Путівники

Подорож на Кубу! Поради, як підготуватись та що треба знати!

Ви звикли подорожувати у форматі – купив квиток, сів у літак, забронював готель на першу ніч і на місці розберуся? Моя вам порада – не робіть так, якщо їдете на Кубу. До зустрічі віч-на-віч з кубинським реалізмом треба бути готовим. Інакше ваша подорож може обернутися в тортури. Окрім неймовірних пляжів, смачних коктейлів, крутих ретро-автомобілів, красивих і усміхнених кубинців, Куба – це країна шаленого дефіциту, черг, бідності і відсутності базових для нас речей. Отже, розпочинаємо підготовку подорожі на острів Свободи.

Туристична картка

Якщо ви плануєте подорож на Кубу, вам потрібна туристична картка (вона ж віза). Документ обов’язковий для громадян майже усіх країн, окрім Росії, Македонії, Венесуели і т.д. Туристична картка у паспорт не вклеюється, часто її заповнюють від руки. Така картка дає вам право перебування на Кубі до 30 днів, ціна залежить від способу та місця її отримання.

(фото – Софія Вовк)

Якщо ви живете в Києві, або поруч, звертайтеся за візою у посольство Куби в Україні. З мінімальним переліком документів, як-от бронювання житла на весь термін перебування на Кубі, квитки на літак, страховка, фото та оплата консульських послуг, туристичну картку у Києві видають у день звернення. Все максимально просто і швидко. Ціна питання – 900 гривень.

Якщо до столиці вам їхати занадто далеко, можна замовити картку онлайн (в основному такі послуги надають британські компанії) і її вам надішлють додому поштою. Коштує від 50 євро і чекати потрібно приблизно два тижні.

(фото – Софія Вовк)

Третій варіант отримання кубинської туристичної картки підходить для тих, хто купує комбіновані квитки і летить на Кубу, приміром, з Мексики, США, або чартерами з Європи. Чимало авіакомпаній, які здійснюють прямі рейси на Кубу, продають туристичні картки своїм пасажирам на стійці реєстрації. Тому перш ніж звертатися в посольство, поцікавтеся у авіакомпанії, чи має вона право на продаж туристичних карток на Кубу.

Житло. Що таке casa particular

Завжди і всім на Кубі я рекомендую зупинятися у приватних будинках, вони ж casa particular. Іншими словами – це кубинський варіант відомого у всьому світі homestay.

Це доволі дешево, і як на мене, значно цікавіше, ніж звичайні готелі. Зазвичай всі кімнати мають окремий санвузол, кондиціонер, сейф, міні-холодильник і необхідні меблі. Господарі будинків забезпечують щоденне прибирання, за окрему плату готують сніданки та вечері, за потреби організовують вам транспорт, трансфери, будинки в інших містах, тура, а головне: вони ж і допомагають вам зрозуміти сувору кубинську дійсність.

(фото – Софія Вовк)

Вибір таких будинків просто шалений, лише у Гавані ліцензію на оренду кімнат іноземцям мають понад півтори тисячі сімей. Ціни різняться від локації, величини кімнати, сезону. Втім за 20-30 $ можна підшукати непогані варіанти. Зазначу, що знайти готелі за такі ціни на Кубі неможливо.

Шукати житло також можна через звиклі сервіси Booking.com, Hotels.com, AirBnb, Facebook, TripAdvisor. Я ж фанат живого спілкування і часто обираю будинки, просто гуляючи вулицями Гавани. Це і дешевше, і цікавіше. Одразу обростаєш новими знайомствами. Розпізнати casa particular дуже просто, всі вони мають однаковий символ – якір синього кольору. Якщо вам трапиться такий символ лише оранжевого кольору – знайте, що там вам відмовлять у поселенні. Такі будинки призначені виключно для кубинців.

