Путівники

Путівник по Волинській області

Волинська область прекрасна! Сюди варто їхати, тут є на що дивитись, що робити та де відпочивати! Древня волинська земля має багато пам’яток історії, архітектури, культури, старовинних храмів, безкрайніх заповідних лісів, величезну кількість озер, річок, а також незрівнянний колорит. Незаймана природа та краса краю оспівані в легендах та піснях, викристалізувані в “Лісовій Пісні” Лесі Українки.

В цьому путівнику ви можете ознайомитись із найважливішими та найцікавішими історичними, архітектурними, сакральними, природними об’єктами та місцями, куди варто завітати.

Для зручності розділили матеріал на два розділи:

Як дістатись до Волинської області?

Волинська область знаходиться на північному заході країни, межує з Львівською та Рівненською областями, а також з Польщею та Білорусією. І беручи до уваги те, що Луцький аеропорт вже давно не працює і навряд чи скоро запрацює, наразі найзручнішими способами дістатися на Волинь є автомобіль:

  • із Києва на Волинь можна доїхати автомобільною дорогою М-07 Київ — Ковель — контрольно-пропускний пункт «Ягодин» («бетонка» або «Варшавка»), яка є найкращим та найшвидшим способом дістатись до Шацьких озер! Також зі столиці можна легко дістатися автомобільним дорогами Е40/М06 через Рівне;
  • зі Львова їдемо автомобільною дорогою Н-17 Львів — Радехів — Луцьк, або Р-15 Жовква – Червоноград – Володимир-Волинський, якщо на Шацькі озера – то звертаємо на Т0302, але дорога може бути з ямковістю;
  • з Тернополя їдемо через автомобільні дороги Е85/М19;
  • з Хмельницького їдемо через автомобільні дороги М12/М19.

В останні роки у Волинській області інтенсивно ремонтуються дороги, особливо державні, тому більшістю автомагістралей можна доїхати зручно та швидко.

Наразі до Луцька курсують два потяги далекого слідування:

  • №97 Київ – Луцьк – Ковель
  • №88 Новоолексіївка – Луцьк – Ковель

Квитки на автобуси бронюємо тут.

Зверніть увагу: найкращі готелі Волинської області

Волинь історична

Місто Луцьк

Луцьк є одним із найдревніших міст України, перша згадка про яке датується 1085 р. На сьогодні воно є одним із найменших та найзатишніших обласних центрів України.

Багато з тих, хто вперше сюди потрапляє із великих міст, дивується неспішному темпу життя лучан. А куди поспішати, коли з одного кінця міста в інше можна добратися менш ніж за годину?

Через Луцьк протікає судноплавна річка Стир, яка оточує історичний центр міста. Сама назва міста Луцька, наймовірніше, пов’язана з рікою – через характерний вигин та непрохідні болота якої походить його назва (від слова «лука»).

Незважаючи на невеликий розмір, у Луцьку є, що подивитись та де провести час. І це не тільки символ Волині – Замок Любарта, а й залишки середньовічного старого міста, таємничий «луцький будинок з химерами», нерозвідані підземелля, оновлений зоопарк, музей Волинської Ікони, крутий Музей сучасного українського мистецтва, недооцінений Художній музей, неймовірний ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів», компактний Музей військової техніки та ін.

Замок Любарта – історико культурний заповідник «Старий Луцьк»

Найзнаменитішим історичним та туристичним об’єктом Луцька і всієї області є Луцький замок в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». Це пам’ятка архітектури 14-16 ст. та один із найдавніших і найкраще збережених замків України, зображення якого знаходиться на зворотній стороні 200-гривневої купюри з Лесею Українкою.

Зазвичай, лучани називають його Замком Любарта, в честь засновника, великого князя Волинського Любарта, який є останнім самостійним правителем Галицько-Волинської держави. З історією будівництва, розквіту, занепаду та ренесансу замку можна ознайомитись у чудовому матеріалі на Вікіпедії.

Замок має три вежі:

  • В’їзна Вежа – у якій розміщено виставки будівельної кераміки та старожитностей, знайдених під час археологічних досліджень. Не полінуйтеся піднятися на оглядовий майданчик вежі (вхід тільки з екскурсоводом), з якого відкривається вигляд на старе місто. З цієї ж вежі сурмить своєрідний символ міста – кликун (невеликі статуетки якого можна знайти в різних куточках міста). У будні дні о 12:00, у святкові та вихідні – о 12:00 та 18:00
  • Владича Вежа – у нижніх ярусах якої відтворено інтер’єри в’язниці, ярусом вище виставка зброї, а верхні яруси займає експозиція єдиного в Україні музею дзвонів
  • Стирова Вежа

Квитки: дорослі – 40 грн, діти, студенти – 20 грн.

Зазвичай, в Луцькому замку регулярно відбуваються історичні, гастрономічні та музичні події, серед яких «Ніч у Луцькому замку», «Музичні діалоги», «Поліське літо з фольклором», «ArtJazzCooperation», «Lutsk Food Fest», різноманітні лицарські турніри «Меч Луцького замку», тощо.

Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus

Автор фото – Maxim Ritus

Підземелля Луцького замку:

Старе місто Луцька має розгалужену та малодосліджену систему підземель. Говорячи про «підземелля Луцька», зазвичай, мають на увазі підвали під Кафедральним костелом Петра і Павла. Проте в Луцьку підземель набагато більше.

Мало не під кожною історичною спорудою Старого Міста були підвали, які заглиблювалися в землю не на один поверх. Нещодавно в мережі з’явився перший віртуальний тур Луцьким підземеллям.

Квитки можна придбати в касі Замку Любарта, вартість: дорослі – 50 грн, дитячий, студентський – 25 грн. Вхід до підземель – кожні 2 год з 10:00 до 17:00 щодня.

В самому замку також є підземелля, у яких законсервовані залишки першої кам’яної будівлі Луцька – церкви Івана Богослова. Там зберігаються могили давніх князів, єпископів і знатних міщан. Збереглася навіть князівська гробниця зі скелетом із наконечником татарської стріли у черепі.

Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus

Автор фото – Maxim Ritus

Окольний замок

Одночасно з Верхнім замком (Замком Любарта) розпочалось будівництво Нижнього або Окольного замку, територія якого була забудована маєтками волинської шахти та храмами. Замок мав по 4 дерев’яних та мурованих вежі. До наших днів збереглися Вежа Чарторийських, названа на честь князів, які дали кошти на її будівництво.

Між Вежами Чарторийських і Воротньою Окольного замку знаходиться один із найвеличніших храмів Луцька, який досі є найвищою спорудою Старого Міста – костел Петра і Павла. Він був збудований у стилі бароко, проте після пожежі та подальшої реконструкції набув рис класицизму.

Цікавою пам’яткою архітектури 17 ст. є синагога. Цю будівлю ще називають «Малим Замком», тому що окрім основної молитовної частини, синагога має чотириповерхову вежу з бійницями.

Прикрасою Старого Міста є лютеранська кірха, збудована общиною на початку 20 ст. у неготичному стилі.

Домініканський монастир
Кірха
Костел Петра та Павла

Також рекомендуємо звернути увагу на Собор Покрови Пресвятої Богородиці, як одну з двох збережених православних церков Луцька королівського періоду історії.

Наразі у Луцьку триває робота над реалізацією унікального проєкту «Нове життя Старого міста», що передбачає ремонт підвалів, фасаду монастиря єзуїтів, башти Чарторийських із оборонним муром, а також благоустрій прилеглих територій. Цей проєкт має на меті об’єднання Замку Любарта, Старого міста і реконструйованої Замкової площі в один історико-культурний комплекс.

Фото з fb Георгія Недопада
Фото з fb Георгія Недопада

Неподалік Луцького замку, на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» за Лютеранською кірхою, прямо біля річки Стир розташована архітектурна пам’ятка сучасності – будинок скульптора Миколи Голованя, який ще називають «Луцьким будинком з химерами», а сам автор називає його «будинок з вернісажем».

Стіни, дах, огорожа та усе подвір’я прикрашені кам’яними та бетонними скульптурами різних стилів. Загалом – понад 500 творів. Зазначимо, що частину своїх скульптур Микола Головань подарував місту для облаштування Центрального парку Луцька.

Неодмінно завітайте! Можна навіть застати власника на подвір’ї, а інколи він навіть може провести екскурсію чи повідати свою/своїх скульптур історію.

Біля будинку Головання облаштована пристань для прогулянкового катера, екскурсію по річці Стир можна замовити за тел. 095 495 81 52.

Адреса: вулиця Лютеранська, 9, Луцьк, Волинська область, 43000 (геолокація)

Відео Миколу Голованя від Ukraїner:

Що ще подивитися в «Старому місті»:

  • Вежа Чарторийських – знаходиться на вул. Драгоманова. Вежа була частиною Окольного замку і збереглася дуже добре. Нещодавно тут проведено реставрацію.
  • Аптека-музей на вул. Драгоманова, 11 – в експозиції старовинні рецепти, аптечний інвентар, документи, старі підручники, древній аптечний посуд 15-17 ст., тощо. Відвідування музею безкоштовне.
  • Будинок Косачів на вул. Драгоманова, 23 – будинок, в якому працював батько Лесі Українки, а сама поетеса прожила тут декілька місяців. Будинок знаходиться неподалік замку Любарата, зараз тут знаходиться Історико-архітектурний заповідник старого Луцька та експозиція «Лесина вітальня».
  • Домініканський монастир на вул. Драгоманова, 26 – монастир першого луцького католицького ордену, пам’ятка архітектури національного значення. Сьогодні в колишньому монастирі домініканців розмістилася Волинська духовна семінарія УПЦ МП з церквою Кирила і Мефодія.
  • Монастир бригіток на вул. Кафедральна, 16 – монастир першого луцького жіночого католицького ордену, пам’ятка архітектури національного значення. В даний час приміщення певною мірою пустують.
  • “Лесин ясен” (або те, що від нього залишилось) – колишня ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, найстаріше дерево Луцька віком понад 200 р. Знаходиться на вул. Кафедральній, перед В’їзною вежею Луцького замку. Ясен ріс біля будинку, в якому жила письменниця Леся Українка. На жаль, 30 червня 2020 р. буревій повалив дерево.

