Закарпатська область
І звісно, Закарпаття – це про вино. І не тільки через клімат – через історію: тут поєдналися традиції угорського, італійського та австрійського виноробства. Виноград – навіть на гербі Ужгорода, а в кожного порядного газди своя домашня міні-винарня. Місцевих виноробів тут сотні, утім найдосвідченіших – кілька десятків. На Закарпатті кажуть: «Вино любить сонце і тінь господаря». Найвідоміше закарпатське вино – марочне, десертне «Троянда Закарпаття», воно має рожевий колір і аромат чайної троянди. Закарпатські винороби створили його у 1959 р., на основі винятково солодкого врожаю винограду Трамінер Рожевий.
Деякі приватні винороби Закарпаття, продукція яких варта уваги:
- Stakhovsky wines
Спортсмен зі світовим ім’ям та перша ракетка України – Сергій Стаховський – зовсім нещодавно презентував власну лінійку вин. Опанувати виноробство він вирішив у 2015 р. після тривалої роботи у Франції. Взяв в оренду 20 га землі та почав вирощувати Мерло, Сапераві (Ace by Stakhovsky) і Трамінер рожевий (W by Stakhovsky). «Ace» у перекладі означає «подача навиліт», а «W» походить від слова «win» – перемога. На виноградники можна приїхати на екскурсію з дегустацією: 450-550 грн для групи 6-16 осіб, а вина замовити в багатьох винних супермаркетах, або на офіційному сайті.
Адреса: с. Мужієво, Берегівський р-н. З питань дегустацій дзвонити 050 432 52 44
- Nota Bene, винороб Василь Надь. Пропонує 13 сортів вин, здебільшого сухих, має навіть «Цвайгельт» з вишневим смаком для глінтвейну, ексклюзивні «Чорний лікар» і «Троянда Закарпаття» шестирічної витримки. Є дегустаційний зал (м. Берегово, вул. Виноградна, 37а).
- «Старий підвал» сім’ї Гаврильченко. Дегустації відбуваються в підвалі, якому більше 400 р. Авторські марочні вина зберігаються в дубових бочках: “Зенго”, “Кюве”, “Мускат Оттонель”, “Біанка”, “Трамінер”, “Мерло” і “Цвайлгельт”. Перлина колекції – вино “Мюллер-тургау”. Адреса: м. Берегово, вул. Виноградна, 37/2. Тел: 050 9047266.
- Шато “Паук”. Нова виноградна плантація на місці старих колгоспних виноградників, площа 32 га. Лінійка з 13 вин: білі, рожеві, червоні сухі, напівсолодкі та десертні. Телефон для бронювання дегустації – 0992265420. Сторінка на ФБ. Там багато цікавого про винробство. Де знаходиться: с. Пістрялово. Дегустаційна зала: м. Мукачево, вул. Шандора Пака, 68.
- Дегустаційний зал сім’ї Урста. Площа власних виноградників 4 га. Сорти: Цвайгельт, Кадарка, Каберне Совіньйон, Біанка, Мускат Оттонель, Рислінг Рейнський. Адреса: с. Бене, вул. Ф. Ракоці 206. Тел: 099 2154868, 066 7077773. Сторінка на ФБ.
- Сімейний підвал Параски. Брати Гергей і Ласло Параски успадкували родинну справу після смерті батька Юрія, нагородженого свого часу Винним орденом. На сьогодні в агросадибі братів росте більше 180 сортів винограду, також рідкісний «Квітковий виноград». Дегустація проходить у великій печері, вирубаній ще в 20-х рр полоненими італійськими солдатами. Обов’язково спробуйте “Кагор” та “Айсвайн”. Адреса: с. Бене, вул. Ф. Ракоці 30. Тел: 050 073 7488. Сторінка на ФБ.
- Винний підвал сім’ї Шош. Сім’я виноробів у третьому поколінні, яка удостоєна безлічі нагород винних фестивалів. Є власний винний підвал і дегустаційний зал. На своїх виноградниках вирощують 60 сортів винограду. З нього виробляють 20 сортів вина. Одне з десертних вин Карл Шош присвятив дружині і назвав його «Жужика ти солодка». Адреса: с. Кідьош, вул. Раковці, 52. Тел. 050 9347671, 068 4060904 Сайт.
