Путівники

Путівник по Івано-Франківській області: перша частина

Одна з найцікавіших областей України і одна з тих, куди можна їхати в будь-яку пору року: взимку – лижі, кінні сани, снігоходи, цікаві традиції, навесні – поля шафранів та рододендрони в горах, низький сезон для тих, хто шукає усамітнення, приємних цін та високий – для любителів рафтингу, літо – ягоди, прогулянки чи довгі походи в горах, польоти на дельтапланах, скелелазіння, велотуризм, восени – гриби, мальовнича природа. І будь-коли – цікаві музеї, унікальні ремесла, “стрімкі потоки й ріки”, “смерічок ген розмай” та дивовижні гуцули.

В Івано-Франківській області можна спробувати пограти на дримбі, цимбалах та на найдовшому в світі музичному інструменті – трембіті, звук якого ні з чим не сплутати. Подивитися, де ж жила гуцулка Ксеня, і як грають хвилі у Черемоша, пожити в автентичній дерев’яній хаті, а в красивій дерев’яній церкві – помолитися. Навчитися ткати важкі, теплі ліжники чи й собі купити такий, зліпити смачного сирного коника, і поїздити на справжньому – ще у 80-х унікальні гуцульські коні одержали статус реліктової породи і охороняються. Це один із найбільш автентичних регіонів України, де традиції досі живі.

У цих країв буремна історія: Галицьке князівство, Королівство Польське, Османська імперія, Молдавське князівство, Річ Посполита, Угорське королівство, Королівство Румунія, Чехословацька Республіка, Австро-Угорщина, Західноукраїнська народна республіка, повстанський рух УПА – і більшість залишила свій, цікавий сьогодні туристам слід. Івано-Франківська область настільки об’ємна, що ми змушені розділити цей путівник на дві частини – про гори, ріки, озера, водоспади напишемо наступного разу.

Центр Івано-Франківської області

Івано-Франківськ

Економічний і культурний центр Прикарпаття, одне з найбільших міст Галичини та «східні ворота» Карпат. Місто перейменували в радянський час на честь Івана Франка, але і досі не припиняються розмови про повернення колишньої назви – Станіслав (в іншому варіанті Станіславів). Теперішня назва і справді досить довга, тому місцевий розмовний варіант – Франківськ або Франик.

Це спокійне, приємне місто центральної Європи, в якому останнім часом відбуваються тектонічні здвиги: Івано-Франківськ кращає на очах, сюди хочеться повертатися і проводити більше часу, а не лише кілька годин проїздом в гори. Тут ще поки немає натовпів туристів, як у Львові, але уже є хороший сервіс та приємна туристична інфраструктура. Заклади Івано-Франківська заслуговують на окремий путівник, який ми впорядкуємо згодом. Серед цікавинок, наприклад, кондитерська Delikacia, де створили іменний Франківський торт (приготований за удосконаленим рецептом галицького пляцка) і тепер, подібно до Ужгорода та Києва, Івано-Франківськ має солодкий символ, а туристи – ще один сувенір.

Також у Франику відкрили перший в Україні громадський ресторан Urban Space 100, який надихнув багатьох на створення подібних проектів. Засновниками ресторану є 100 меценатів, які вклали по $1000, а 80% його чистого прибутку розподіляється на розвиток проектів міста. З моменту відкриття у 2014 р. уже профінансували 104 ініціативи. Рішення про те, які саме з них підтримати, приймають засновники проекту. В Urban Space 100 приходять за смачною і доступною кухнею, почитати книгу, на різноманітні презентації, публічні дискусії, конференції, кінопокази, творчі вечори, є крамниця українських брендів та навіть прозора студія Urban Space Radio. Про те, як все влаштовано, можна почитати на офіційному сайті.
Сторінка на ФБ.

Проект став настільки успішним, що ідею підхопили в Києві, де уже працює Urban Space 500, а крім цього засновники отримали понад 250 запитів на франшизу з різних міст України та 14 країн, серед інших – з Торонто, Нью-Йорка, Сан-Франциско, Берліна, і навіть Куала-Лумпура! В самому ж Івано-Франківську взялися за глобальніші проекти. Мова передусім про радянський завод “Промприлад”, який раніше виготовляв газові лічильники, парасольки, автомобільні деталі та багато-чого ще, а сьогодні поступово перетворюється на інноваційний центр. Як і у випадку з рестораном Urban Space 100, ініціатива належить Юрію Филюку.

