Одеська область

Беззаперечний лідер українського виноробства. Вважається, що робити найкращі вина можна саме на 46-й паралелі. Її називають «паралеллю вина». На цій широті розташовані такі знамениті виноградарські регіони, як французькі Бургундія й Бордо, італійський П’ємонт, і серед інших – Бессарабія. Багато хороших українських вин – якраз звідси.

“Колоніст”
Перші виноградники в рідному селі Криничне Іван Плачков заклав, ще коли обіймав посаду Міністра палива та енергетики – у 2005 р. Зараз їхня площа – 33 га, вирощують сорти: Одеський чорний, Мерло, Каберне, Сухоломанський білий, Шардоне. Обсяги виробництва – близько 250 тис пляшок. У команді – енолог із Бордо Олів’є Дога. У портфоліо – відзнаки міжнародних конкурсів. Також вина «Колоніст» були представлені у Парламенті Великобританії, у посольствах Бельгії, Франції, Польщі, Болгарії, Греції та Німеччини, тощо.

“Колоніст” отримав свою назву на честь переселенців, які з’явилися на цій території на поч. 19 ст. – це були німці, французи, греки, болгари, гагаузи, албанці та ін. Внаслідок їхніх старань край із випаленого степу перетворився на квітучий сад. З іншими болгарами-переселенцями з північної Македонії сюди переїхав і рід Плачкова. Зараз у Криничному проживає одна з найбільших болгарських громад в Україні, приблизно 4,5 тис. жителів – вони досі говорять на староболгарському діалекті

Вина можна придбати в багатьох винних мережах, гіпермаркетах та на офіційному сайті. “Колоніст” організовує тури на виноробню з можливістю взяти участь у збиранні врожаю, з дегустаціями та відвіданням погребів. Адміністратор дегустаційної зали: (067) 428 96 02
Сторінка на ФБ.
Адреса: вул. Болградська, 4, с. Криничне, Болградський р-н

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

V.Petrov
Одні з перших приватних виноробів України – сім’я Петрових професійно займається виноробством з 1993 р. Вони вибрали напрямок органічного виноробства, для чого також пройшли міжнародну сертифікацію, а також запропонували внести в українському законодавстві поняття органічного вина. На 80 га господарство вирощує Каберне, Мерло, Шардоне, Аліготе, Мускат одеський, з яких виробляють білі та червоні сухі, напівсолодкі та десертні вина (від 200 грн), а також три види граппи (виноградна горілка): silver (очищена сріблом), red (настояна на виноградній кісточці), gold (витримана в дубовій бочці). Всі по 400 грн
Офіційний сайт.
Адреса: вул. Сонячна, 25, с. Струмок, Татарбунарського району, 067 6933090

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Villa Tinta
Підприємство засноване у 1998 р. на території, де 120 років тому розташовувалося виноградне шато графа Давидова. Виноробня займається вирощуванням і продажем виноматеріалу компаніям-партнерам. Загальна площа виноградників становить майже 1000 га, з яких 540 га власні.

Об’єм власного виробництва сягає 400 тис. пляшок на рік, значна частина з яких йде на експорт у Румунію та Німеччину. Виноградники розташовані у долині озера Ялпуг. На підприємстві працює винний магазин, також можна приїхати на дегустацію. Її починають келихом ігристого Tintarella на даху виноробні з панорамою на озеро Ялпуг у теплу пору року, а в холодну – келихом глінтвейну. Згодом частують дають на пробу ігристі, білі, червоні, рожеві сухі та напівсолодкі. Вартість базової екскурсії з дегустацією – 200 грн на гостя. З приводу екскурсій дзвонити 093 506 25 75

Сайт.

Сторінка на ФБ.

