три експедиції потрапили в буревій. У фільмі з’являються відомі особистості: знаменитий казахстанський альпініст Анатолій Букреєв, Ясуко Намба (друга японка, яка підкорила Сім вершин, зокрема і Еверест, де вона загинула), американський письменник та журналіст Джон Кракауер, автор відомої книги “У дикій глушині” та “В розрідженому повітрі” (остання про ті ж трагічні події на Евересті). 

У 2015 році стрічка відкривала 72-ий Венеційський кінофестиваль та досить успішно пройшла в українському прокаті. В епізодичній ролі знялася Кіра Найтлі. 


“127 годин” (127 Hours, 2010)

Художній фільм від режисера «Мільйонер із нетрів»: 6 номінацій на премію «Оскар», 8 номінацій на премію BAFTA, 3 номінації на премію «Золотий глобус». 

Стрічка зняли за книгою Арона Ралстона «Між молотом і ковадлом». Розповідається його справжня історія: у 2003 році альпініст та підкорювач каньйонів провів у гірській ущелині майже шість днів. Його руку затиснув велетенський камінь. Вирушивши в подорож, Арон не сказав нікому, куди саме збирається. Він був змушений ампутувати собі кисть невеликим ножиком, завдяки чому вибрався з каньйону та знайшов інших туристів. Вони і викликали вертоліт рятувальної служби. Слоган фільму: “Немає могутнішої сили на землі, ніж воля до життя


“Північна стіна” (Nordwand/North Face, 2008)

Художній фільм на реальних подіях спільного виробництва Австрії, Німеччини та Швейцарії про підкорення чотирма альпіністами гори Ейгер (3970 м) в Альпах. Сходження на гору її північною стіною вважається одним із найважчих маршрутів. Цю особливість, зокрема, вдало обіграла в назві фірма туристичного одягу та спорядження The North Face. Але у випадку з горою Ейгер все ще серйозніше. Її північну стіну ще називають Стіною смерті – це практично вертикальний схил висотою 1800 м на шляху до вершини. Одного разу місцева влада навіть заборонила здійснювати сходження на Ейгер, а рятувальники заявили, що більше нікого звідти не стягуватимуть. 

У 40-х роках в Альпах майже не залишалося непідкорених вершин. Підкорити Ейгер з півночі було для Гітлера не лише стратегічно важливо, а ще й справою честі. Він пообіцяв золоту олімпійську медаль альпіністам, які зможуть це зробити. 


“Гімалаї” (The Himalayas, 2015)

Південнокорейський драматичний фільм режисера Лі Сеок-Хуна. Сюжет: уславлений корейський альпініст Ом Хон-гіль неохоче бере шефство над двома молодими та недосвідченими хлопцями, які одержимі горами. Їм належить влитися в згуртований колектив, подолати найважчі підйоми і насамперед – самих себе. Хлопці гинуть під час сходження. Але через деякий час група повертається задля втілення благородної, непростої мети – забрати тіла друзів з вершини.


“Торкаючись порожнечі” (Touching the Void, 2003)

Відома стрічка про двох приятелів, які у 1985 р. першими піднялися західною стіною на вершину Сіула Гранде (6344 м) в Перуанських Андах. Під час непростого спуску донизу Джо зламав ногу. Тривалий час Саймон спускав свого травмованого приятеля донизу, страхуючи його мотузкою. Врешті він вирішив обрізати її і Джо з великої висоти впав на льодовик. Спустившись на місце падіння друга та після безуспішних пошуків його, Саймон вирішив, що той загинув. Однак Джо залишився живий. Важко травмований, він зміг самостійно спуститися в табір. Фільм зняли в Альпах за спогадами учасників сходження. 


“Вершина богів” (Le sommet des dieux/The Summit of the Gods, 2021)

Анімаційний фільм від Netflix про японских альпіністів. В непальському магазині одному репортеру пропонують купити старий фотоапарат. Герой відмовляється, але через деякий час розуміє, що такий самий фотоапарат був у членів першої експедиції на Еверест у 1924 році. Тепер він планує знайти і купити цю камеру, щоб дізнатися, чи дісталися до вершини зниклі дослідники. Деякі критики називають цей анімаційний фільм одним із претендентів на номінацію на здобуття премії «Оскар».


Дарка Горова 

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram, або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер, Viber або читайте наш канал у Telegram!

Дарка Горова

Останні записи

УЗ призначила новий потяг Чернівці – Ужгород! Квитки від 289 гривень

Укрзалізниця призначила новий потяг №345/346 Чернівці — Ужгород, який відновить прямий залізничний зв?язок Буковини із…

4 дні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Відень!

Укрзалізниця розпочала онлайн-продаж квитків на потяги, що прямують у сполученні Україна — Австрія, а саме:…

1 тиждень тому

RegioJet: новий рейс із України до Праги з 27 березня! Квитки від €18.9!

Чеська транспортна компанія RegioJet відкрила продаж квитків на нове залізничне сполучення з України до Чехії…

2 тижні тому

FlixBus відкрив новий автобусний маршрут з Києва – до Дрездена, Франкфурта та аеропорту Штутгарта

FlixBus анонсував нову автобусну лінію зі столиці України до аеропорту Штутгарта у південно-західній частині Німеччині.…

2 тижні тому

УЗ тестує сервіс моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення!

Укрзалізниця запускає бета-тестування моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення. Тепер для користувачів,…

2 тижні тому

УЗ відкриває онлайн-продаж квитків до Австрії та Угорщини!

Укрзалізниця повідомила про відкриття онлайн-продажу квитків на потяги з міст України до Австрії та Угорщини…

2 тижні тому