Принцип той самий: у проект залучені понад 450 інвесторів, кожен із яких вклав щонайменше 50 тис. грн. Вони почнуть отримувати дивіденди у 2024 р. Загальна вартість реновації заводу складає $30 млн. Інвестори не планують знести корпуси, а переосмислюють існуючу архітектуру.

“Промприлад” вже об’єднав школу танців, галерею сучасного мистецтва, мультимедіа-лабораторію, дитячі клуби неформальної освіти, урбан-лабораторію і навіть офіс Управління інвестиційної політики міста. Приміщення планують здавати в оренду, відкрити хостел та готель, організовувати великі події, тощо. Крім пілотного поверху на заводі досі знаходиться виробництво. Презентації оновленого “Промприладу” відбулися в Давосі, Стенфорді, Оксфорді, про перевтілення заводу згадував у промові Президент України на форумі YES-2019.
Де знаходиться: вул. Академіка Сахарова, 23
Офіційний сайт.
Сторінка на ФБ.

«Франківськ, який треба берегти»

Ще одна чудова громадська ініціатива Івано-Франківська – зі збереження архітектурної спадщини та популяризації бережного ставлення до свого міста. Організація фіксує естетичну красу, на яку часто не звертають уваги (ліпнини, ковані елементи, різьблення) та займається реставрацією дверей та фасадів, у такий спосіб повертаючи місту його історію. З 2016 р. у середмісті своїми силами відновили понад 20 старовинних сецесійних дверей. Засновниця ініціативи, мати трьох дітей Марія Козакевич вважає, що цей рух насправді не стільки про реставрацію дверей, як про відновлення історичної пам’яті та відповідальності за своє місто: “Одразу декілька громадських ініціатив переобладнали одну площу: хтось – дитячий майданчик, інші зробили пішохідною всю вулицю, ми взялися за двері. І простір став настільки комфортний: можна гуляти з дітьми і не переживати, що виїде машина, можна спокійно сидіти і пити каву. Тобто дійсно місто починає набирати комфортних рис”. І крім того, це, звісно, красиво!
Група на ФБ.

Квест-екскурсія містом
У жовтні 2020 р. у Франківську презентували мобільний додаток «Межа». Це квест-екскурсія з ребусами, аудіо та відеопідказками, яку можна пройти будь-коли. Щоб отримати завдання, потрібно завантажити додаток на смартфон (доступний на платформах Android та iOS). У середмісті користувач відшукає маркери, які проведуть його найвидатнішими точками Івано-Франківська. По суті, цей квест – своєрідний гід містом, тільки активний і з застосуванням логічного мислення. “Теоретично достатньо вміння ґуґлити, а також потрібна логіка, знання історії, культури і вміння вирішувати загадки“, – пояснює один із авторів додатку Остап Українець.
➡ Скачати можна тут.

Класичні пам’ятки Івано-Франківська
Найвідоміша – це Ратуша, один із символів міста. Найвища будівля Івано-Франківська (49,5 м), єдина в Україні зведена у стилі конструктивізму та єдина в Україні світська споруда, що має позолочений купол. У 1959 р. в Ратуші відкрили Краєзнавчий музей, де зараз знаходиться найбільше зібрання пам’яток з історії та етнографії усього Прикарпаття.

На ратуші працює оглядовий майданчик – нагору ведуть 166 сходинок (працює вт-нд, останній підйом о 19:30). А гарний вид на саму ратушу – з оглядового майданчика ТЦ «Легенда» (на розі пл. Ринок із вулицями Вірменською та Шеремети).

Стометрівка (або Сотка)
Центральна вулиця Франківська має назву Незалежності, але її початок – пішохідну вулицю з кав’ярнями, ресторанами, книгарнями та крамницями — в місті називають Стометрівкою. Ви обов’язково прогуляєтеся нею, це одне з найжвавіших місць у центрі.

Кафедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці
Церкву часто називають вірменською, бо вірмени звели її на честь чудотворної ікони Божої Матері, яка “плакала”. Після Другої світової вірмени виїхали до Польщі, забравши з собою чудотворний образ, який тепер знаходиться в Гданську. А в франківському соборі – копія.

