Путівники

Репортаж: де живе та як відповідає на листи святий Миколай

Неподалік Косова в Івано-Франківській області живе святий Миколай. В Нацпарку “Гуцульщина” є його резиденція – реальний будинок з покоями, кабінетом, де відповідає на листи, і звісно, особистою поштовою скринькою. Щороку туди надсилають кілька тисяч листів із усієї України, а з 2006 р, коли комплекс побудували, їх уже десятки тисяч. На відміну від усіх інших, “сезонних” Миколаїв, цей живе в маєтку, отримує листи, запрошує в гості протягом усього року. Звісно, гаряча пора починається в листопаді-грудні – зараз саме час написати йому або приїхати на гостину. Як все відбувається, чи відповідає Миколай на всі листи, хто він насправді – в нашому репортажі.

Маєток святого Миколая – проект рекреаційно-виховного відділу природного парку “Гуцульщина”. Зараз Миколаєм працює Василь Павлюк, який насправді має богословську освіту і уже 5 років знаходиться в сані священика (служить у храмі Успіння Богородиці в с. Старий Косів). В рясі святого отець Василь почувається природно – він звик до подібної форми одягу. Я приїхала в резиденцію наприкінці літа – в ту пору року “святий Миколай” носить легкий, бежевий стрій, а взимку – одягне синій.

(фото – Дарка Горова)

Здебільшого сюди приїздять групи дітей у грудні. І така поїздка має не так розважальну мету, як навчально-пізнавальну, а ще вона – про духовний та емоційний розвиток. Поки школярі чекають на зустріч із Миколаєм, працівники нацпарку розповідають про червонокнижні рослини і тварини на території, а також проводять майстер-класи з виготовлення новорічних іграшок. Поруч з резиденцією працюють будиночки гуцульських ремесел: вишивка, писанкарство, вироби з дерева, шкіри, кераміка, мосяжництво (художня обробка металів), ліжникарство.

(фото з ФБ-сторінки "Маєток св. Миколая")
(фото з ФБ-сторінки "Маєток св. Миколая")
(фото з ФБ-сторінки "Маєток св. Миколая")
(фото з ФБ-сторінки "Маєток св. Миколая")

Неподалік знаходиться ще одна з локацій – “12 християнських чеснот”. В грудні там майже щодня горить “миколаївська ватра”. Біля неї діти переламують різочку, яка символізує якийсь вчинок чи рису, якої вони хотіли б позбутися, і спалюють її на вогнищі. Погані вчинки “згорають”, а діти обіцяють їх не повторювати. Також на території нацпарку облаштували екостежки, якими можна прогулятися.

(фото – Дарка Горова)

Миколай приймає відвідувачів у своєму кабінеті, там же слухає їхні побажання, вірші, пісні. Можна побувати у його покоях. На ліжку лежать три подушки: коли святий спить на середній, спілкується з Богом, на правій подушці – бачить бажання усіх чемних дітей, на лівій – нарешті відпочиває. Поруч – гардероб св. Миколая з одягом для різних сезонів та Дзеркало пустунів, в якому неслухняна дитина може побачити себе з різочкою. І це означатиме, що такий подарунок може опинитися у неї під подушкою 19 грудня. Причому хтось і справді бачить себе з різкою.

(фото – Дарка Горова)

“Різочка – це стимул, щоб не повторювати поганих вчинків. Але разом із нею має бути подарунок та пояснення, де треба виправитися. І в жодному випадку не приносить Миколай різочку щороку, можливо, лише 1-2 рази, бо це не педагогічно! І ще дуже непедагогічно не дарувати подарунків взагалі. Як би не було, кожна дитина заслуговує на подарунок!, – переконаний отець Василь.

(фото – Дарка Горова)

Він згадує, що Святий Миколай ходив в Карпатах навіть у період войовничого атеїзму. Місцеві, яким зараз 40-60 років, розповідають, як батьки їм казали: “Піди на вулицю послухай – Миколай різочки ламає. Вони виходили на ганок гуцульської хати і прислухалися. А морози в грудні тоді були ого-го! У лісі гілочки потріскували і нам здавалося, що то Миколай різочки для неслухняних дітей ламає”.

(фото – Дарка Горова)

“Діти завжди радіють, – говорить “святий Миколай” Василь Павлюк. – Хіба що в грудні, коли приїздять надзвичайно багато груп, то вчителі чи батьки, буває, обурюються. Здебільшого всі хочуть приїхати в суботу або неділю, а ми фізично не можемо всіх-всіх в ці дні прийняти. До мене в кабінет заходять по 3-4 групи за годину. Хочеться кожному приділити увагу, а ще ж діти часто готують вірші, пісні, хочуть бажання загадати, сфотографуватися. А друга група уже чекає в коридорі… І буває, що одні запізнилися, інші приїхали на 30 хв раніше, а треті приїхали вчасно – в результаті всі одночасно заходять”. Саме тому в резиденцію запрошують протягом року, особливо навесні, коли в нацпарку зацвітає червонокнижна рослина шафран Гейфеля, і довкола резиденції наче хтось розстеляє фіолетові килими (це, звісно, святий Миколай :)).

