По-перше, це всесвітньовідоме кріплене вино мадера. Якщо ви раніше пили кримську солодку мадеру і думаєте, що це не зовсім ваш напій – дайте мадері ще один шанс саме на її батьківщині. Мадера складніша для розуміння, багатогранніша ніж тихі вина з невеликою витримкою чи легке ігристе. Вона буває 4 сортів: серсіал (суха), вердельйо (напівсуха), мальвазія (солодка) і боал (напівсолодка). Як щодо обрати спочатку свій улюблений вид, а тоді ще й рік?
Зараз на острові 8 основних виробників мадери. Отут весь список. Найбільш популярний серед туристів – виробник “Блендіс”, бо їхній музей, дегустаційні зали та сувенірний магазин знаходяться одразу в центрі Фуншала. Це також найбільший виробник мадери – декілька мільйонів літрів щороку. Компанія належить англійські сім’ї, уже 7 поколінь якої ведуть бізнес на острові.
Виробництво мадери – цікавий, довготривалий процес. На вулканічному острові садити виноград можна лише на терасах. Часом вони знаходяться на висоті 700 м. Виноград там збирають лише вручну і зносять донизу теж без використання техніки. Раніше виноград чавили одразу на винограднику – ногами (а в деяких віддалених селах це роблять і зараз!). Опісля рідину переливали в мішки з козиної шкіри по 40 л кожен і під палючим сонцем несли в пункт заготівлі.
На екскурсії розповідають всі деталі довгого процесу витримки та цікаві факти на кшталт:
Ще один виробник мадери, дегустація на виробництві якого мені сподобалася – Vinhos Barbeito. Деталі візиту на його офіційному сайті.
Ром – другий популярний напій острова. Після відкриття Мадейри острів засадили цукровою тростиною – на той час рідкісною та дорогою в Європі культурою. Але коли Португалія заволоділа територією сучасної Бразилії і перенесла виробництво цукрової тростини туди, на Мадейрі її уже не вирощували для виробництва цукру. Натомість почали виготовляти спирт і патоку.
Ром на Мадейрі виготовляють у захищеній географічної місцевості. По суті, це бренді з цукрової тростини – напій отримують шляхом спиртового бродіння і перегонки. Регіональне управління туризму у партнерстві з 15 державними та приватними організаціями облаштували Шлях рому на Мадейрі. До проекту долучилися виробники рому, дегустаційні магазини, музеї, галереї, де можна дослідити історію напою на острові. Велика і змістовна брошура про виробництво рому та про всіх його виробників від Управління туризму Мадейри. Обов’язково подивіться, якщо цікавитеся цією темою.
Традиційний алкогольний напій Мадейри, приготований з дистиляту з цукрової тростини, патоки, лимонного соку і великої кількості льоду. Його також можна приготувати з іншими соками з цитрусів, але саме лимонний сік використовується традиційно. Поншу змішують спеціальним інструментом караліньйо. Її можна замовити будь-де на острові. За однією з версій, з Мадейри понша перекочувала до Британії і отримала світову славу під назвою “пунш”. Справжня понша – щойно приготована, не купуйте її в супермаркетах (з барвниками і ароматизаторами). Зверніть увагу: понша смачна, але міцна. Це квінтесенція підступності: дві замало, три забагато – не втрачайте пильності.
Ще один цікавий напій, який можна спробувати тільки на Мадейрі. Незвичне поєднання морозива, білого вина та пива, збитих в густу піну. Нікіту п’ють через соломинку. До напою зазвичай подають тарілочку з неочищеним арахісом та маринованими бобами люпина (шкірку не їдять). Легенда каже, що цей напій, як і поншу, вигадали рибалки, які поверталися на берег після виснажливого дня і хотіли одночасно і розслабитися, і охолодитися. І було це у 80-х, в розпал Холодної війни.
Через охолоджуючий ефект нікіту назвали на честь Генсека СРСР Микити Хрущова. Начебто на це ще й надихнула пісня Елтона Джона «Nikita»: “Hey, Nikita is it cold, in your little corner of the world? You could roll around the globe and never find a warmer soul to know” – “Гей, Микито, чи холодно там, в твоєму маленькому куточку Землі? Ти можеш об’їхати довкола світу, але ніколи не знайдеш спорідненішої душі”. З нікітою споріднені душі знаходяться швидше.
Португалія славиться своїми винами, особливо значенитим молодим, “зеленим” вином – Вінью Верде. Але Мадейра – не найкраще місце для вирощування винограду. По-перше, немає достатньо рівних поверхонь. По-друге, вулканічні грунти мають досить високу кислотність, вітри забезпечують солоність, а в горах взагалі прохолодно. А ще – використання ручної праці під час виробництва суттєво здорожчує вино.