(фото – Софія Вовк)

Їжа на Кубі. Як не проїсти весь бюджет

Одразу скажу: гурманам на Кубі буде нецікаво. Базова кубинська кухня – це рис, бобові, курятина і свинина. З делікатесів – лобстери, риба та інші морепродукти. У закладах для туристів ціни доволі кусючі – за страву тут можуть попросити 15-25 $. Втім, на острові є чимало опцій, як поїсти смачно і ситно за 3-5 $. Шукайте так звані паладари – сімейні ресторанчики, де харчуються як кубинці, так і іноземці. І розпитуйте самих кубинців, де краще поїсти

(фото – Софія Вовк)

Снідати ж рекомендую у будинках, де зупинятиметесь. Стандартний сніданок коштує 5 $ і включає яєшню, тости, фрукти, масло, джеми, іноді сир, каву, молоко, соки. Також рекомендую запитувати у господарів про обіди та вечері. Вдома вас нагодують смачно і доволі дешево.

(фото – Софія Вовк)

Гроші – як не заплутатися в двох валютах

На Кубі офіційно в обігу дві валюти – CUC і CUP. Перша – це так званий місцевий долар. За 100 $ на острові дають 86 CUC, за 100 Є – 106 CUC. Відповідно їхати на Кубу потрібно винятково з євровалютою. 1 СUC коштує 24 кубинських песо, вони ж CUP. Цю калькуляцію для українців робити дуже просто, оскільки кубинське песо і українська гривня зараз коштують однаково.

(фото – Софія Вовк)

Вам на острові знадобляться обидві валюти. Перша – так званий долар для оплати таксі, готелів, будинків, їжі у ресторанах для туристів та барах. Місцевими песо ви може оплачувати громадський транспорт, продукти на ринках, нехитру їжу в кубинських сімейних ресторанчиках та каву, яка в закладах для кубинців коштує одну гривню.

Дрібні покупки можна оплачувати обома валютами, решту вам можуть видати теж обома валютами. На перший погляд все складно, втім на практиці, доволі просто. Головне – запам’ятати, скільки коштує кожна з валют і навчитися їх розрізняти на вигляд. Є дуже просте правило – всі купюри, на яких зображені портрети – це кубинські песо, якщо на купюрах адміністративні будівлі – це місцевий долар.

(фото – Софія Вовк)

Інтернет-дієта

Куба – це жах для інтернет-блогерів, айті-фрілансерів і всіх, хто звик бути онлайн 24 години на добу. Ну що, готові влаштувати собі інтернет-дієту? Якщо ні, закладайте чималу статтю витрат у бюджеті вашої подорожі. На Кубі інтернет є. І це вже хороша новина. Безкоштовного інтернету на Кубі немає. І це погана новина.

Послуги інтернет-зв’язку на острові надає єдина державна компанія Etecsa. Щоб підключитись, вам потрібно придбати картки компанії. Ціна: 1 год. – 1 $. З цією карткою ви шукаєте вай-фай, вводите логін і пароль, що зазначені на карті, і весь інтернет знову у ваших руках. Точки доступу є на площах міст, у готелях, у парках і ресторанах. Навіть у приватних будинках все частіше встановлюють роутери, аби туристи не страждали від браку життя онлайн. Але запам’ятайте: всюди, де ви бачите символ вай-фаю – це лише точка підключення, а далі ви під’єднуєтесь до інтернету з придбаною заздалегідь карткою.

(фото – Софія Вовк)

Купити картки можна в офісах компанії, правда, готуйтеся до чималих черг. Часто їх продають лише після пред’явлення паспорта. Як альтернатива – можете заглянути в лобі будь-якого готелю і поцікавитись, чи там продають картки. Іноземцям, на відміну від кубинців, двері відкриті у всі готелі. Черг там немає і ціна зазвичай не відрізняється від офіційної.

І найпростіший, але найдорожчий спосіб придбати картку – з рук на вулиці. Ви сиділи в інтернеті – ваша година непомітно пролетіла, надворі вечоріє, а це значить, що офіси державних компаній вже зачинені. Не хвилюйтеся, киньте навколо поглядом і до вас швидко підійде хтось із місцевих та запропонує картку. Правда, замість одного долара, попросять заплатити два або три.