Пішохідна вулиця Лесі Українки

Будете в Луцьку – неодмінно завітайте на пішохідну вулицю Лесі Українки. Вона стартує біля виходу зі Старого міста та завершується на центральній площі, де розташований пам’ятник Лесі Українці. Саме на цій вулиці вирує справжнє життя – тут знаходиться чимало кав’ярень, кафе, ресторанів, магазинів, крамниць, а також Луцька галерея мистецтв. В кінці вулиці – комплекс споруд монастиря та костелу бернардинів, кафедральний собор Луцької і Волинської єпархії Православної Церкви України — пам’ятка архітектури національного значення.

Центральний парк культури і відпочинку ім. Лесі Українки

Міський комунальний парк у Луцьку, традиційне місце відпочинку і дозвілля багатьох лучан і гостей міста. Останніми роками міська влада приділяє неабияку увагу розвитку парку: регулярно стрижуть газони, замінюють бруківку, відкривають нові доріжки, встановлюють лави, облаштовується освітлення. Прогулянку в парку навіть можна поєднати з пляжним відпочинком біля басейну чи річки Стир. Нещодавно на центральному пляжі міста розмістили великий лежак, на якому можна відпочивати, засмагати, фотографуватися.

Сторінка на ФБ.

Фото з fb Георгія Недопада
Фото з fb Георгія Недопада
Фото з fb Георгія Недопада
Автор фото - Віктор Петрук
Автор фото - Віщун
Фото з сайту lutsk.rayon.in.ua

Луцький зоопарк

В Луцький зоопарк не соромно ходити навіть тим, хто бачив кращі зоопарки світу. У 2015 році там провели загальну реконструкцію, після якого він набув пристойного вигляду. 500 тварин 94-х видів: олені, лами, кози, вівці, верблюд, які перебувають у загорожах. У вольєрах – мавпочки-ігрунки, капуцини, лемури, сурикати, орли, нутрії, дикобрази, клітки для кроликів, кавій, різних порід домашньої птиці, папуг, сов. У центрі зоопарку розташовано кілька штучних озер, де живуть качки, гуси, лебеді та пелікани.

Серед екзотичних представників фауни — лев, ведмідь, благородний олень, бізон, антилопа, лама, дикобраз, єнотовидні собаки, фазани, павичі, чорні лебеді.

Квитки: дорослі – 60 грн, діти – 40 грн (зростом до 1 м. – безоплатно). Безкоштовний вхід для людей із особливими потребами з одним супроводжуючим та учасників ООС (АТО) з дітьми.

Сторінка на ФБ.

Фото з fb сторінки Луцького зоопарку
Фото з fb сторінки Луцького зоопарку
Фото з fb сторінки Луцького зоопарку
Фото з fb сторінки Луцького зоопарку
Фото з fb сторінки Луцького зоопарку
Фото з fb сторінки Луцького зоопарку

Музеї Луцька:

  • Луцький художній музей

Розташований в мурах Луцького Замку (колишній Будинок повітової канцелярії і шляхетських судів) та є відділом Волинського краєзнавчого музею. Будинок збудували у 1789 р. на підмурках колишнього княжого палацу в замку.

Найбільшу мистецьку вартість мають твори мистецтва з картинної галереї з Олицького замку. Перлиною музею є оригінал неаполітанського майстра Хосе де Рібера — “Святий Ієронім”. На картині зображено відомого католицького святого в пустелі під час пристрасної молитви.

Адреса: м. Луцьк, замок Любарта, вул. Кафедральна, 1а

Сторінка на ФБ.

  • Музей волинської ікони

Єдиний в Україні, який представляє самобутню регіональну школу волинського іконопису.

Збірка музею нараховує понад 1,5 тис. пам’яток сакрального мистецтва. Безцінною перлиною збірки є Холмська Чудотворна ікона Божої Матері, унікальна пам’ятка візантійського мистецтва 11-12 ст., одна з найшанованіших християнських святинь. Цій іконі присвячений окремий зал музею, де проводяться не тільки екскурсії, але й богослужіння.

Адреса: м. Луцьк, вул. Ярощука, 5

Офіційний сайт.

  • Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Молодий, заснований у 2018 р, і наразі найбільший в Україні Музей сучасного національного мистецтва. Загальна площа – 5 тис. м кв.

Музей знаходиться майже на околиці міста, але він неодмінно заслуговує на візит! Плюсом є те, що музей розташований у приміщенні спортивно-розважального комплексу AdrenalinCity.

