Путівники

Інший Єгипет: Дахаб та зимівля там, відповіді на усі запитання

Останнім часом набирають обертів подорожі в стилі digital nomad, тобто без відриву від роботи. Причина насамперед у тому, що багато компаній кардинальним чином змінили своє ставлення до віддаленої роботи (і правильно зробили). Я ще не здійснював довгі подорожі, поєднані з роботою (в ІТ), але уже мав кілька яскравих коротких вилазок. Хотів би розповісти про останню – в улюблений Дахаб – і розібрати її саме з точки зору “роботовідпочинка”.

Крім любителів активних видів спорту – кайтсерфінгу, віндсерфінгу, парапланеризму та інших – в Дахаб приїздять, щоб провести зиму в теплі і на морі. Тому тут небагато готелів для пакетних туристів, але є чимало пропозицій житла та ресторанів для самостійних подорожуючих, які залишаються в Дахабі на кілька місяців, працюючи віддалено.

Переваг у подорожах без відриву від роботи достатньо, а саме:

  • не потрібно брати відпустку
  • чудова нагода змінити умови і зарядитися новими емоціями, що відразу позитивно відображається на продуктивності і якості роботи
  • змінити на деякий час звичне коло спілкування
  • на вихідних можна подивитися цікаві місця досить далеко від дому
  • є можливість змінити раціон і скуштувати смачну заморську кухню
(фото – Максим Терещенко)

Але є, звичайно і мінуси:

  • якщо це море і спекотна країна, то часом складно налаштуватися на роботу. Але це питання самодисципліни і, можливо, нагода над нею попрацювати
  • не перемикаючись повністю, і не відпочинеш на 100%, тому що всі думки все одно про роботу
  • питання з робочим місцем – вдома воно все-таки найкомфортніше
  • різниця в часі
  • постійне занепокоєння якістю і стабільністю інтернету
  • до того ж, якщо щось трапиться з ноутбуком (або з іншим обладнанням), це теж може стати проблемою.
(фото – Максим Терещенко)

Дахаб – невелике місто в Єгипті, на Півдні Синайського півострова на узбережжі Акабської затоки Червоного моря. Воно знаходиться на відстані 100 км від головного міста регіону Шарм-ель-Шейху та, як і решта поселень на Синаї, бере свій початок від невеликого бедуїнського села-стоянки.

У перекладі з мови бедуїнів «дахаб» означає золото. Вважається, що місто має таку назву через “золоті” пляжі, але найголовніший скарб Дахаба – це Червоне море. Сьогодні це популярне, недороге курортне містечко з гарними умовами для екотуризму та занурення з трубкою чи аквалангом. Занурення здійснюються просто з берега – усього близько 20 місць для занурень, причому максимальна глибина деяких із них сягає 100 і більше метрів.

Всесвітньо відоме серед дайверів місце – Блакитна діра. Це підводна вертикальна печера неподалік Дахабу, карстовий провал глибиною близько 130 м. З глибини 52-55 м печеру з морем сполучає прохід з аркою, утвореною коралами. Це місце особливо популярне серед фрідайверів, які занурюються без жодного спорядження, а особливо досвідчені пропливають Блакитну діру повністю, лише одного разу вдихнувши повітря. Разом із тим Блакитна діра входить до десятки найнебезпечніших у світі місць для занурення і має сумну славу «кладовища дайверів». На згадку про загиблих на березі створили меморіал, проте згодом «таблички» з іменами перестали встановлювати, оскільки це відлякує туристів.

Неподалік Дахаба Акабська затока звужується і між гір утворюється ефект аеродинамічної труби. Завдяки цьому тут сильні вітри, які приваблюють любителів кайтсерфінгу, віндсерфінгу і парапланеризму. Популярністю також користуються поїздки Синайською пустелею на верблюдах та позашляховиках, відвідини Монастиря Святої Катерини, гори Мойсея, справжнього бедуїнського поселення та знайомства з побутом і культурою корінних мешканців регіону.

