Ми уже готували великий путівник про ресторани Львова та огляд закладів із національними кухнями міста Лева. Але Львів – одна з українських кулінарних столиць – не стоїть на місці: там постійно відкриваються нові заклади, а меню інших – часто оновлюють. Відомий гастроентузіаст Всеволод Поліщук підготував актуальний путівник ресторанами Львова-2021. І там ну дуже багато цікавого та смачного!
Мій традиційний щорічний путівник ресторанами і кав’ярнями Львова буде коротким. Лише 50 закладів. Бо такий уже рік. Багато хороших закладів закрилося, деякі змінили меню, не в усі нові встиг потрапити.
Якщо ви приїжджаєте до Львова потягом, то не варто поспішати відразу в центр чи на Героїв УПА. Спочатку варто зазирнути у Велика Львівська Канапка, де вам подадуть чи то величезну гарячу канапку, чи то піцу в іншій формі. Зовні схоже на запєканкі, дуже поширені у польських містах, але якісніше. Добрий сир, хороші начинки, та й самі багети від Артизанська пекарня “Млин”, без всякої хімії.
Також не зовсім у центрі відкрився Ресторан “Альбертин”. Меню доволі широке та еклектичне, м’ясо з мангалу дуже непогане, але головна перевага – несподіваний ракурс виду на місто. Заклад знаходиться трохи вище Краківського базару, неподалік від Музею пива. Окремо варто звернути увагу на комплекс будівель на Золотій, 2. Це колишній притулок для немічних, створений святим Альбертом. Саме у Львові і саме в цьому місці цей видатний благодійник, про якого потім написав книгу Іван-Павло ІІ, почав свою діяльність.
Неподалік, але вже значно ближче до центру, на третьому поверсі ТЦ “Магнус” розташувалася кав’ярня The Wave Project. З чудовим видом на Оперний театр, а також із моносортами та кавовим фундаменталізмом (не роблять американо і не мають цукру!). Юні кавовари додають родзинки львівському кавовому світу, в якому вже є також Black Honey, Альтернативна кава та SVIT KAVY. Зрештою, також цілком до рекомендації і SDV Coffee на Краківській і Saturdays Coffee в підземному переході від Арсеналу до площі Митної.
Якщо ви вже добралися до центру, то першим ділом у провулок Крива Липа на пампухи. Бо якщо ви у Львові на свята, і не спробувати пампуха з варенням рожі чи з маком, то вже просто злочин перед собою. А на пампухи треба йти в Пара булок і компот, де ви можете далі плавно перейти на булку з печінкою та абрикосом і врешті на цинабони.
Також у центрі обов’язково зверніть увагу на дві нові крапки з раменом. Дуже гідний продукт у Tiki Ramen та RAMEN MO. Ще, кажуть, добрий рамен у Red Monkey, але вони дуже далеко на околиці, а я принциповий пішохід, тому поки що не добрався.
На Сихів я добрався (слава трамваю!), тому можу твердо рекомендувати. Якщо вас якимось дивом туди занесе, на м’ясо і сирний суп ходіть у Ресторація Психів, на італійську кухню в Бонджорно, Сихів
А неподалік на Новому Львові відкрився другий заклад від Re:bro. Пивний ресторан здорового харчування, де купа крафтового пива і ребра в зовсім іншому стилі, ніж у реберні. А я люблю там до пива курячі сердечка. І просто поїсти борщ на ребрі.
Якщо ж мова про м’ясо в центрі, то зверніть увагу на Offshore Pub (там же вдалий вид на проспект Свободи). Якщо не ліньки пройтися 20 хв пішки – то є ще “Антрекот”.
Craft&Kumpel на площі Ринок уже не новий, але саме цього року вони довели до ідеалу бургер із рваною свининою. Також не новий заклад – ресторан при Готель “Купава” (теж недалеко від вокзалу), але буквально кілька тижнів тому там почали подавати пасти (томатна та карбонара, є ще з рапанами, але то вже трохи не те), з якими можна проковтнути язик. Ярко минулих вихідних з’їв три (!) порції поспіль.
Якщо ж вам захочеться пасти у центрі, то раджу спробувати Aperitivo., де готує пасти та п’ядіни сама власниця Данка Жмур-Клименко, і робить це добре.
