Упорядковувати гід по одній із двох гастрономічних столиць України – непросто: цікаві і смачні заклади з’являються мало не щомісяця, а старі і перевірені часом – не зникають. Центр Львова уже давно перетворився на великий ресторан, по якому водять козу не лише закордонні туристи, а й вся Україна. Бути туристом у Львові теж непросто: спробуй вибери, коли довкола як не цукерня, то кав’ярня, чи реберня, а ще шампанерія і інша ресторація. Вже не кажучи про музеї, архітектуру, фестивалі та інші культурні атракції Львова. Отож у нашому великому гастрогіді: нові у 2019 році заклади та старі гравці, які не втрачають позицій, ресторани на різний смак і гаманець. Ціни, адреси, сторінки в соцмережах і багато фото страв та інтер’єрів львівських ресторанів української, азійської, французької, італійської, єврейської, особливих та авторських кухонь.
Новий заклад «Холдингу емоцій !FEST» («Криївка», «Майстерня шоколаду», «Львівська копальня кави»). Знаходиться в Ратуші. Стіни прикрасили 700 старих фото, які ілюструють львівську історію: лижний трамплін в парку «Знесення», страйки в місті, канатну дорогу у Стрийському парку, перші польоти та інше. Головний десерт – тістечко «Леополіс» (за мотивами «Наполеону»). Також працює майстерня, де роблять домашню львівську мармуляду з місцевих фруктів та ягід.
З меню:
Адреса: площа Ринок, 1
FB-сторінка
«Світ ловив мене, але не впіймав, бо я в цей час виходив на обід», – перефразовують у закладі відомий вислів Григорія Савича. Тут обігрують відоме прізвище і форму подачі та приготування страв – у сковорідках різного розміру. Невеликі обідні – для одного чи двох, або ж вечірні сковороди – на компанію під фірмове пиво “Савич”. На вибір м’ясні, курячі, вегетаріанські, дерун на цілу пательню – всього десять варіантів сковорідок, а також супи, салати, закуски, гарніри та страви з гриля. Загалом в меню дуже багато страв із м’яса та риби.
З меню:
Адреса: вул. Костюшка, 6
FB-сторінка
Головна особливість «Дуже високої кухні» – тут немає меню та офіціантів, лише кухарі та технічний персонал. Гості не обирають серед запропонованих страв, а спілкуються з кухарем, який допомагає визначитися із замовленням. Кухар також обговорює спосіб приготування страви, розмір порції і потім називає ціну – від 50 до 1 000 грн. «Дуже висока кухня» – це гра слів, яка натякає як на рівень страв, так і на локацію. Ресторан знаходиться на п’ятому поверсі, під дахом Венеційської кам’яниці на площі Ринок, де розташовані два інші відомі ресторани холдингу – «Криївка» та «Найдорожча ресторація Галичини». Ще одна особливість ресторану – музика. Тут вмикатимуть музику з вінілів через рупорні колонки роботи львівських майстрів. Кожен охочий зможе попросити ввімкнути вподобану платівку. Також працюватиме музична крамничка.
Адреса: Площа Ринок, 14
FB-сторінка
Називають себе «чебуречна здорової людини – без ляпання жиром і ностальгії за совком». Чебуреки ліплять вручну на місці. Спочатку їх було 4 види, а згодом ще додали «пиндики» – персиковий чебуреком із кулькою морозива, чебурек із варенням рожі. Крім цього в меню янтики (чебуреки, посмажені на сухій сковорідці), варіанти сніданків, супи, боули та десерти. З напоїв – крафтове пиво і бочкове просекко.