Якщо ж вам таки вкрай необхідно бути постійно на зв’язку, спробуйте використовувати місцевий мобільний інтернет. Така розкіш на Кубі з’явилася близько року тому. Правда, коштує доволі дорого – один гігабайт обійдеться вам у 10 $, стартовий пакет від 40 $. Щодо швидкості інтернету – тут поки все поганенько, інтернет повільний. А ще місцеві рекомендують використовувати мобільні дані лише після півночі, коли вже не так багато користувачів і зв’язок більш-менш стабільний.

Транспорт або чому таксі на Кубі – це вигідно

Плануєте багато мандрувати островом? Готуйтеся, що транспорт також потягне на чималі витрати. Автобусів і автомобілів на Кубі небагато, і для туристів варіанти для переміщень дуже обмежені.

Приміром, на Кубі є потяги, але туристам туди зась. У найдешевші camion’и (вантажівки, адаптовані для пасажирських перевезень) іноземцям теж заборонено сідати. Заради фану можете спробувати домовитись з водієм про таку поїздку, але задоволення, повірте, сумнівне.

(фото – Софія Вовк)

Оренда авто на Кубі – ще одне сумнівне задоволення. Так, такий сервіс на острові є. Але. Це дорого. Більше-менш пристойне авто коштуватиме вам в середньому 100 $ за день. Пам’ятайте, Куба – це країна дефіциту, крім того зараз на острові загострилася бензинова криза. Часто, на поодиноких заправних станціях просто немає бензину або стоять величезні черги. Щоб ви не потрапили в бензинову халепу, подумайте кілька разів, чи справді вам потрібно орендувати авто.

Прекрасна альтернатива– таксі. Денна поїздка вам коштуватиме плюс-мінус ті самі 100 $, звісно ж, залежить від відстані, яку ви плануєте проїхати. Водій таксі в цьому випадку ще й попрацює гідом і може показати цікаві місця, які траплятимуться дорогою.
Ви подорожуєте соло або в парі і вам не хотілося б витрачати стільки на транспорт? Зверніть увагу на taxi colectivo – те саме таксі, єдина відмінність – поїздку в ньому ділять 4 пасажири. Це зручно, швидко і не так дорого. Щоб допомовитися про поїздку в taxi colectivo, просто попросіть господарів будинку, де будете зупинятися, забронювати вам місце в авто.

(фото – Софія Вовк)

Для охочих подорожувати туристичними автобусами, єдина можливість – компанія ViaAzul. З переваг – це трохи дешевше, ніж таксі, але переїзди тривають вдвічі довше. Також плануючи поїздку цими автобусами, бронюйте і купуйте квитки завчасно. Автопарк компанії невеликий, графік далекий від зручного, а охочих побачити острів чимало.

Транспорт в столиці

По Гавані найкраще ходити пішки – так зручно побачити старе місто, центр та головні туристичні об’єкти. Якщо ж плануєте жити у віддалених від центру районах, доведеться платити за таксі. Поїздка в середньому коштує 10 доларів.

(фото – Софія Вовк)

Звісно, у Гавані є й громадський транспорт, туристам ним дозволено користуватись, він дуже дешевий – приблизно 40 копійок на українські гроші, правда, іноді час очікування на потрібний автобус затягується на годину-дві. Тож вирішувати вам. Якщо розраховуєте на громадський транспорт, то ось вам корисний мобільний додаток – HabanaTrans, тут ви знайдете інформацію про всі маршрути та ціни. Доступний лише для Гавани.

Ще одне ноу-хау, яке буквально нещодавно з’явилось у Гавані – сервіс Bajanda. Це такий собі аналог Убера. Ціни дешевші, ніж звичайне таксі, правда, водіїв, які працюють з цим сервісом, поки небагато. Тож іноді на авто доведеться почекати. І врахуйте, що сервіс працює виключно онлайн.

(фото – Софія Вовк)

Аптечка і медичне страхування

Якщо ви звикли економити на страхуванні і думаєте, що на Кубі з вами нічого не станеться, бо ви досвідчений мандрівник, раджу вам переглянути свої тревел-звички і не легковажити. Так, на Кубі медицина хороша і безкоштовна, але тільки для кубинців. Аналогічно на Кубі медикаменти дуже дешеві, але тільки для кубинців. Те, що для кубинця коштує на українські гроші 5-10 грн, для іноземця 15-20 $.

