Путівники

Путівник Краковом

Краків – чи не найбільший магніт Польщі і чудова дестинація на вікенд! Це королівське місто з багатовіковою історією, але крім того воно надзвичайно комфортне для туристів. Аеропорт Кракова – 15 км від центру, центральний вокзал 10 хвилин від Площі Ринок, а головні пам’ятки та цікаві місця можна побачити і обійти пішки.

В Краків зручно і недалеко летіти з багатьох українських міст. Станом на осінь 2021 з Києва та Харкова літає Wizz Air, а Ryanair – з Києва, Херсона, Одеси, Львова та Харкова. Крім того, поруч, в місті Катовіце знаходиться лоукост-аеропорт – там зручно робити пересадку в інші країни або доїхати звідти до Кракова. В Катовіце літають: Wizz Air – з Києва, Львова, Одеси та Запоріжжя, Ryanair – з Києва та Одеси.

Скористайтесь посиланнями нижче для пошуку дешевих авіаквитків:

Також зверніть увагу на новину від Flixbus – компанія запустила автобусний рейс через Краків із Чернівців, Івано-Франківська та Львова.

💡 Нагадаємо, що на початку вересня Польща відкрила кордони для українських громадян, відтак Краків можна назвати одним із топових туристичних напрямків з України!

Фото неймовірного Кракова

1 / 9

Декілька корисних посилань для туристів у Кракові:

  • www.krakow.pl – oфіційний сайт для відвідувачів міста, багато інформації різними мовами.
  • www.polskaniezwykla.pl – сервіс із путівниками, картами та коротким описом головних пам’яток всієї Польщі.
  • www.karnet.krakow.pl – cайт із повним переліком подій, фестивалів, концертів у Кракові.
  • www.krakow.jakdojade.pl – cайт, на якому ви знайдете розклад та години курсування всіх маршрутів автобусів та трамваїв міста.
  • www.e-podroznik.pl – розклад всіх автобусів та поїздів із можливістю купити квиток.
  • booking.com – пошук дешевого житла

Краків з дрона:

Де зупинитися в Кракові

Вибір житла у Кракові величезний. Від найменшого в світі апартаменту площею 2,5 м кв. за символічні €15 до історичних пятизіркових готелів у центрі за €150 за ніч. Рекомендую читати відгуки та переглядати світлини тих, хто вже зупинявся у вибраних місцях.

Готель Polonia

💡 Важливо! Варто обрати хостел або готель у межах Середмістя. Якщо подивитись на карту Кракова, добре видно зелену зону навколо центру. Це парк Планти, який охопив Старе місто зеленим кільцем. Ідеально, якщо ваш хостел або готель знаходиться всередині.

Пошук дешевого житла в Кракові


Оглядові майданчики Кракова

Ті, хто як і я, люблять насолоджуватися панорамами міста з висоти, мають у Кракові безліч пропозицій. Можна піднятися на:

  • ліву вежу Базиліки Пресвятої Діви Марії (Kosciol Mariacki). Працює з квітня по жовтень (вт-сб – з 9.30 до 17:30. Нд – з 13:10 до 17:30. Пн – вихідний). Підйом (звісно, пішки) – двічі на годину. Ціна – zl 15. Підійматися непросто, але вигляд чудовий – панорама міста 360. Адреса: Rynek Glowny 1, 30-001 Krakоw.
  • вежу Ратуші. Цей підйом фізично простіший. Ціна білету – zl 12. Працює з березня по жовтень (вт-нд, 10:30 – 18:00. Пн. – з 11:00 до 14:00. Важливо: вхід у цей день безкоштовний). Адреса: plac Mariacki 5, 31-042 Krakow.
  • ліфтом у кав’ярню Szal, що у Суконних рядах. Там можна випити смачної кави на терасі з прекрасною панорамою на головну площу міста та костел Діви Марії. Хороша альтернатива для тих, хто не любить сходи. Адреса: Rynek Glowny 3, 33-332 Krakow.
  • студентське кафе Metrum. Воно знаходиться на 6-му поверсі Музичної Академії в 5 хв. від Площі Ринок. Адреса: Swietego Tomasza 43, 31-027 Krakow.
  • терасу ресторана Vidok. Відкривається неймовірна панорама на Королівський замок на Вавелі. Адреса: aleja Zygmunta Krasinskiego 1, 31-111 Krakow.