💡 Марса-Алам: усе про найпівденніший єгипетський курорт

У Дахабі є Старе місто (Масбат), бедуїнське село (Асала) й лагуна, де розташовані великі готелі для пакетних туристів. Набережна знаходиться у Старому місті щільно забудована хостелами, недорогими готелями, ресторанами і кав’ярнями, сувенірними та фруктовими крамницями.

Транспорт. У Дахаб можна дістатися через Шарм-ель-Шейх чартерами, або лоукостом Pegasus (з пересадкою в Стамбулі). Ціни на чартери варіюються від 70 $ до 200+ $. Моніторити їх можна через спеціальні агрегатори або турагентів. З Шарма до Дахаба їхати десь півтори години, таксі коштує 30 $ за машину в одну сторону. Подивитися актуальні пропозиції квитків на чартери у Єгипет можна тут.

(фото – Максим Терещенко)

Віза. Зараз дають безкоштовно на місяць, якщо більше, потрібно їхати продовжувати в Шарм. Для в’їзду необхідний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не більше, ніж за 72 години до вильоту. Плюс нещодавно ввели нові вимоги до тесту, про них можна почитати на офіційних сайтах.

Погода. У листопаді-грудні погода ідеальна – нагадує наше бабине літо. Єдине, що може бути трохи вітряно. Вдень температура +15 – +25 градусів, вночі +13 – +20, постійно сонячно. В січні стане на кілька градусів прохолодніше, а в лютому і березні температура почне підніматися. Вода трохи прохолодна для довгого плавання, але все вирішується купівлею гідрокостюма. У Дахабі переважає північний вітер (дме вздовж затоки, тому піщаних бур там практично не буває).

(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)

Інтернет. Для мене найважливіший момент для роботи, бо крім того, що маю постійно бути на зв’язку, так ще й відповідати на відео-дзвінки. Зазвичай wi-fi в квартирах у Дахабі слабкий, але сигнал 4G досить-таки стабільний. Ось мій тест інтернету: wi-fi (download – 3.04 Mbit, upload – 0.39 Mbit), Estilat 4G (download – 29.89 Mbit, upload – 19.25 Mbit). Як бачите, досить непогано. За два тижні кілька разів зникав мобільний сигнал, і кілька разів wi-fi, але шляхом перемикання цю проблему вдалося вирішити, не нашкодивши робочому процесу.

Також ще кілька разів зникало світло, але ненадовго – в цілому на роботу не вплинуло. У центрі Дахаба є одне коворкінг-кафе, але я його поки не відвідував і не скажу, які там переваги. Важливий момент, що можуть бути серйозні проблеми з VPN – вони можуть взагалі не працювати. Знаю кілька випадків, коли це повністю заблокувало роботу.

(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)

Житло. Ціни різняться: все залежить від розташування, зручностей та якості житла, і дуже сильно – від термінів оренди. Якщо на короткий термін, то за $30-50 в день можна зняти дуже пристойний таунхауз із wi-fi і навіть терасою з видом на море. Що довший термін оренди, то меншу ціну будете платити. Група, де можна подивитися варіанти оренди – Dahab for sale and rent.

(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)

Кухня. Місць, де можна смачно і дешево перекусити в Дахабі, предостатньо. Є і хіпстерські кав’ярні, і веганські заклади, і рибні ресторанчики. Одна з родзинок – ресторан повільного приготування. Там потрібно робити замовлення з ранку в WhatsApp: ваш горщик ставлять у піч на 8 годин і якраз до вечора страва буде готова. Крім того, можна об’їдатися свіжими дешевими фруктами і пахлавою, пити фреші і смузі. Ціни в Дахабі в грудні-2020:
1 кг (2-3шт) манго – 60 фунтів ($4)
пачка фініків – 15 фунтів ($1)
Обід/вечеря в кафе – $5-15

(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)
(фото - Максим Терещенко)

В цілому, за умови правильного підходу до ризиків і самодисципліни, Дахаб – прекрасне місце для зимівлі та віддаленої роботи. Особливо зараз, коли відкритих країн не дуже багато.

Максим Терещенко

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!

Дарка Горова

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

3 тижні тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

4 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

4 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

1 місяць тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

1 місяць тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

1 місяць тому