Міське озеро
“Станіславське море” – так часто називають міське озеро, яке виникло 1955 р. Зараз це одне з найпопулярніших місць відпочинку в місті. Посеред озера – «Острів любові». А неподалік ще одне популярне місце – парк ім. Шевченка.

Палац Потоцьких
Сімейний осередок роду польського коронного гетьмана, де в радянський час облаштували військовий госпіталь (працював до 2004 р), тепер відновлюють – там буде проектно-музейний комплекс. Сьогодні на території пам’ятки уже проводять заходи. Чи буде щось цікаве на час вашого приїзду, можна перевірити на ФБ-сторінці проекту.

Музей мистецтв Прикарпаття
Розташований у найдавнішій споруді міста – ренесансному Костелі Непорочного зачаття Діви Марії. Унікальні пам’ятки галицького іконопису, творчість класиків західноукраїнського малярства, скульптура. Гордість експозиції – три фігури ангелів різця самого Йогана Пінзеля. А ікона св. Параскеви П’ятниці «знялася» у відомому фільмі «Тіні забутих предків».

Офіційний сайт.

Музей Небесної сотні
Експонати музею – це оригінальні речі з Майдану. Інсталяція з шин, каміння, щитів, бочок, саморобної зброї, касок, стріляних гільз, а поряд портрети загиблих учасників Революції гідності. На стінах – майданівські плакати і гасла. Музей має кілька експозицій: «Кухня Майдану», «Шпиталь», «Духовний куточок», «Барикади», «Реквієм», «Самооборона». Адреса: вул. Коновальця, 46. Тел. для довідок: (097) 145 3568.

Сторінка на ФБ.

Музей родинних професій
Приватний музей, заснований журналістом Романом Фабрикою на подвір’ї власного будинку. Він зібрав та реставрував атрибути 150 професій своєї родини за останні 200 років. Серед них: колекція годинників різних епох, старовинний австрійський пристрій для смаження кавових зерен, антикварні цимбали, старенька друкарська машинка «Москва», залізничний сигнальний ріжок, банка польської кави довоєнних часів. Відвідувачі можуть дізнатися, хто такі ліцитатор, бляхар, стельмах, лимар, чинбар, такелажник та ін. Адреса: вул. Київська, 6а.
Сайт.
Сторінка на ФБ.

(фото – Радіо Свобода)

Також зверніть увагу на галереї сучасного мистецтва:

  • Галерея «Арт на Мур» в старих фортечних мурах тодішнього Станіславова. Сторінка на ФБ. Адреса: Провулок Фортечний, 1.
  • Підземний Перехід Ваґабундо – сучасний мистецький простір, який створили з приватної ініціативи (серед засновників, зокрема, відомий письменник Юрій Андрухович). Сторінка на ФБ.
    Адреса: вул. Орлика, 7, тел. для довідок – (050) 338 8047
  • Центр сучасного мистецтва. Сторінка на ФБ. Адреса: Марійки Підгірянки, 23, тел. (067) 553 8281

Увага! Користуйтесь кнопками навігації нижче, щоб перейти до розідлу, який вас цікавить:

  1. Вступ. Місто Івано-Франківськ
  2. Цікаві міста Івано-Франківської області (Косів, Коломия, Рогатин, Галич, Городенка, Яремче да інші)
  3. Цікаві села Івано-Франківської області (Криворівня, Верховина, Поселення Гобітхілл, Яворів, Ворохта, Вигода)
  4. Цікаві місця Івно-Франківської області (Президентська резиденція «Синьогора», грязьовий вулкан, Музей нафтопромислів у Галичині, Музей Степана Бандери, сироварні Івано-Франківської області, карпатські чаї та відомі релігійні пам’ятки Івано-Франківської області)

Сторінка: 1 2 3 4

Дарка Горова

Останні записи

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

3 дні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

3 дні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

1 тиждень тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

2 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

2 тижні тому

УЗ призначила новий потяг Чернівці – Ужгород! Квитки від 289 гривень

Укрзалізниця призначила новий потяг №345/346 Чернівці — Ужгород, який відновить прямий залізничний зв?язок Буковини із…

4 тижні тому