У музейному комплексі представлені роботи понад 100 українських митців, загалом більше 800 арт-об’єктів живопису, графіки, скульптури, інсталяції, відео-арту українських авторів 20-21 ст.

Колекція розпочинається з 30-их рр, з робіт Леопольда Левицького, а закінчується залом, присвяченим актуальному мистецтву. Зали музею поділені як хронологічно за роками, так і за школами та групами.

Адреса: м.Луцьк, вул. Карбишева, 1

Офіційний сайт.

  • Волинський краєзнавчий музей

Головний музей Волинської області, найбільший і найдавніший. Експозиція музею знайомить із природою, історією, культурою, етнографією регіону. Нині Волинський краєзнавчий музей має в своєму складі ще 5 діючих музеїв-філій:

    • Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, створений 1949 р., із сектором – Музеєм „Лісової пісні” в ур. Нечимне (2004 р.)
    • Художній музей
    • Музей волинської ікони
    • Музей історії Луцького братства
    • меморіальний музей В’ячеслава Липинського у с. Затурці Локачинського району.

Адреса: м. Луцьк, вул. Шопена, 20

Офіційний сайт.

  • Музей історії Луцького братства – відділ Волинського краєзнавчого музею

Музей історії Луцького братства відкрили у 2011 р. в приміщенні колишнього братського Хрестовоздвиженського монастиря в Луцьку. Музей є першим в Україні, присвячений окремій братській асоціації. Луцьке Хрестовоздвиженське православне братство мирян і духовенства організаційно почало оформлятись ще у 1617 р. Спочатку як резиденція православної світської еліти Волинського воєводства, місцем періодичного осідку якої був Луцьк.

Адреса: м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 5.

Офіційний сайт.

  • Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки

Створений на базі військового містечка № 38 в 1999 р. Знаходиться в центрі міста. На відкритому майданчику представлені зразки військової техніки і озброєння: авіаційні комплекси, бронетанкова техніка, зенітно-ракетні комплекси, артилерійське озброєння, техніка служб забезпечення тилу Збройних Сил України та техніка військ зв’язку. При музеї працює військово-історична бібліотека.

Адреса: м. Луцьк вул. На Таборищі, 6

Офіційний сайт.

Дитяча Залізниця

В Луцьку також є діюча дитяча залізниця, і вона вважається однією з найменших в Україні. Її протяжність становить 1,5 км, проїзд триває близько 7 хв. Розташована неподалік Краєзнавчого музею та музею військової техніки, частково проходить через територію Луцького ботанічного саду.

Зверніть увагу: Пошук житла в Луцьку

Ну і на останок, чому не варто їхати в Луцьк:

Жидичинський монастир

Неподалік Луцька, над річкою Стир розташований невеликий населений пункт Жидичин, перлиною, якого є Свято-Миколаївський Жидичинський монастир – один із найдревніших монастирів України.

У 15 ст Жидичинська обитель мала статус лаври. За своєю значимістю та багатством для Київської митрополії монастир в Жидичині був другим після Києво-Печерської лаври й мав неофіційну назву «золоте яблучко». У 2003 розпочата відбудова та реставрація та реконструкція комплексу.

На що звернути увагу:

  • Свято-Миколаївський собор
  • Палац Митрополита в Жидичині
  • Домовий храм преподобного Миколи Святоші
  • Скит Святого Духа
  • Петро-Павлівський жіночий скит у селі Липляни за 3 км від Жидичина

Детальніше тут.

Олика та Олицький Замок

Невелике містечко з давньою історією, яке розташоване на перехресті доріг з Рівного, Дубна та Луцька. Вигідне розташування цього поселення на важливих торгових шляхах сприяли розквіту міста. Саме тому представники багатого магнатського роду Радзивіллів у 16 ст. вибрали Олику центром удільного князівства.

У 1564 р. тут збудували один із перших в Україні квадратних оборонних бастіонів площею 2,7 га, що поклало початок будівництву на Волинських землях інших дрібних укріплень такого типу.

У 30-х рр 17 ст. навколо міста спорудили стіну висотою 7 м., а для в’їзду побудували брами з бійницями. Сьогодні на території замку знаходиться медичний заклад, ведуться реставраційні роботи.

Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus

Неподалік Олицького замку розміщений один із найстаріших у краї мурований костел святого Петра, перша в Україні фортеця бастіонного типу, один із найбільших на Волині храм Святої Трійці, збудований в стилі бароко.

Отож, якщо будете їхати із/до Рівного автомобільною дорогою Н-22, майже на межі Волинської та Рівненської поблизу КПП, поверніть на Олику і зможете проїхатись по автентичній польській дорозі, викладеній шашкою Трилінського, та відвідати Олицький Замок.

Плитка Трилінського
Плитка Трилінського
Храм Святої Трійці

Геолокація.

Ковель та Колодяжне

Місто Ковель знаходиться в центрі Волинської області, лежить на річці Турія і вважається одним із найдавніших поселень у південно-західному краї. Сьогодні це один із найкрупніших залізничних вузлів України.