У новому закладі “Журек” на вул. Братів Рогатинців, 10, як не дивно, рекомендую не журек, а флячки.
Про те, що на авторські чебуреки хоч із м’ясом, хоч із вишнями, хоч із купою інших начинок треба йти в Чотири Чебуреки. Prosecco Bar, ви уже в курсі.
Kafe Jerusalem – хумус, фалафель, гефілте фіш, а загалом краще йти кілька разів і пробувати все. Заклад невеликий, резервувати столи наперед обов’язково.
Трапезна Ідей/Trapezna idey – бограч, борщ, грибна юшка, цибулевий пиріг. А до них – узвар та настоянка грушовиця.
Ресторація Бачевських – Baczewski Restauracja для мене – насамперед журек за рецептом відомої дослідниці галицької кухні Пані Стефи. Я переїв журеків у всій Польщі, смачніший їв тільки раз, вдома в однієї родини в Ущиках Дольних. В ресторанах – ні. Ну і само собою в підвал на коктейлі до Іван Зелик.
Ресторація Над Цукернею – борщ-сауер, шніцель, тартар та практично все круто виходить у шефа Юрія Сенишина. Інший варіант шніцеля можна спробувати в Leo Restaurant (там же, до речі, як на мене, оптимальні сніданки, якщо не хочеться чекати в черзі до “Бачевських”).
В ресторан-пивоварня “Кумпель” на Площі Митній, 6 та в Голодний Микола/Hungry Nicholas – банош і чесна часникова зупа.
L’amour de trois. Млинці, вино, кіно – це млинці Сюзетт у соусі з апельсинів та Амаретто, а також бургер у млинцях замість булок. Галицький варіант млинців/налисників – то Львівські млинці/Lviv Pancakes.
Равлики під домашнє вино – це Tante Sophie cafe escargot. Інший варіант Франції – Francophile (цибулевий суп хороший).
Морепродукти – це Bar Mushly.
Неаполітанська піца – то TISTO Pizza Pasta.
Моя грузинська кухня у Львові – у Чураско. Гриль, вино, грузинська кухня/Churrasco Grill & Wine від шефа Koba Maxarashvili.
Або в Ахалі. Більше, ніж хінкальня в Оксани й Володимира Каплунів та їхнього дядька Зураба.
Китайська кухня – це Кафе “Амерікано”, в’єтнамський фо бо – це Saigon Coffee.
Бургери і джаз – LV Cafe jazz club.
Сендвіч із пастрамі – Daily Dose Of mmm.
Великий вибір чаю, коктейлі та сховатися від метушні, не виходячи з центру – це Старі Мури TEA BAR.
Солодощі – всяке-різне, традиційно львівське в Цукерні, експериментальне у Grand Cafe Leopolis, львівський торт у Лігумінці, круасани в Живий Хліб і SHOco., і вгадайте що у Cheese Bakery.
Вегетаріанські заклади – “Це фалафель, крихітко”, Green (особливо зважте на кілька страв для сироїдів), OM NOM NOM. Окремо не втримаюся порадити вегетаріанцям спробувати чебурек із рослинним м’ясом від Beyond Meat. Звісно ж, у “Чотирьох чебуреках”.
Як гастрономічний сувенір зі Львова, окрім наливок, шоколаду, пива та пампухів, раджу також везти соуси БОЇМ. Гастромандри, пальцем пхану ковбасу від Шкварка та сири від Гарбузового Раю. А міцне прихопіть у Вуйко Сем. Особливо рекомендую настоянку на ромі та маку.
(всі фото – з офіційних ФБ-сторінок закладів)
Підтримати проект
Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!
Україна та Словаччина погодили запуск нового залізничного сполучення між Києвом та Братиславою. Про це повідомляє…
Український перевізник Autolux анонсував розпродаж квитків до Польщу зі знижкою до 50%! Вартість квитків стартує…
Польський залізничний перевізник SKPL Cargo подав заявку до управління залізничного транспорту Польщі на запуск міжнародного…
FlixBus оголосив про запуск нового маршруту з Києва до Мюнхена. Також компанія повідомила про нове…
Геловін (Halloween) – це пора таємничості, карнавальних костюмів і атмосферних подій для всієї родини. Проте…
Wizz Air відкриває базу та розмістить один літак Airbus A320 в аеропорту столиці Молдови -…