Новини

Україна та ЄС підписали угоду про відкрите небо

12 жовтня в Києві на Саміті Україна – Європейський Союз було підписано угоду про спільний авіаційний простір, також відому як угода про відкрите небо. Ця угода дозволить відкрити ринок повітряного транспорту, скасовуючи бар’єри та надаючи нові можливості як для споживачів, так і для авіаперевізників.

 💡 Європейський спільний авіаційний простір (відкрите небо) – це двостороння угода між ЄС і третіми країнами, що встановлює спільні стандарти безпеки та лібералізує ринкові відносини у сфері авіації, дозволяючи ефективніше та безпечніше використовувати повітряний простір. З текстом документу можна ознайомитись тут.

Документ передбачає створення спільного авіаційного простору між Україною та Європейським Союзом, який сприятиме взаємному доступу до ринків авіаперевезень з рівними умовами конкуренції та повагою до однакових правил. Зокрема йдеться про безпеку польотів, авіаційну безпеку, організацію повітряного руху, гармонізацію соціальної сфери та захисту довкілля.

Також угода передбачає імплементацію Україною директиви ЄС 261/2004, яка дозволить отримувати пасажирам відшкодування до €600 у разі скасування авіарейсів. Загалом угода передбачає інкорпорування в українське законодавство 64 регламентів і директив ЄС.

Фактично після підписання договору будь-яка компанія ЄС зможе літати в Україну без погодження з чиновниками, а лише після переговорів з аеропортом. Без угоди про спільний авіаційний простір ці польоти регулюються міжурядовими угодами, які обмежують не лише кількість авіакомпаній, але й кількість польотів.

Історія вирішення питання “відкритого неба”

Завдяки підписанню цього документу Україна повноцінно ввійде в єдиний авіапростір Європейського Союзу, а практичним результатом домовленості стане розширення географії польотів для українців та здешевлення авіаквитків.

Із очевидних переваг також те, що завдяки цій угоді може значно покращитися авіасполучення з Францією, Нідерландами та Бельгією, оскільки до сьогодні на цих напрямках діяла квота, а по популярних країнах типу Польщі чи Італії були підписані двосторонні договори про “відкрите небо”. Отож, очікуємо квитки на прямі рейси в Амстердам, Париж чи Брюссель не за усі гроші світу.

Нагадаємо, що ЄС схвалив угоду про відкрите небо з Україною у червні 2021 року, після цього в Ryanair повідомили, про масштабне розширення мережі та розміщення 20 літаків в нашій країні за умови, що Україна підпише угоду про “Відкрите небо”.

Угода передбачає двоетапну лібералізацію:

  • перший етап, який відбувся сьогодні, передбачає зняття усіх обмежень на кількість напрямків, авіакомпаній на рейсах між містами України та ЄС
  • другий етап лібералізації відбудеться після інтеграції Україною усіх законодавчих вимог Європейського союзу – і тільки після цього іноземні авіакомпанії зможуть зайти на внутрішньо український ринок авіаперевезень, тощо.

Автор фото – Юра Танчин

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи ТвіттерViber або читайте наш канал у Telegram!

Олекса

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

6 днів тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

2 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

2 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

3 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

3 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

3 тижні тому