Що дивитись в Ковелі:

  • Костел Святої Анни – найстаріший дерев’яний храм міста
  • Воскресенський собор – храм, перша згадка про який датується 1549 р.
  • Люблінська алею – мальовнича алея на березі річки Турія
  • Аптека Фрідріксона – окраса міста Ковеля, будинок старої аптеки по вул. Незалежності, 89
  • Ковельський залізничний вокзал – унікальний зразок конструктивного рішення і включений до Списку пам’яток архітектури державного значення. Зліва при виході з вокзалу знаходиться пам’ятник паровозу
Автор фото – Maxim Ritus

Колодяжне

Якщо їхатимете на Шацькі озера, неодмінно завітайте в село Колодяжне неподалік Ковеля. Тут творила відома письменниця Леся Українка. Цілих 15 років її недовгого життя пов’язані з цим місцем. Тільки у Колодяжному, куди Косачі (справжнє прізвище сім’ї письменниці) переїхали 1882 р. з Луцька, Леся почувала себе вдома.

З 1949 р. в Лесиному будинку розмістився музей-бібліотека. В експозиції – меморіальні речі Лесі Українки та її родини, прижиттєві видання творів поетеси, її матері Олени Пчілки, фотографії, речі побуту та етнографії Волині, відтворені фрагменти робочого кабінету і сільської хати.

 Геолокація.

Автор фото – Levchuk Volodymyr

Зверніть увагу: Пошук житла в Ковелі

Володимир-Волинський, Зимне та Устилуг

Древнє місто Володимир-Волинський (Володимир) посідає особливе місце в історії творення української держави. Місто є одним із найстаріших в Україні, і майже із дати заснування було економічним, політичним та духовним центром Київської Русі та Галицько-Волинського князівства.

Своїй назві місто завдячує київському князю Володимиру Святославовичу. Офіційною датою заснування міста вважають 998 рік.

Володимир мав стратегічне розташування на перехресті торговельних шляхів із країн Європи до Київської Русі і Середнього Сходу, а також із Угорщини до Литви. Це зумовило створення навколо міста потужного укріплення з ровом і валами до 10 м. Навіть сьогодні ці вали викликають захоплення. Площа дитинця становила 3,1 га, а саме місто досягало 50 га.

Що дивитись у Володимирі-Волинському:

  • Собор Успiння Пресвятої Богоматерi – побудований в 1156-1160 рр. Це єдина церква, яка збереглася з домонгольського часу на Волині та одна з найцінніших архітектурних пам’яток давньоруського зодчества. Візитівка міста. Часто собор іменують Мстиславовим храмом, оскільки побудований він за велінням Володимир-Волинського, а пізніше великого Київського князя Мстислава Ізяславича.
  • Земляні вали давньоруського городища
  • Історичний музей
  • Церква св. Василiя
  • Христорiздвяний собор (колишнiй костел єзуїтiв)
  • Миколаївська церква
  • Костел Iоакiма та Анни (монастир капуцинiв)

Офіційний сайт.

Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus

Зимне 

Недалеко від Володимир-Волинського, на берегах ріки Луга, знаходиться с. Зимне. У 1001 р. Великий князь Володимир збудував тут, у своїй зимовій резиденції на Святій горі, дерев’яну Успенську церкву і муровану церкву-ротонду Святої Трійці. На базі цієї церкви утворився Святогірський монастир, який вперше згадується у 1073 р.

Головною святинею монастиря вважають Зимненську ікону Богоматері, яку подарував сам князь Володимир. Будівля належить до оборонних споруд, що набули широкого розповсюдження на землях України та Білорусі в епоху пізнього середньовіччя, розташований на мисі, який стрімко обривається до заплави річки Луги.

Сучасний монастирський комплекс об’єднує підземелля печерної церкви, древню Свято-Троїцьку церкву-ротонду, храм Успіня Богородиці, теплу зимову церкву, дзвіницю, вежі, келії служниць, господарські споруди, капличку.

Геолокація.

Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus
Автор фото - Maxim Ritus

Устилуг

Устилуг – одне із старовинних містечок на Волині, відоме ще з літописних часів. Містечко стало батьківщиною для трьох поколінь родини Стравінських – знаменитого співака Маріїнського театру в Петербурзі Федора Стравінського, його сина всесвітньовідомого композитора Ігоря Стравінського та його сина – Федора, відомого швейцарського художника. Нині в Устилузі у будинку композитора «Стара Миза», побудованому у 1907 р. за його власним проектом, знаходиться музей, оновлений у 2013 р.

Архітектурними пам’ятками міста є:

  • каплиця першої половини 19 ст.
  • будинок сім‘ї Носенків початку 20 ст.
  • митниця 1908 р.
  • Петропавліська церква
  • Фахверковий млин
  • Костел 18 ст.