Купити медикаменти у будь-якій аптеці ви не можете. Вас будуть обслуговувати лише в аптеці для іноземців, де є хороший вибір ліків за дуже недешеві ціни. Якщо назріла потреба навідатись до лікаря без страховки, ціна за такі послуги теж буде кусючою.
Обов’язково ретельно подбайте про аптечку. У ній мають бути знеболюючі засоби, щось від температури, не забудьте про шлунок і травну систему, антисептики, пластирі, щось на випадок застуди, проти алергії, тощо.

(фото – Софія Вовк)

Засоби гігієни і косметика

Ви звикли подорожувати, не обтяжуючи себе зайвим, і прилітаючи в нову країну, щоразу купувати всі необхідні засоби гігієни в найближчому супермаркеті. Так, це дуже зручно, сама часто так роблю.

Але будь ласка не робіть цього, коли їдете на Кубу. Запам’ятайте, ви будете в країні, де немає великих супермаркетів, де часто на полицях магазинів, крім алкоголю і рису не знайдете нічого, де більшість марок шампунів і кремів, до яких ви звикли, потрапляють на ринок контрабандою і їх продають з-під прилавка. Навіть, якщо ви знайтете те, що шукаєте, коштуватиме це значно дорожче, ніж ви звикли платити.

Тому везіть все – від шампуню до тампонів. І я не жартую. Порахуйте, скільки і чого вам знадобиться на пероід подорожі і пакуйте свої валізи завчасно.

(фото – Софія Вовк)

Інформація про Кубу і офлайнові карти

Місця, які плануєте відвідати, розваги, музеї, театри та ресторани – про це все варто почитати завчасно. Через особливості інтернет-зв’язку на острові, у вас не буде постійної можливості погуглити інформацію чи почитати відгуки.

Перед поїздкою на острів рекомендую завантажити офлайнові карти. Вони не раз мене виручали, коли я блукала вулицями старої Гавани. Також варто укласти невеличкий нотатник з місцями, адресами, цінами і контактами.

(фото – Софія Вовк)

Подарунки або допомога кубинському народу

Ваша подорож підходить до кінця і у вас досі пів тюбика зубної пасти і шампунь? Вам не знадобилася ваша аптечка? Не везіть все це додому. Просто віддайте тим, у кого живете. Господарі будуть вам неймовірно вдячні.

Хочете не з порожніми руками приїжджати в кубинські сім’ї? Везіть на подарунки український шоколад (хороших солодощів на Кубі мало), жуйки (згадайте наші 90-ті, коли жуйки були чимось надзвичайним), ручки і олівці для школярів, косметику для дівчат, дезодоранти для хлопців. На Кубі все це дорого і для багатьох недоступно.

(фото - Софія Вовк)
(фото - Софія Вовк)
(фото - Софія Вовк)
(фото - Софія Вовк)

Навіть одяг, який ви плануєте скоро викинути, краще залишити на Кубі. Бо в кожній родині є прімо/пріма, собріно/собріна, іхос, абуела (двоюрідні брати/сестри, племінники, діти, бабуся), кому навіть стара футболка може знадобитися.

Дешеві квитки з України на Кубу:

  • У період розпродажів та акцій авіакомпаній можна знайти від €350 в обидва боки. Шукайте на avia.lowcost.ua

Софія Вовк, організатор авторських турів по Центральній Америці, турлідер в My name is travel

 

Як знайти дешеве житло під час ваших подорожей:

– Пошук по усім системам бронювання готелів HotelsCombined.

– Сервіс найму житла у власників (кімнати, квартири, будинки, бунгало, шале…) AirBnb.

Не забудьте про страховку:

– Придбайте поліс туристичного страхування онлайн за 3 хвилини зі знижкою!

Як знайти найдешевший прокат авто?

– Рекомендуємо сервіс Rentalcars.com, що порівнює ціни десятків компаній у 28000 локаціях у світі.

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!

 

Дарка Горова

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

2 тижні тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

2 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

2 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

3 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

4 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

4 тижні тому