З меню:
Адреса: Вул. Староєврейська, 16
Сайт
FB-сторінка
«Ресторація» присвячена родині Бачевських – засновників першої у світі офіційної фабрики горілки, меценатів і громадських діячів, яка була відомою у Львові у минулому столітті. Інтер’єр у «Ресторації» теж, як на початку ХХ ст.: оранжерея, три поверхи з різними залами, терасою і верандою, обіди в супроводі арфи, віолончелі або фортепіано та бар з авторською коктейльною картою. Спеціалізація ресторації – нова галицька кухня: традиційні регіональні рецепти у сучасній подачі. Заклад існує уже 4 роки, але прекрасно тримає марку: сюди не просто потрапити в обідній час, а на сніданки завжди стоїть черга. Щодня з 8:00-11:00 за 150 грн для дорослих, 75 грн – дітей тут пропонують безлімітний шведський стіл. Крім страв, що на ньому, у вартість сніданку входять у різний спосіб приготовані яйця, порція кави або чаю плюс келих шампанського, або ж 50 мг горілки. Під час сніданку звучить жива музика.
Адреса: вулиця Шевська, 8.
Сайт
FB-сторінка
Найвідоміші страви Франції та атмосфера Провансу – жмутки сушеної лаванди, меблі з натурального дерева, справжній камінь у декорі, сині та пісочні відтінки. Основний спеціалітет – равлики. Шеф-кухар розробила 12 пікантних соусів, під якими подаються равлики: вершковий з білими грибами, винний, томатний, масло з арахісом, соус із сиром дор блю, з часником, зеленню та спеціями, з волоським горіхом і лимонним соком. Можна замовити півдюжини і дюжину равликів (за 100 і 200 грн відповідно). А в основному меню є, чим поживитися і без них: пропонують комплексні сніданки, гарячі й холодні закуски, класичні європейські десерти. Ресторан також організовує екскурсії на равликову ферму.
З меню:
Адреса: Друкарська, 6А
Сайт
FB-сторінка
Демократичний заклад в районі Університету Франка – прості подачі, швидке приготування. «Ми зробили азійську кухню доступною, щоб ви могли ходити на неї хоч щодня», – описують заклад власники. У меню пельмені ґьодза, вонтони, суші- та рамен-бургер, супи, серед яких Фо Бо, Том Ян Кун, рамен зі свининою та куркою. У «Вабі Сабі» також готують роли, локшину та рис у різних варіаціях. Серед основних страв — неми зі свининою, курячі сердця із сичуанським перцем, телячі щічки під соусом карі, роли том ям та фелікс з вугрем, курка в кисло-солодкому соусі з паровим рисом.
З меню:
Адреса: Січових Стрільців, 10
FB-сторінка
Знаходиться не в центрі, а в районі Личаківського цвинтаря. Але фахівці запевняють, що заклад вартий того, щоб проїхатися деінде, і передусім завдяки сімейно-домашній атмосфері. Домашній підхід видно уже в меню, де є страви на кшталт: печінковий тортик (який так любить мій чоловік, і який я не так часто готую) – 37 грн, святкова страва від мого тата (гуска чи качка, запечені в рурі, з кутею) – 255 грн, домашня грибова зупа (з пенцаком та різними лісовими грибами, як варила моя бабця) – 76 грн, галицько-волоська салатка (з фенхелю, помаранча, чорного перцю та доброї олії) – 87 грн. І звичайно, класика – шакшука, форшмак, хумус, фалафель та чи не найвідоміша страва єврейської кухні – гефільте фіш (короп, фарширований за правдивим переписом мами дружини мого дядька) – 65 грн.
Адреса: Мечникова, 39
FB-сторінка
Старший львівський брат київського закладу від Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова і просто один із небагатьох ресторанів із морепродуктами у Львові. Bar Mushly позиціонує себе як демократичний ресторан європейської морської кухні з акцентом на молюсків у мушлях. Щодня, з 7:30 вранці – сніданки з келихом ігристого, оладки з ікрою щуки чи скрембл з тунцем. На обід – свіжі устриці, морські равлики-булоти, морські гребенці запечені з крем чилі-соусом, мідії у вині чи з сирним соусом, креветки фрі з соусом коктейль, тартари з свіжої риби та майже кілограмове плато морепродуктів. У ресторані вважають, що найкраще розкрити смак рибних страв допомагає вино, тому мають чималий асортимент ігристих вин і просекко.