Зверніть увагу: пошук житла у Володимирі-Волинському

Берестечко

Берестечко – невеличке містечко, яке розкинулося на берегах річки Стир. Відоме битвою, що відбулась тут 18-30 червня 1651 р. між військами гетьмана Богдана Хмельницького і польського короля Яна Казиміра ІІІ. Детальніше про цю героїчну і водночас сумну для українського народу битву можна прочитати на Історичній Правді. Подвиг 300 козаків знайшов своє відображення в поезії Т.Г.Шевченка «За байраком байрак» та «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?».

Зазначимо, що національний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви” з музеєм та храмами розміщений в селі Пляшева Радивилівського району Рівненської. (геолокація)

Серед пам’яток Берестечка – обеліск на могилі князя Ф. Пронського, засновника міста, який у народі називають «мурований стовп». Неподалік розміщений Свято-Троїцький собор із досить незвичним для храмів архітектурним рішенням. Троїцький костел, який звели в 17 ст. на честь перемоги поляків у битві під Берестечком.

Природа та рекреація Волині:

Шацькі озера та Шацький національний природний парк

Якщо історичний символ Волині – це Замок Любарта, то природньо-рекреаційним символом, звісно, є Шацькі озера! Мальовничі природні ландшафти, теплий та м’який клімат Шацького національного природнього парку має чимало поціновувачів. До джерельно-чистої води Волинських озер їдуть із усієї України (особливо в період коронавірусної кризи), а діти називають Світязь морем. Соснові ліси, оточені болотами з торфовими покладами. В межах Шацького нацпарку зростають 800 видів рослин, 20 з яких занесені до «Червоної книги України».

Автор фото – Siroga Tsvyd

З 26 озер Шацької групи найпривабливіші у рекреаційному сенсі – це Світязь та Пісочне. Умовно, їх ділять на 4 зони вдпочинку:

  • зона відпочинку Світязь розташована вздовж південного узбережжя оз. Світязь в с. Світязь. Тут є багато приватних будиночків-садиб і декілька сучасних готелів. Нещодавно облаштували круту набережну з пішохідними та велодоріжками, навколо якої почала розвиватись пляжна інфраструктура. Зона багата на природні піщані пляжі, місцями покритті травою, дно – піщане з поступовим пониженням глибини
Фото з сайту Шацький Національний природній парк
  • зона відпочинку “Гряда” – розташована на східному узбережжі оз. Світязь та на території смт. Шацьк і є одним із найбільших місць концентрації відпочивальників. Пляж від припляжної та ландшафтної зони відділений пішохідною алеєю, що проходить вздовж усього берега Світязь. Здебільшого тут розміщені бази різних установ та підприємств. На Гряді багато кафе, магазинчиків, ринок та інші торгові і розважальні заклади
  • зона відпочинку “Пісочне” розміщується на південно-східному узбережжі оз. Пісочне і користується великою популярністю серед відпочиваючих завдяки озеру з джерельно-чистою водою, піщаному пляжу з розлогими соснами, котрі роблять природну тінь на пляжі. Тут також функціонує санаторій “Лісова пісня” загальнооздоровчого профілю, який нещодавно зробив  вхід на пляж платним (15 грн).
Фото з сайту Волинські Новини
  • зона відпочинку “урочище Гушове” розташована за межами с. Світязь на території Світязької сільської ради. Прекрасні природні піщані пляжі, прилягаючі лісові масиви.

У зоні стаціонарної рекреації озер Світязь і Пісочне сконцентровано понад 60 баз відпочинку, 6 спортивно-оздоровчих та дитячих таборів, 7 стаціонарів наукових установ, функціонують санаторій «Лісова пісня» та пансіонат «Шацькі озера». Одночасно в цих закладах можуть відпочивати близько 7 тис. чоловік, ще близько 5 тис. рекреантів розташовуються на відпочинок в приватному секторі та наметових містечках.

У Шацьких озерах водяться понад 30 видів риби, серед яких і славнозвісні вугрі річкові. Незважаючи на обмеження на ловлю, рибу нелегально ловлять сотні браконєрів. Копчені тушки вугрів вам запропонують на всіх місцевих ринках, але не факт, що ця риба місцева (як би вас не переконували, вона, найімовірніше, польського «виробництва», чеського, навіть китайського!).

Офіційний сайт. Ще один сайт.

Зверніть увагу:

Кемпінги на Шацьких озерах

Кемпінги та намети на Шацьких озерах можна встановлювати на території 5 наметових містечок: рекреаційного пункту “Незабудка”, двох кемпінгів поблизу оз. Пісочне, на Гряді та наметового містечка на території урочища Мокошин, неподалік с. Пульмо.

Це найбільше за територією та найбільш розвинене наметове містечко на території Шацьких озер. Є сосновий ліс та галявини, прилягає одразу до оз. Світязь. На території є багато альтанок, освітлення, колонки з водою, загальні туалети, смітники. Біля в’їзду в наметове містечко розташувалися магазини та бари, але якщо пройтися вглиб території, ніхто не потурбує ваш спокій.