Адреса: вул. Нова 1-Б, с. Оксамитне, Болградський район.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Виноробня Крістофа Лакарена
Винороб за покликанням та парфумер за фахом, французький аристократ, маркіз Крістоф Лакарен уже 17 років живе в Україні (2 роки працював парфумером у Львові) і називає своє виноробне господарство великим хобі. Ще в дитинстві на сімейній фермі у виноробному регіоні Бордо Крістоф навчився поратися з худобою, водити трактор, вирощувати тютюн і, звісно, робити вино. Одного разу Лакарену стало відомо, що частину виноградників з лозами рідкісних сортів винограду колишнього радгоспу ім. Леніна в с. Шабо хочуть вирубати. Він вирішив узяти ці землі в оренду і почав займатися виноробством.

Виноробне господарство розташоване на місці колишнього поселення швейцарських німців. Сарай побудований ними ще у 1822 р. і повністю зберігся до сьогодні. Господар приймає гостей на подвір”ї та пригощає французькими закусками, сирами власного виробництва та приємними балачками про життя та вино. Лакарен вирощує 14 сортів винограду, серед яких 7–8 основних: Каберне, Совіньйон, Ркацителі, Шардоне, Одеський чорний. Особливо варто відзначити ігристе вино з класичним методом шампанізації у пляшці.

Сторінка на ФБ.

Адреса: с. Шабо, Білгород-Дністровський район.

cristophe

Shabo

В цьому ж селі знаходиться одне з найбільших і найстаріших винних господарств України – завод із однойменною назвою, музеєм “Центр культури вина”. До структури компанії входять Винний дім, Будинок ігристих вин та Коньячний будинок Shabo. Об’єм виробництва складає 15 млн л на рік. Масштаби вражають: 1250 га виноградників, 4 млн виноградних ліз, найстаршій – 55 років. Всього 30 сортів винограду: Каберне-Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, Сапераві, Шардоне, Совіньон Блан, Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Тельтов-куруку, Ркацителі та ін. Виносховище займає близько 10 тис. кв. м і йде на 9 м під землю. Сьогодні Shabo – це масове виробництво з новітнім обладнанням, в яке вклали десятки мільйонів євро. Його продукція експортується у 18 країн світу (Європа, США, Канада, Азія).

Читайте також  ТОП-10 фотолокацій Стамбула

Екскурсія з дегустацією триває більше 2,5 год. Гості мають можливість познайомитися з технологіями виробництва тихих та ігристих вин, коньяків, бренді та виноградної горілки «Шабо». Вартість – 290 – 999 грн.

Сайт.

Сторінка на ФБ.

Адреса: вул. Швейцарська, 10, с. Шабо, Білгород-Дністровський район.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

VINARIA

Винний підвал, де можна продегустувати та купити бесарабські вина власного виробництва. Пропонують винятково сухі: білі – “Аліготе”, “Трамінер”, “Піно Грі”, червоні – “Каберне”, “Мерло”, “Піно Нуар”. Родзинка – біле сухе на основі полину. Винний підвал у непримітному двоповерховому будинку біля місцевого ринку відкрила корінна ізмаїльчанка Ірина Польшакова. Її предки – липовани (старообрядці, які переселилися в Бессарабію в 17 ст. після церковних реформ у Російській імперії). Виробництво знаходиться поруч, у с. Лощинівка. Об’єм – 10 тис. л. на рік. Вартість 1 л. в середньому 150 грн.
Адреса: вул. Покровська, 51-53, м. Ізмаїл. Тел: 0674823558

Сайт.

Сторінка на ФБ.

“Вина Гулієвих”

Засновник компанії – Роберт Гулієв, винороб у четвертому поколінні з грузинським корінням. Його родина займалася виноробством у знаменитому винному регіоні Алазанська долина і він теж усе життя працює в цій галузі (наприклад, у Інституті виноградарства і виноробства ім. В. Таїрова). Завод «Вина Гулієвих» побудували у 2008 р. і починали з сувенірних партій вин, роздаючи їх друзям та знайомим. Вина витримують у дубових бочках американського та французького дубів: білі – 9 місяців, витримка червоних — 12 міс. Виноградники площею 1000 га розташовані між узбережжям Чорного моря та Дністровським лиманом. Пропонують декілька варіантів дегустацій – колекція молодих вин та колекція витриманих вин (по 900 грн).
Сторінка на ФБ.

Сайт.