Втім останнім часом на Мадейрі все ж активно почали створювати тихе вино, невтомно намагаючись отримати достойний результат. Навряд чи воно стане найсмачнішим вином у вашому житті, але якщо ви цікавитеся еногастрономічним туризмом, виноробством чи ніколи не були на дегустації вина на винограднику, можливо, варто звернути увагу на:
80 тис. пляшок щороку і збільшують виробництво. Постачають здебільшого в місцеві готелі, невеликі магазинчики та продають туристам. Працюють із місцевими сортами Вердельйо, Мальвазія, Тінто Негро, Темпранільйо, а також Совіньйон і Каберне. Пляшка вина в середньому €10-15. Назва в перекладі означає “виноробня серед лаврового лісу” – у них справді душевна локація і побувати там на дегустації особливо приємно через захоплюючі види довкола. Вартість дегустації – €10 (6 вин, нарізка ковбасок чорізо і витриманого сиру), якщо з обідом і кавою – €38. Окрема послуга – романтична вечеря з вином серед виноградників.
Невелика сімейна виноробня, яка створює вина з дивакуватими етикетками. Виноградники знаходяться на схилах одразу над Атлантичним океаном в містечку Сейшал. Все виробництво – лише ручна праця, також зібр та транспортування винограду вниз. Першими на острові почали робити ігристе. Бронювати дегустації краще через туристичні агенції – наприклад, Discovering Madeira.
Зверніть увагу, що порції справді великі! Навіть якщо офіціанти будуть переконувати, що страва для одного – сміливо замовляйте одну на двох+закуски, голодними не залишитеся. В кухні використовують чимало фруктів, причому не тільки в десертах. І звісно, на острові посеред Атлантичного океану їдять багато морепродуктів.
Візитівка місцевої кухні – риба-шабля (ешпада – espada) з бананом. Обсмажене в клярі філе поєднують із карамелізованими бананами – дуже смачно і незвично. Ешпада – глибоководна риба, яку виявили та почали виловлювати в промислових масштабах відносно недавно. Вона живе на глибині більше 1000 метрів. Має величезні очі, а також витягнуте, чорне, стиснуте з боків тіло. М’ясо надзвичайно соковите і ніжне, при цьому має щільну текстуру.
Молюски на грилі (lapas grelhadas) – мушлі, смажені на грилі з часником і травами. Подають до столу прямо в сковорідці. Повинні бути ніжними.
Обов’язково спробуйте різні страви з атлантичного тунця і візитівку португальської кухні – восьминога. М’ясо повинно бути максимально ніжним.
Калдейрада (caldeirada) – рибне рагу з картоплею, цибулею та іншими інгредієнтами. Як варіант – будь-який рибний суп.
Болу-ду-каку (bolo do caco) – круглий, грубо зроблений домашній хлібець, просочений всередині часниковим маслом. У гірських районах подають із розплавленим сиром. Улюбленець більшості туристів.
Смажені у фритюрі кубики з кукурудзяної каші (milho frito). Часто подають до м’яса чи риби, можна замовити окремо. Якщо не знати з чого зроблена ця закуска, ніколи не здогадатися, що це кукурудзяна каша – більше нагадує пюре зі спеціями. Такий ефект досягають внаслідок довготривалого приготування.
Ешпетада (espetada, не плутати з рибою ешпадою) – аналог шашлика. Його родзинка в тому, що мясо нанизують на свіжозрізані прути лаврового дерева і підсмажують над вугіллям також лаврового дерева. Прути вибирають досить товсті і довгі, тому на кожному такому шампурі досить м’яса. Уточніть розмір порції у офіціанта.
Традиційний різдвяний, медовий пиріг зі спеціями, горішками та патокою з цукрової тростини – bolo de Mel. Чудовий сувенір, може не псуватися цілий рік. За задумом, моряки брали бісквіт з собою в море, і він мав бути все ще їстівний, коли вони поверталися назад на Мадейру.
Десерти з маракуєю. Наприклад, пудинг або панакота з соусом із маракуї.
Льодяники (rebuсados). Виготовляють із поширених на острові рослин – фенхеля, евкаліпта та інших.
Пропонуємо традиційну добірку (вже восьму поспіль) туристичних акцій та розпродажів до Чорної П'ятниці 2023 року.…
Укрзалізниця анонсувала новий графік руху поїздів на 2024 рік, який передбачає 14 нових рейсів, а…
Укрзалізниця та Мінцифри повідомили про впровадження верифікації для користувачів мобільного застосунку через Дія.Підпис та перезапуск…
FlixBus повідомив про запуск нової автобусної лінії з Києва до Дрездена та Лейпцига у східній…
Хелловін - це час загадкових подій, яскравих костюмів і веселощів для всієї родини. Але чому…
Чеська транспортна компанія Leo Express дарує знижку 100% на другий квиток між Польщею та Чехією. Вартість…