Знаходиться біля оз. Пісочне, неподалік бази відпочинку “Медик”. На території є альтанки, туалети, смітники, колонки з водою, електрика.

Знаходиться в самісінькому центрі с. Мельники, перед поворотом до озера. Загальна територія кемпінгу 0.24 га, а макс. кількість наметів – 30. На території є душова кімната, туалети, мангали, столи, магазин, електрика. Тел.: 0667444264, 0960579970.

Знаходиться неподалік відпочинкової зони “Гряда”.

Розташоване в урочищі Мокошин, біля с. Пульмо. До озера Світязь 50 м. На території є альтанки, столики з лавками, туалети, смітники.

Інші озера Волинської області:

Волинь називають голубоокою – тут 265 озер! Ось декілька з них:

Ботанічний заказник “Воротнів”

Воротнів – ботанічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований за 17 км від Луцька. Нещодавно лісники облаштували тут якісну інфраструктуру для відпочинку, і тепер це місце називають луцькою, волинською чи маленькою Швейцарією.

Вхід до заказника вільний, але автомобілі на територію не пускають. Найкращий варіант – це приїхати на або з велосипедом і проїхатись по одній із підготовлених екологічних стежок.

Фото з сайту – lisvolyn.gov.ua

Геолокація.

Національний природний парк “Цуманська Пуща” та санаторій «Пролісок»

Цей природний комплекс зберігає надзвичайно багате біорізноманіття, тут чимало рідкісних видів рослин і тварин, а болота вражають флорою та фауною. Значна частина видів занесені до Червоної книги України, Європейського Червоного Списку та Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи. Тривалий час ці природні комплекси та їх біорізноманіття залишалися не достатньо вивчені. Збереглися тут і незаймані ділянки лісу. Деякі з них мають вік 150-170 років.

Туристи, які приїжджатимуть сюди, зможуть милуватися прекрасними лісовими пейзажами, обривистими берегами ріки Горинь, купатися у чистих водах річки Путилівка. Вже зараз до послуг подорожуючих є кілька обладнаних рекреаційних пунктів. В урочищі Лопатень розташовані меморіальний комплекс і Музей партизанської слави, а також Музей історії волинського лісу.

Адреса адміністрації: м. Ківерці, вул. Вишневецького, 3а.

Офіційний сайт.

Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»
Фото з сайту НПП «Цуманська пуща»

Cанаторій матері та дитини «Пролісок»

Знаходиться на території регіонального ландшафтного парку, в оточенні соснового бору, на березі великого водного плеса. 3 спальні корпуси та 13 сімейних котеджів, лікувальний та водолікувальні відділення з сучасним обладнанням, басейн, термальний басейн із мінеральною водою. Санаторій займає територію 8 га.

Офіційний сайт.

Національний природній парк “Припять-Стохід”, село Сваловичі та озеро Любязь

Територія є надзвичайно красивою та добре збереженою, а до того ж має важливе значення. Води річок Прип’яті та Стоходу живлять чистою водою найголовнішу водну артерію України – Дніпро, у басейні якого живе понад 10 млн. людей.

Національний парк знаходиться неподалік Любешова та взяв назву від двох річок, що протікають через нього. «Стохід» походить від сотен ходів в річкових джунглях, загальна довжина яких не вимірюється.

На території України залишилось небагато річок, заплави яких збереглися у природному стані. До таких якраз і відноситься заплава Прип’яті на ділянці від с. Річиця до кордону з Рівненською областю, довжиною всього 70 км. Практично вся ця територія включена до природно-заповідного фонду – тут знаходяться 10 гідрологічних заказнків. Вздовж Прип’яті щорічно мігрують та зупиняються на відпочинок понад сотні тисяч птахів!

Адреса адміністрації: м.Любешів, вул. Бондаренка, 47
Офіційний сайт.

Фото з сайту НПП "Прип'яти-Стохід"
Фото з сайту НПП "Прип'яти-Стохід"
Фото з сайту НПП "Прип'яти-Стохід"
Фото з сайту НПП "Прип'ять-Стохід"

Якщо плануєте їхати в НПП «Припять-Стохід», звертайтесь в адміністрацію Національного парку, там допоможуть із організацією сплавів, водних, велосипедних чи гужових екскурсій.

Село Сваловичі

Особливої уваги заслуговує старовинне с. Сваловичі, яке знаходиться на території природного парку, і в якому збереглися вікові хати. В селі проживають не більше 20 осіб.

Дістатися сюди важко: або 2 год. на моторному човні від Люб’язя або 8 км по бездоріжжю. Але довга дорога в Сваловичі вартує зусиль – село радше нагадує етнографічний музей, ніж звичайний населений пункт. Тут ніби зупинився час – старі дерев’яні хатки з очеретяними стріхами, відсутність людей та автомобілів роблять свою справу.