Де поїсти в Кракові

Дуже рекомендую звернути увагу на гастрономічний путівник Краковом від Facebook. Там зібрали багато закладів та поділили їх тематично: польська та окремо краківська кухня, висока кухня, заклади для вегетаріанців та людей з особливими дієтами, їжа на вулиці, їжа на виніс, смачні сніданки. В путівнику також багато про нічне життя Кракова, інформація про тематичні об’єднання людей, які цікавляться певним типом їжі чи напоїв, гастрономічні фестивалі та інші події, пов’язані з культурою харчування.

Особливу увагу в Кракові туристи приділяють так званим молочним барам – популярним бюджетним їдальням, де можна швидко й недорого поїсти. Вважається, що молочні бари – спадщина комуністичного періоду. Страви замовляють при касі, а потім чекають за столиком.

Коли їжа готова, її ставлять на стійку, що відділяє кухню від зали, і голосно вигукують назву страви, яку можна забрати. У молочних барах – самообслуговування. Також не сподівайтесь, що весь столик буде у вашому розпорядженні. Зазвичай, у молочних барах підсідають до незнайомих людей, якщо всі столики зайняті. В меню здебільшого традиційні та прості страви польської кухні: вареники, томатний суп або ж відбивна.

Як бачимо з назви, страви з молока і молочних продуктів мають особливу роль: налисники з сиром, ліниві вареники, молочний суп та рисова каша з фруктами і вершками – хіти на всі часи.


Що подивитися в Кракові

Площа Ринок

Всі дороги у Кракові ведуть до Головної площі. Це епіцентр міського буття, тут завжди безліч туристів та багато цікавих місць: Ратуша, Базиліка Діви Марії, Суконні ряди, чимало сувенірних крамничок і кафе. Площа має форму квадрата 200х200 м і такі її розміри затвердили ще у 1257 р. Уявіть тільки, ви прогулюєтеся площею, якій вже більше 700 років.

Напевно, найбільш пізнавана будівля міста і візитна картка КраковаМаріацький костел. Архипресвітеріальний костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії (така його повна назва) почали будувати наприкінці 13 ст. на фундаменті старого романського храму. Звісно ж, споруду змінювали протягом багатьох років, добудовували каплиці, зводили вежі. Варто зайти до середини, щоб на власні очі побачити красиву стелю – вона імітує зіркове небо.

А перше, що кидається в очі зовні – різні за висотою вежі храму. З цією архітектурною особливістю пов’язана одна місцева легенда про двох братів-каменярів, які будували костел. Коли старший брат зрозумів, що башта брата значно вища, то вбив його з заздрощів. Однак згодом юнак не зміг жити з цим тягарем. Він застромив ніж у своє серце, а потім кинувся з вежі. Ніж до цього дня висить на одній зі стін Суконних Рядів – можете побачити його на власні очі.

Вища, північна вежа, зветься хейналицею. Про неї йдеться у ще одній легенді. В середньовічні часи на вежі знаходилися вартові. Вони пильнували, чи не наближаються вороги, а також подавали сигнал про закриття міських воріт – щодня грали на трубі на світанку та на заході сонця.

Одного дня на місто напали татари. Вартовий одразу ж подав сигнал, щоб попередити про небезпеку і закрити ворота. Але вороги влучили в нього стрілою і мелодія рвучко обірвалася. З того часу хейнал став символом Кракова. Тепер його грають щогодини з вікон вежі на чотири сторони світу, і мелодія, як і колись, різко обривається…

В наш час 24-годинну вахту на вежі несуть одночасно два хейналісти – це працівники Державної пожежної служби. Щогодини туристи збираються біля Маріацького костелу, слухають мелодію та дивляться догори. Після того, як трубач перестає грати, він може помахати їм із вікна. Якщо це сталося, загадують бажання – воно обов‘язково збудеться.