(фото – Дарка Горова)

Я питаю отця Василя, що він відповідає дітям, які кажуть, що Миколая не існує? “Розповідаю, що Миколай – реальна історична постать: він жив на території сучасної Туреччини, яка тоді була в складі Візантії. Народився в місті Патра, а служив в місті Мири, був священиком, потім єпископом, робив добрі справи, а згодом став покровителем подорожніх та стражденних. А якщо дитина говорить, що Миколай – несправжній, я кажу: “Торкнися – борода справжня? Рука справжня? Ну, як не справжній? – от же я”.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

Якщо ж приїхати в резиденцію змоги немає, можна написати Миколаю листа. Найчастіше приїздять діти з сусідніх областей, а от найбільше листів надсилають із Києва. Хоча на поличках із листами заповнені ніші всіх регіонів.

(фото – Дарка Горова)

Мій шестирічний син Данило теж захотів написати і за нагоди особисто передати Миколаєві свого листа з побажаннями про домашнього улюбленця. А Миколай, поки мама робила репортаж, одразу відповів: у конверті – цілий аркуш формату А4 з красивими метафорами на кшталт “коли ти не слухаєшся батьків і погано вчишся, мій сад охоплює крижаний холод, а мене огортає тривога” і ще настанови, на кшталт “будь вірним та щирим другом, поважай святу молитву”.

(фото – Дарка Горова)

До дитячих мрій в резиденції ставляться бережно і з повагою, вважають: “Віра в диво, в прекрасне спонукає кожну людину жити з оптимізмом і творити добро”. Ну то й що, що дитина хоче останню модель дорогого планшета – може, з неї виросте людина з великим статками, яка зможе купити багато-чого не тільки собі, а й іншим.

(фото з ФБ-сторінки “Маєток св. Миколая”)

“Якщо дитина пише, що хоче віллу з басейном на власному острові, ми відповідаємо: “Щоб твої мрії здійснилися в майбутньому, потрібно трудитися не покладаючи рук”. Тобто дипломатично так – щоб і стимул був, щоб мрії не підрізати крила, а далі життя покаже”, – пояснює Василь Павлюк. – “Коли діти приїжджають сюди і розповідають про свої бажання усно, вони хочуть якийсь конкретний, матеріальний подарунок. Але коли я питаю: “Чого хочуть всі люди світу, без винятку – від найменших і до найстарших?”. І вони завжди відповідають: “Здоров’я”.

(фото – Дарка Горова)

“Ми діти з Маріуполя, дуже просимо вас: допоможіть нашій владі зрозуміти – ми чекаємо миру між Сходом і Заходом”. Хлопчик з Донецької області просить тільки одного – миру країні. Коваленко Єлизавета пише: “Допоможи мені вирости хорошою людиною, моїм друзям – щоб вони були добрі і дружні, моїй родині – щоб були чемні і ласкаві, моїй країні – щоб був мир і свободу. Подаруй мені те, що вважаєш за потрібне, або солодощі”.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

Що Миколай відповідає на важко здійсненні прохання?
“Деякі листи справді потребують особистої відповіді, тому що вони дуже щирі, комусь направду треба підтримка, добре слово, віра в те, що Бог може допомогти – лиш мати терпіння і сподівання на краще. Звичайно, ми стараємося відповісти, щоб дитина не полишала добру духовну практику, щоб підтримувала слабших, була ввічливою”, – розповідає “святий Миколай”.

(фото – Дарка Горова)

Але є справді важкі листи, відповідати на які дуже непросто. Отець Василь зітхає і повільно розповідає про такі: “Дитина росте в неповній сім’ї, лише з мамою, у якої невиліковна хвороба. І дитина просить: “Миколаю, зроби так, щоб мене не віддали до дитячого будинку, коли моєї мами не стане. Тоді ми всі сідаємо і думаємо: чи дати дитині надію, а якщо станеться найгірше, як тоді їй не втратити віру в здіснення бажань…”

(фото – Дарка Горова)

За рік в середньому надходить кілька тисяч листів. Відповідають не на всі – не вистачає рук, але всі читають. Могли б відповідати на листи влітку, коли з’являється більше часу, але в ту пору ніхто не пише…

(фото – Дарка Горова)

ПОШТА СВЯТОГО МИКОЛАЯ
НПП «Гуцульщина»
вул. Дружби, 84
м. Косів, Косівський р-н
Івано-Франківська обл., 78600
Замовлення екскурсій за тел. (96)773-33-01 (Любов).

Сторінка на ФБ.
Офіційний сайт.

Дарка Горова

 

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!

 

Дарка Горова

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

6 днів тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

2 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

2 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

3 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

3 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

3 тижні тому