Неподалік села облаштований орнітологічний стаціонар, де можна спостерігати за птахами. Зацініть VR Полісся: Сваловичі від Ukraїner

Що ще відвідати на Волині:

Скансен в селищі Рокині, розташованому 12 км від Луцька. Увесь музей — практично самоокупне господарство із замкнутим господарським циклом. Тут є постійні працівники, котрі ночують у хатах, топлять піч, печуть хліб, доглядають худобу, обробляють посіви, косять сіно, пригощають гостей стравами української кухні. Кожен охочий відвідувач музею може взяти сільськогосподарське знаряддя праці в руки і попрацювати ним. На базі музею проводять різноманітні свята, ярмарки, конференції.

Адреса: Луцький район, смт. Рокині, вул.Шкільна, 1.

Село Оконськ Маневицького району приваблює туристів чистою джерельною водою. Тут діє єдине у Волинській області форелеве господарство, де можна придбати рибу. Джерел тут тільки два, знаходяться вони недалеко один від одного. Вода, коли виходить із-під землі, утворює вируючі стовпи. Доступ до джерел вільний, також можна безкоштовно набрати води.

Старий Порицьк – село в Іваничівському районі. Саме тут знаходиться органічна ферма «Старий Порицьк», основна частина продукції якої йде на експорт. Тут виробляють органічний сир різних сортів, серед яких моцарела, бринза, чеддер, сулугуні, качота, швейцарський та фірмовий – “Старопорицький”. Також є масло, частину безглютенового борошна та органічної гречки, вирощеної на фермі, фасується та продається в Україні.

Офіційний сайт.

  • Луцький пивзавод Zeman

Історія Луцької Пивоварні починається у 1869 р. У 2003 р. виробництво модернізували, з 2004 року налагодили випуск пива під ТМ «Zeman», названою на честь засновника броварні. На території пивзаводу є паб, в якому можна скуштувати свіже луцьке пиво.

Адреса: м.Луцьк, вулиця Винниченка, 69

Офіційний сайт.

Павлівка — село в Іваничівському районі. Саме тут знаходиться відомий завод, який виробляє натуральне пиво «Павлівське» та розливає екологічно-чисту мінеральну воду «Йоданка Павлівська». Офіційний сайт.

  • Еко-парк «Аміла»

Екопарк «Аміла» розташований в с. Радовичі, Турійського району та пропонує прогулянки маркованими маршрутами, веломаршрути та велопрокат, прогулянки на конях чи байдарках, молочна та кінна ферма, пасіка, парк з оленями, музей села, музей автомобілів, авіатехніки, тощо. Сторінка на ФБ.

Урочище Вовчак вважається місцем зародження Української повстанської армії. З 1942 р. тут розташовувалася військова база Ковельського та Любомльського округів ОУН. В селі в певні періоди були Головний штаб УПА Північ і штаб Військового округу «Турів». У Вовчаку і прилеглих до нього лісах було більше 20 будівель: казарми, склади, лікарня, школа, кузня, пекарня тощо. У 1946 р. радянська влада зрівняла село з землею. Але згодом споруди часів УПА були відновлені.

Село Старий Загорів було родовим гніздом шляхетської родини Загоровських. Місцевий монастир у 16 ст. був вагомим осередком культури. У вересні 1943 р. в монастирі відбувалися бої частин УПА проти німецької армії. Бій тривав з 8 по 11 вересня. Цим подіям присвячені пісня та кліп «Не кажучи нікому» гуртів «Тартак» і «Нічлава». Кліп знімали в стінах Загорівського монастиря. Подивіться репортаж нашої Дарки Горової про Загорівський Монастир.

Зверніть увагу на наші путівники по іншим регіонам України:

Джерела:

Підтримати проект на Patreon!

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram

Олекса

Останні записи

УЗ призначила новий потяг Чернівці – Ужгород! Квитки від 289 гривень

Укрзалізниця призначила новий потяг №345/346 Чернівці — Ужгород, який відновить прямий залізничний зв?язок Буковини із…

4 дні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Відень!

Укрзалізниця розпочала онлайн-продаж квитків на потяги, що прямують у сполученні Україна — Австрія, а саме:…

1 тиждень тому

RegioJet: новий рейс із України до Праги з 27 березня! Квитки від €18.9!

Чеська транспортна компанія RegioJet відкрила продаж квитків на нове залізничне сполучення з України до Чехії…

2 тижні тому

FlixBus відкрив новий автобусний маршрут з Києва – до Дрездена, Франкфурта та аеропорту Штутгарта

FlixBus анонсував нову автобусну лінію зі столиці України до аеропорту Штутгарта у південно-західній частині Німеччині.…

2 тижні тому

УЗ тестує сервіс моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення!

Укрзалізниця запускає бета-тестування моніторингу квитків з можливістю автовикупу на поїзди внутрішнього сполучення. Тепер для користувачів,…

2 тижні тому

УЗ відкриває онлайн-продаж квитків до Австрії та Угорщини!

Укрзалізниця повідомила про відкриття онлайн-продажу квитків на потяги з міст України до Австрії та Угорщини…

2 тижні тому