Історичний музей Кракова

Ще трохи залишимось на Ринку. Під площею, між Суконними рядами і Маріацьким костелом, на глибині декількох метрів прихована справжня скарбниця знань про краківське минуле. Щоб її побачити, досить спуститися в підземелля (вхід через Суконні ряди з боку Маріацького костелу).

Створенню підземного музею в 2005 році передували археологічні розкопки – багато нових відкриттів і історичних експонатів. Під час прогулянки підземним туристичним маршрутом «Слідами європейської самоідентифікації Кракова» можна відчути атмосферу, що панувала колись на середньовічній ринковій площі. А також зрозуміти зв’язки, що з’єднують колишню столицю Польщі з найважливішими центрами торгівлі і культури середньовічної Європи.

З плином часу рівень ринкової площі суттєво піднявся. У підземеллях під Ринком ми переносимося на багато сотень років назад. Подорож у часі ілюструють фундаменти будинків 12-13 ст, цегляні стіни старих будівель, виявлені під час розкопок оригінальні предмети або реконструкції ремісничих майстерень, а також сучасні мультимедійні презентації.

💡 Важливо! Час роботи музею в літній сезон (з квітня по жовтень): пн – з 10:00 до 20:00, ср–нд – з 10:00 до 22:00. Ціна zl 24. Але у вівторок вхід безкоштовний. В цей день музей працює з 10:00 до 16:00. Більше інформації про музей, а також купити чи забронювати квитки на безкоштовний день можна на сайті музею.


Вавель

Пагорб Вавель із давніх часів був важливим політично-адміністративним місцем. Перші польські володарі з династії П’ястів обрали це місце для своєї резиденції ще в 11-12 ст. – на Вавелі з’явилися оборонні споруди, а з часом на пагорбі звели храми у романському стилі. Згодом саме там коронували польських королів.Перші письмові згадки про сам замок на Вавельському пагорбі датуються 13 ст.

5 / 7

Суттєва перебудова замку відбулася у 14 ст. за правління Владислава І Локетика була зведена вежа з його іменем та кілька інших будівель. Дивовижно, що усі катаклізми і перебудови мало змінили середньовічну, тісну забудову замку. Замковий костел, його різні частини, мають ознаки романської доби, готики, ренесансу, бароко. Вавель – відомий музейний центр Польщі. У його залах розмістили колекції зброї, гобеленів, історичних документів.

💡 Важливо! Вавель – це великий музейний комплекс. Вхідні квитки можна купити тільки на місці. Краще заздалегідь підготуватися, що саме ви б хотіли побачити. Більше потрібної інформації на сайті музею.


Казімеж

Якщо історичним центром Кракова ви вже насолодились, то варто зазирнути на Казімєж. Він – одна з найцікавіших частин Кракова. В тамтешніх тематичних кнайпах і барах залюбки проводять час також місцеві. Зараз це уже центр, але колись Казімєж був окремим містом.

Закладений у 14 ст. королем Казимиром Великим. Євреї мали найбільший вплив на унікальний характер цього місця. Тут облаштували цвинтар, побудували синагогу, доми молитви з релігійними школами, а ще збудували ритуальну лазню. Єврейська частина Казімєжа перекваліфікувалась у справжнє Oppidum Judeorum – Місто Євреїв. Вона була виразно відділена від християнської частини.

Цей поділ можна побачити і сьогодні. Площа Вольніца – це давній центр християнської частини міста. На ній розміщена ратуша, а також Костел Божого Тіла, збудований на кошти Казимира Великого. Центром єврейської частини була сьогоднішня вулиця Широка. Навколо неї побудовано три синагоги. Найбільша і найстаріша з них – це Стара Синагога (сьогодні музей).


Подгуже

Подгуже тільки з 1915 р. є районом Кракова. Однак поселення на правому березі Вісли існувало вже в середньовіччі, а його історія тісно пов’язана з королівським містом. Там знаходиться курган Крака – могила легендарного князя, засновника Кракова. А ще у 1941 р. гітлерівці створили там гетто – закритий, оточений стіною район для населення єврейського походження. Саме в Подгуже розгортається історія Оскара Шиндлера, яка стала за основу у фільмі Стівена Спілберга «Список Шиндлера».