Адреса: вул. Французький бульвар, 10, м. Одеса. Для довідок: 093 0213517

Don Alejandro Winery

Олександр Шаповалов, архітектор за фахом і винороб за покликанням поєднав два своїх головних захоплення і створив виноробню в стилі Гауді, оздобивши її ще й португальськими плитками азулежу. Вона розташована на катакомбах на березі теплого Хаджибейського лиману, 15 хв машиною від Одеси по Київській трасі. А катакомби – ідеальне місце для витримки і зберігання вин. Глибина – 12 м., температура – 8-11° протягом року. Вино витримується в дубових бочках португальського дуба. Площа посадки виноградників — 14 га.

У 2013 р. Дон Алехандро вперше спробував виготовляти вина біодинамічним методом. А зараз зацікавився новітньою течією у виноробстві – космодинамікою. Її прихильники використовують певним чином “заряджені” тваринний компост, кремній, воду, добрива з гірських мінералів, сульфіти в найменших дозах із можливих, а також постійно вивчають літературу з астрофізики, астрономії, звіряються з місячними календарями.

У програму дегустації входить екскурсія, знайомство з виробничими приміщеннями, підземними сховищами у катакомбах. На вибір 2 програми: 2 год, 6 вин, локальна сирна дошка (700 грн) і 3 год., 8 вин, локальна сирно-м’ясна дошка (1500 грн). Тел. для довідок: 067 483 76 09
Сайт.

Сторінка на ФБ.

Адреса: смт. Холодна балка, Біляївський район, Одеська область

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Виноробня комплексу Фрумушика-Нова

Великий туристичний комплекс Фрумушика-Нова виник на місці молдавських сіл Фрумушика-Нова і Рошія, виселених навесні 1946 р. в зв’язку з утворенням військового полігону. Там є багато-чого цікавого, а от винний льох з’явився на території одним із перших, що свідчить про ставлення засновників до виноробства. Сьогодні там пропонують продегустувати сухі червоні вина “Каберне”, “Мерло”, “Сапераві” та білі вина “Цитрон”, “Рислінг”, “Сухолиманський”, “Аліготе”. Вино виробляється за традиційним сімейним рецептом і є повністю натуральним. Всі вина зберігаються в дубових бочках.

Офіційний сайт.

Адреса: Тарутинський район, 6,5 км від сіл Старосілля і Весела Долина. З приводу екскурсії дзвонити 067 5194262.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Інші виноробні господарства Одеської області:
Завод «Винтрест» (ТМ Grande Vallee)
На виноробні проводять екскурсії та дегустації вин у супроводі професійного сомельє. Офіційний сайт. Адреса: вул. Транспортна, 1В, смт. Великодолинське, Овідіопольський район.

ПрАТ “Вікторія” (ТМ “Гросс-Лібенталь”)
Виробник тихих та ігристих вин. Дегустації вина в старовинному німецькому підвалі. Сайт.
Адреса: вул. Майстерська, 48, м. Одеса,

Болградський виноробний завод
Завод повного циклу, що спеціалізується на виробництві шампанських, марочних, сортових та ординарних вин.
Сторінка на ФБ.
Сайт.
Адреса: вул. Асена Христева, 99. м. Болград. Тел: 050 336 0648

Одеський завод шампанських вин
Одне з найвідоміших виноробних підприємств України, виробляє щорічно 15 млн пляшок шампанського. Входить в одне з найбільших об’єднань виробників алкоголю у світі «Gruppo CAMPARI».
Адреса: Французький бульвар, 36, м. Одеса, 067 5594955.

Навігація по матеріалу:

  1. Вступ
  2. Одеська область
  3. Миколаївська область
  4. Херсонська область
  5. Закарпатська область
  6. Виноробні нетипових для виноробства регіонів – Львівська, Київська, Хмельницька, Запорізька, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька та Тернопільська області

Сторінки 1 2 3 4 5 6
Завантажити більше пов\\\'язаних статтей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зверніть увагу

Путівник по Тернопільській області

На Тернопіллі немає ані гір, ані моря! Туди їдуть за замками та печерами. А ще там є: один…