Категорії: ВізиІншеНовини

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом нових заяв на консульські послуги для чоловіків у віці від 18 до 60 років (за винятком заяв на отримання посвідчень особи для повернення в Україну).

Перед цим, в центрі обслуговування громадян “Паспортний сервіс” повідомили про призупинення послуги видачі готових документів у закордонних підрозділах ДП Документ. Водночас видача паспортів можлива для дітей до 12 років, у зв’язку з відсутністю необхідності біометричної верифікації.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму твіттері написав, що “перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справделивого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”.


Оновлено: згодом на сайті КМУ з’явилася Постанова від 23 квітня 2024 р. № 443, яка передбачає можливість отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років тільки в Україні.

Нижче пропонуємо ознайомитись з причинами такого рішення та відповідями на поширені питання від МЗС України.

Нещодавно був прийнятий і підписаний новий закон про мобілізацію, і МЗС України необхідно оновити чимало нормативних актів, що регулюють консульську діяльність. Ці зміни також стосуватимуться систем МЗС, які використовуються для здійснення консульських функцій.

З цим урахуванням, з 23 квітня цього року МЗС тимчасово припинило прийом нових заяв на консульські послуги для чоловіків у віці від 18 до 60 років (за винятком заяв на отримання посвідчень особи для повернення в Україну). Це тимчасовий захід для вирішення питань, пов’язаних з військовим обліком громадян мобілізаційного віку, що перебувають за кордоном, а також для вирішення технічних питань спільно з іншими державними установами.

Що відноситься до консульських послуг МЗС України:

Нагадаємо, що консульські послуги Міністерства закордонних справ України (МЗС) включають широкий спектр послуг, які надаються громадянам України за кордоном та іноземцям, які перебувають на території України. Деякі з основних консульських послуг включають:

  1. Видача паспортів: Видача і поновлення паспортів громадянам України, включаючи біометричні паспорти.
  2. Консульська допомога: Надання допомоги у вирішенні проблем громадян України за кордоном, таких як втрата документів, нещасні випадки, проблеми з відшкодуванням витрат тощо.
  3. Візові послуги: Надання інформації та консультування щодо оформлення віз для в’їзду до інших країн, а також прийом заяв на візи для в’їзду до України.
  4. Легалізація документів: Здійснення легалізації документів, таких як свідоцтва про народження, шлюбу, довідки про несудимість тощо, для використання їх за кордоном.
  5. Консульська реєстрація: Реєстрація громадян України за кордоном для забезпечення їх захисту та надання допомоги в разі надзвичайних ситуацій.
  6. Консульська інформація: Надання інформації щодо правового статусу громадян України за кордоном, медичних та інших питань.
  7. Інші консульські послуги: Залежно від потреб і можливостей консульської служби, можуть надаватися інші послуги, пов’язані з захистом прав та інтересів громадян України за кордоном.

Ці послуги мають на меті забезпечення захисту прав та інтересів громадян України у світі та підтримання дипломатичних зв’язків з іншими країнами.


Відповіді на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг:

1. З чим пов’язане таке МЗС України саме зараз?

Нещодавно був ухвалений і підписаний Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності з 18 травня 2024 року.

Діяльність української консульської служби регламентується значною кількістю підзаконних нормативних актів, які потребують актуалізації з моменту прийняття зазначеного законопроєкту для їх адаптації до нових вимог.

Крім того, ці обставини призвели до необхідності внесення технічних змін до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем Міністерства закордонних справ, які використовуються для виконання відповідних консульських функцій.


2. Що саме припинило робити МЗС України і скільки це триватиме?

У зв’язку з викладеним і враховуючи необхідність впровадження додаткових процедур міжвідомчої інформаційної взаємодії, МЗС повідомило про тимчасове припинення з 23 квітня цього року прийому нових заяв на вчинення консульських дій для громадян України, які попадають під визначену в новому законі категорію чоловіків віком від 18 до 60 років і тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв на оформлення посвідчень особи для повернення в Україну).

Важливо підкреслити, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг для цієї категорії українських громадян є тимчасовим заходом, обумовленим потребою вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, та взаємодії з іншими причетними органами державної влади у вирішенні технічних питань, що виникли під час впровадження норм та положень зазначеного закону.

Ми закликаємо уважно слідкувати за оновленнями на офіційних ресурсах МЗС та закордонних дипломатичних установ України для отримання актуальної інформації щодо подальшого впровадження Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.


3. Якщо людина вже подала заявку до 23 квітня, чи означає це, що вона не отримає тепер послуги?

Важливо зазначити, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами в повному обсязі, включаючи заяви на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, які були подані до 23 квітня 2024 року.


4. Чому тимчасові обмеження введені до вступу в дію нового закону про мобілізацію?

Тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності. Ми прагнемо уберегти громадян від ситуацій, коли замовлена послуга не зможе бути зрештою надана.


5. А як щодо надання чоловікам послуг для дитини чи підопічних осіб?

Запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа, наприклад, оформлення паспорту для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо.


6. Коли будуть зняті ці тимчасові обмеження?

Після набуття чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень цього закону.


7. Якщо чоловік призовного віку закордоном оновив свої дані в ТЦК, чи має він право на консульскі послуги?

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року, передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення.


8. Як щодо консульських послуг при надзвичайних ситуаціях?

Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.9. Чому взагалі МЗС вирішило тимчасово обмежити прийняття нових заяв щодо надання консульських послуг одній з категорій громадян?


9. Чому взагалі МЗС обмежує надання консульських послуг окремій категорії громадян України закордоном?

На МЗС вже давно покладається обов’язок з ведення військового обліку, і відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року.

Однак, на той момент законодавство розроблялося з урахуванням тогочасних реалій. Після спровокованої ескалацією російської агресії міграційною хвилею 2022 року закладені законодавством механізми військово-облікової роботи потребували докорінних змін, які лише частково вдалося врегулювати постановою КМУ від 30 грудня 2022 року. Вимагали оновлення також дотичні нормативно-правові документи.

Наразі, після масштабного пакету змін до мобілізаційних нормативних документів, МЗС та інші державні органи мають провести колосальний обсяг роботи задля їхньої належної імплементації.


Будьте в курсі наших новин:

💡 Підтримати редакцію Lowcost.ua:

💡 Підтримати редакцію Lowcost.ua:

Олекса

Останні записи

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

2 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

2 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

3 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

4 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

4 тижні тому

УЗ призначила новий потяг Чернівці – Ужгород! Квитки від 289 гривень

Укрзалізниця призначила новий потяг №345/346 Чернівці — Ужгород, який відновить прямий залізничний зв?язок Буковини із…

1 місяць тому