Найстаріший університет Польщі

Ягеллонський Університет у Кракові – найдавніший навчальний заклад Польщі і один із найстаріших у Східній Європі. Указ про його створення видав польський король Казимир Великий ще у 1364 р. Ягеллонський Університет знаходиться в центрі Кракова і має сучасну інфраструктуру. Найстарішою будівлею університету є Колегіум Майус.

Не пропустіть можливості відчути життя середньовічних студентів. Варто прогулятися готичним кам’яним коридором, зазирнути у внутрішній дворик із арковою галереєю. Також неодмінно побувайте в справжнісінькій алхімічній кімнаті, де зберігаються інструменти того самого Миколи Коперника.

💡 Важливо! Вхід у дворик університету безкоштовний, а от за вхід у музей треба буде заплатити. Актуальний час роботи можна перевірити на сайті музею. Білет коштує zl 16. В суботу вхід безкоштовний.


Район Нова Хута

У 50-ті роки 20 ст. на колишніх сільськогосподарських угіддях на схід від Кракова побудували нове місто. Район Нова Хута – живий відгомін комунізму. Це район соціального реалізму з величезними багатоквартирними будинками, які побудували для пропагандистських цілей. Але все ж варто подивитися на Нову Хуту і як на добре спроектоване, функціональне місто з довгою, часом драматичною історією. І починається вона зовсім не в минулому столітті, а набагато раніше.

У Музеї Польської Народної Республіки досліджується історія Польщі часів комунізму, а бруталістська, побудована волонтерами Церква Господнього Ковчега є символом католицького протистояння комунізму. Дерев’яні церкви Св. Іоанна та Св. Варфоломія контрастують із суворими багатоквартирними будинками. Велике враження справляє Адміністративна будівля колишнього комбінату ім. Леніна – будівлі біля воріт комбінату (вул. Уястек 1) в стилі ренесансу.

Місцеве населення навіть сьогодні називає їх «Палацом Дожів» або «Ватиканом». У 2004 році Хута була внесена до реєстру пам’яток Кракова як репрезентативний приклад соцреалістичного урбанізму в Польщі. Що варто побачити, гуляючи Новою Хуто: Курган Ванди, Адміністративну будівлю колишнього комбінату, Плац Центральний і Алею Руж, Музей Польської Народної республіки (квиток – zl 12) та Підземну Нову Хуту.


Закшувек та Скалки Твардовського

Закшувек є однією із найкрасивіших водойм для дайвінгу в Польщі, а з навколишніх скель відкривається прекрасна панорама Кракова. Водойма на Закшувку виникла в 90-ті після заповнення водою старого вапнякового кар’єру.

Його береги – одне з улюблених місць відпочинку місцевих. На глибині 7-21 м. можна побачити: Фіат-125, автобус, пікап, човни і колишній вагончик-побутівку для будівельників. По сусідству з водоймою знаходяться скелі та скелясті стіни, звані скалками Твардовського. Там активно тренуються краківські альпіністи. Вони проклали велику кількість альпіністських маршрутів, обладнаних постійною системою страхування. І ця вся краса – лише в 10 хвилинах від краківського Старого міста.


Цікаві місця за містом

Соляна копальня в м. Величка (13 км від Кракова)

Соляна копальня в місті Величка — одне з найстаріших родовищ кам’яної солі у Європі, яке працювало ще у 13 ст. Копальня відображає розвиток методів і технологій видобутку солі протягом семи сторіч. Підземні коридори і галереї музею-санаторію розташовані на семи підземних рівнях, глибина яких складає 57-198 м. Загальна довжина підземних ходів шахти становить понад 200 км. Сьогодні це музей. Екскурсії відбуваються щодня. Забронювати білет можна на сайті. Вартість екскурсії zl 93, тривалість 3 год.

💡 Важливо! Про цю та багато інших цікавих, відкритих для туристів копалень Польщі ми уже писали в цій підбірці.


Ойцовський національний парк (20 км від Кракова)

Найменший національний парк у Польщі (площа – усього 12 км кв.), зате із безліччю вапнякових скель казкових форм різноманітної величини та з печерами. Він розташований поблизу річки Прондник.