З меню:
Адреса: Площа Ринок, 35
FB-сторінка
Для веганів, вегетаріанців, тих, хто на дієті чи постує
Девіз закладу – «Be kind to every kind». Тож, як і в будь-якому іншому веганському кафе, тут немає страв із продуктами тваринного походження, куди крім м’яса, риби, яєць також зараховують молоко та мед. Кафе пропонує закуски (картопля фрі, батат чіпси, картопля прованська), салати, супи, чотири види боулів, брускети, роли, бургери та хот-доги. Серед напоїв фреші, смузі, лимонади, кава з рослиним молоком. Особливість цього «зеленого» кафе – алкогольна карта, де є різні сорти крафтового пива від броварні «Варвар», а також асортимент оригінальних коктейлів. Заклад має два філіали – в центрі та на вул. Кульпарківській. OM NOM NOM часто організовує музичні вечори з діджеями, які фактично перетворюють весь ресторан на вечірку.
З меню:
Адреса: вул. Римлянина, 10 та вул. Кульпарківська, 200а
FB-сторінка
Окремим пунктом серед закладів Львова можна виділити новий хаб – FESTrepublic. Це не конкретний заклад, але місце площею майже 2 га, де цікаво і також смачно побувати. В минулому завод «Галичскло», а зараз новий сучасний простір для цікавого проведення часу: з вечірками, тематичними заходами, лекційним центром, кавовим хабом, їдальнею, головним офісом Видавництва Старого Лева, тощо. Він знаходиться на околиці Львова, біля парку «Знесіння» (неподалік неоготичного кам’яного храму Вознесіння Господнього, який теж вартий уваги). В рамках гастрогіду ми розповімо про заклад !Fest Coffee Mission – це цілий кавовий хаб, який просто не міг не з’явитися у кавовій столиці України. Тут не тільки можна спробувати найрізномінтніші сорти кави, приготовані всеможливими способами, а й побувати на лекціях, майстер-класах, програмах для професійних бариста та кавових аматорів. «Сподіваємося кардинальним чином змінити всю кавову культуру та історію України», – говорять у !Fest Coffee Mission. Також це єдина компанія на українському ринку, що здійснює виключно прямі поставки зеленого кавового зерна від фермерів Центральної Америки та Колумбії та приділяє значну увагу натуральному способу обробки кави, так само як і експериментальним аеробним та анаеробним ферментаціям.
Адреса: Вул. Старознесенська 24-26
Сайт
FB-сторінка
Літаком! І це буде дешевше за потяг. Усього від 984 грн. в обидва боки з SkyUp, ну і у МАУ часто бувають знижки!
Рекомендуємо користуватись сервісом HotelsCombined, який ефективно порівнює ціни на готелі в різних системах бронювання. Як бачите зі скріншоту – ціни можуть відрізнятись на 15-20% в залежності від того, на якому сайті бронюєте номер у тому ж самому готелі.
Також рекомендуємо AirBnb для оренди квартир та кімнат безпосередньо у власників!
Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram, отримуйте сповіщення про акції, використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!
Україна та Словаччина погодили запуск нового залізничного сполучення між Києвом та Братиславою. Про це повідомляє…
Український перевізник Autolux анонсував розпродаж квитків до Польщу зі знижкою до 50%! Вартість квитків стартує…
Польський залізничний перевізник SKPL Cargo подав заявку до управління залізничного транспорту Польщі на запуск міжнародного…
FlixBus оголосив про запуск нового маршруту з Києва до Мюнхена. Також компанія повідомила про нове…
Геловін (Halloween) – це пора таємничості, карнавальних костюмів і атмосферних подій для всієї родини. Проте…
Wizz Air відкриває базу та розмістить один літак Airbus A320 в аеропорту столиці Молдови -…