Історія

ТОП-8 найстаріших аеропортів світу

Найстарішому аеропортові світу цьогоріч виповнилось 112 років. Загалом у світі діє кілька десятків аеропортів, яким більше ста років. Simple Flying розповів про 8 найстаріших аеропортів, які досі працюють.

Аеропорт Коледж Парк, штат Меріленд, США

Його називають «колискою авіації». Цей аеропорт збудований у 1909 році для братів Орвіла та Вілбура Райта. Брати Райт є винахідниками першого літака і здійснили перший пілотований політ у 1903 році.

Фото: Simple Flying

Спершу аеропорт був базою, де навчали літати офіцерів армії. У 1911 році в Коледж-Парк відкрили першу авіаційну школу.

Сьогодні Коледж-парк досі працює як проміжний аеропорт для приватної авіації. Тут є музей, в якому представлено чимало літаків, що злітати та приземлялись тут у різні роки, в тому числі точні копії Wright Flyer, Bleriot XI, кілька літаків Curtiss та ранніх моделей Boeing.

Аеропорт Гамбурга, Німеччина

Гамбург – найстаріший аеропорт Німеччини та другий найстаріший аеропорт світу.

Його відкрили у 1911 році як базу для дирижаблів Zeppelin. Під час Першої світової війни використовувався у військових цілях та був майже зруйнований.

Фото: Lufthansa

Його відновили у 1919 році.

Згодом він перетворився в найбільший міжнародний аеропорт країни. У 1955 році Lufthansa відкрила там пасажирські перевезення між Гамбургом та Франкфуртом. А у 1959 році авіакомпанія Pan American World Airways відкрила рейси між Нью-Йорком, Лондоном та Гамбургом.

До сьогодні аеропорт є важливим міжнародним хабом, хоча за пасажиропотоком його вже обігнали аеропорти Франкфурт, Мюнхен, Дюссельдорф і Тегель.

В Німеччині діяв і старіший аеропорт – Темплхоф у Берліні. Він відкрився у 1909 році, і в перший рік його роботи демонстраційні польоти там здійснювали Орвіл Райт та Арман Зіпфель. Темплхоф був головою базою Deutsche Luft Hansa з моменту її заснування у 1906 році, а також головною базою під час Другої світової війни. Закрився він у 2008 році.

Аеропорт Шорхем, Великобританія

Аеропорт Шорхем у 1910 році відкрив Гарольд Піфард — один із перших британських авіаторів — разом зі своїм діловим партнером. Аеропорт слугував базою для польотів на літаку Hummingbird.

Фото: Shoreham (Brighton City) Airport

У 1913 році там відкрилось Льотне училище, під час обох світових воєн воно було передане військовим.

Сьогодні аеропорт використовується для приватних літаків та льотних тренувань і має назву Брайтон-Сіті.

Міжнародний аеропорт імені Аурела Влайку, Бухарест, Румунія

Сьогодні аеропорт ім.Аурела Влайку в Бухаресті використовується як бізнес-аеропорт. Проте до 1965 року він служив головним аеропортом.

Він почав працювати у 1912 році, коли тут відкрити льотну школу. Названий на честь Аурела Влайку, який побудував у Румунії перший літак з двигуном.

Фото: Wix.com

У 1920 році французько-румунська компанія з аеронавігації CFRNA (яка пізніше стала національною авіакомпанією TAROM) відкрила в аеропорту свої послуги.

У 1952 році була добудована головна будівля аеровокзалу.

Аеропорт Бремена, Німеччина

Цей аеропорт, відкритий у 1913 році, також мав обслуговувати дирижаблі. Однак скоро його почали експлуатувати для цивільної авіації. Після Другої світової війни аеропорт знаходився під контролем ВПС США до 1949 року.

Фото: Wikimedia

У 1950 році там почала працювати Lufthansa і відкрила там свою головну школу льотної підготовки.

Дон Муанг, Таїланд

Найстаріший діючий аеропорт в Азії. Він відкрився у 1914 році і приймав перші літаки військово-повітряних сил Таїланду.

Під час Другої світової війни був окупований японськими військовими, а після закінчення війни і до 1946 року – британськими військами.

Фото: The Wolf Adventures

Комерційні послуги почав надавати з авіакомпанією KLM Royal Dutch Airlines в 1924 році та служив головним аеропортом Бангкоку аж до відкриття аеропорту Суварнабхумі у 2006 році.

Тоді ж Дон Муанг закрили, проте згодом, у березні 2007-го, відкрили знову через протести авіакомпаній проти підвищення зборів Суварнабхумі.

Схіпхол, Амстердам

Збудований у 1916 році як військовий, аеропорт Схіпхол почав комерційну діяльність у 1920 році з обслуговування рейсів до Лондону. А вже до Олімпійських ігор, що проходили в Амстердамі у 1928 році, Схіпхол мав одну з найбільших будівель аеровокзалу в світі.

Фото: Time Magazine

Аеропорт був значною мірою зруйнований під час Другої світової, проте після його відновили. І зараз Схіпхол є дев’ятим за завантаженістю аеропортом у світі.

Аеропорт Рим-Чампіно

Відкрившись у 1916 році, аеропорт Рим-Чампіно став першим великим аеропортом в Італії. Звідси у 1926 році вилетів італійський льотчик Умберто Нобіле, який вперше перетнув полярні льоди з Європи до Америки.

Фото: Wikimedia

Чампіно був головним аеропортом Риму до відкриття у 1961 році аеропорту Леонардо да Вінчі. Протягом багатьох років потому Чампіно обслуговував приватну авіацію та вантажі.

Фото: The Telegraph

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи ТвіттерViber або читайте наш канал у Telegram!

Зеленчук Інна

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

4 дні тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

1 тиждень тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

1 тиждень тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

2 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

3 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

3 тижні тому