На території парку знаходиться понад 400 печер, найбільші з них: Локєтка і Темна. А ще у парку вирощують форель, її можна скуштувати. Є ймовірність, що це буде найсмачніша форель у вашому житті
Адреса: Ojcow 48, 32-047 Ojcow.


Замок Пєскова Скала (32 км від Кракова)

Замок Пескова Скаланайкраще збережений замок на Шляху орлиних гнізд. До слова, Шлях орлиних гнізд – один із найцікавіших туристичних маршрутів Польщі протяжністю 164 км. Він починається у Кракові, закінчується у Ченстохові. А названий на честь руїн замків і фортець – «Орлиних Гнізд» – які розташовані на скелях до 30 метрів заввишки.

Пескову Скалу не сплутати із жодною іншою твердинею, бо поруч із замком знаходиться характерна 25-метрова скеля – Палиця Геркулеса. Замок належить до найкрасивіших у Польщі. Його також називають Малим Вавелем – має подібні архітектурні елементи.


Аушвіц (70 км від Кракова)

Аушвіц-Біркенау – один із найбільш шокуючих історичних об’єктів Польщі та один із найбільших нацистських концтаборів, що існував у 1940-1945 рр біля міста Освенцім. Території Аушвіц занесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО. На місці поспішно ліквідованих газових камер споруджено меморіальний комплекс, що містить пам’ятні послання 20 мовами світу, включно з українською – тисячі українців також загинули там. Одним із в’язнів був Андрій Ющенко, батько колишнього Президента України Віктора Ющенка.

Сучасні історики збігаються у думці, що в Аушвіці було знищено принаймні від 1,1 до 1,6 млн осіб. За деякими даними, їх могло бути до 9 млн. жертв. Відвідати Аушвіц можна у складі групи, тому варто зареєструватись заздалегідь на сайті. Щороку в Аушвіц приїздять до мільйона відвідувачів із багатьох країн світу.


Морське око (100 км від Кракова)

Морське Око – смарагдово-зелене озеро, одна з найвпізнаваніших пам’яток природи Польщі. Це найбільше озеро в Татрах, воно знаходиться на висоті 1395 м. Вважається, що має таку назву, бо з висоти водойма дійсно нагадує велетенське око.

Морське Око

Легенда каже, що колись на береги озера виносило уламки великих кораблів із неймовірними скарбами. За легендою, Морське Око з’єднане із Середземним морем великою підземною протокою.

Від входу в нацпарк до Морського Ока приблизно 8 км асфальтованої дороги з плавним набором висоти. Дорогою буде кілька джерел з питною водою. Вхід в Національний парк – zl 5.

Автор Daria Pl

➡ Ще більше цікавих, смачних та важливих місць в Instagram у краківського гіда Daria.Pl.

Фото – unsplash.com

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи ТвіттерViber або читайте наш канал у Telegram!

Роман Б.

Коротка інформація

Останні записи

УЗ призначила новий потяг Чернівці – Ужгород! Квитки від 289 гривень

Укрзалізниця призначила новий потяг №345/346 Чернівці — Ужгород, який відновить прямий залізничний зв?язок Буковини із…

3 дні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Відень!

Укрзалізниця розпочала онлайн-продаж квитків на потяги, що прямують у сполученні Україна — Австрія, а саме:…

1 тиждень тому

RegioJet: новий рейс із України до Праги з 27 березня! Квитки від €18.9!

Чеська транспортна компанія RegioJet відкрила продаж квитків на нове залізничне сполучення з України до Чехії…

2 тижні тому

FlixBus відкрив новий автобусний маршрут з Києва – до Дрездена, Франкфурта та аеропорту Штутгарта

FlixBus анонсував нову автобусну лінію зі столиці України до аеропорту Штутгарта у південно-західній частині Німеччині.…

2 тижні тому

УЗ тестує сервіс моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення!

Укрзалізниця запускає бета-тестування моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення. Тепер для користувачів,…

2 тижні тому

УЗ відкриває онлайн-продаж квитків до Австрії та Угорщини!

Укрзалізниця повідомила про відкриття онлайн-продажу квитків на потяги з міст України до Австрії та Угорщини…

2 тижні тому