- Дегустаційний підвал Василя Анталовського. Виробник “Кращого червоного вина Закарпаття” кілька років поспіль. Адреса: с. Бобовища, вул. Гагаріна, 76. Тел. 0502677320.
- Дегустаційний зал «Шардоне». Тут представлені вина одного з найвідоміших виноробів Закарпаття, голови Спілки приватних виноградарів та виноробів – Олександра Ковача, які не раз займали призові місця на дегустаціях і фестивалях. Для виробництва авторського вина Олександр використовує близько 20 сортів винограду, і його підвал користується незмінною популярністю серед туристів. Винна карта налічує 30 найменувань від сухих до десертних вин. Адреса: м. Ужгород, вул. Волошина, 18Б. Тел: 095 441 0777. Сайт.
І звісно, треба згадати дві великі виноробні – “Шато Чизай” та “Котнар”. Обидві знаходяться у Берегово (плюс декілька приватних підвалів зі списку вище). Якщо плануєте всі дегустації, варто забронювати і номер в готелі. В околицях Берегова – найвища в регіоні середньорічна температура (не більше 11°С) і найтриваліший безморозний період, це забезпечує дозрівання пізніх сортів винограду.
“Котнар”
180 Га власних виноградників, завод первинного виноробства (на якому відбувається переробка винограду та виготовлення вин), завод вторинного виноробства (де готову продукцію розливають у пляшки), виносховища, дегустаційний зал на схилах виноградників в с. Мужієво. Зараз там вирощують 12 сортів винограду: Каберне Совіньйон, Мерло, Ізабелла, Трамінер, Мускат Оттонель, Рислінг Рейнський, Ркацителі та ін. Також на заводі створили солодке сливове вино “Кенді Умешу” за традиційним далекосхідним рецептом, та пропонують різні настоянки – наприклад, настій плодів сливи, аличі, терну і чорнослива на виноградному вині. Продукція продається у великих торговельних мережах, має представництво в багатьох містах України і навіть у Китаї! Можна приїхати на екскурсію та дегустацію (бронювання за телефоном 050 4204555)
Офіційний сайт.
Адреса: вул. Ракоці Ференца ІІ, буд. 274/А, с. Мужієво, Берегівського району.
Шато “Чизай”
Комплекс заснували у 1995 р. і зараз це одне з найбільших виноробних господарств України: 272 га виноградників, 1 млн 88 тис. виноградних кущів, 1,3 млн пляшок на рік, 14 сортів винограду. Це білі і червоні європейські сорти винограду: Трамінер рожевий, Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, Піно Блан та ін. Лінійка продукції широка: тут є і рідкісне “Айсвайн”, кошерні вина, виноградний бренді, марочне вино “Троянда Карпат”. Своє авторське вино – “Країна Мрій Піно Нуар” (червоне та рожеве) – разом із виноробами “Чизай” створив музикант Олег Скрипка.
На території знаходиться єдиний в Україні ресторан, розташований посеред виноградної плантації та Музей історії і культури виноградарства (таких в Україні два), який носить ім’я реальної історичної фігури, винороба Чиза. У 13 ст. король Угорщини Іштван II подарував цю землю своєму підданому на ім’я Чепан, а той згодом – своєму сину Чизу. Урочище назвали Чиз-тай, “маєток Чиза”, а потім Чизай. Серед інших експонатів у музеї знаходиться 300-річний прес для вина. На заводі розробили багато варіантів турів та дегустацій:
екскурсія в шато та Музей винороба Чиза – 45 грн;
дегустація “Шато Чизай” – 135/240 грн;
винний тур “Долина Чизай” – 380 грн;
великий тур “Косино+Шато Чизай” – 890 грн.
Бронювання заздалегідь за тел. 0504320525
Офіційний сайт.
Сторінка на ФБ.
Де знаходиться: м. Берегово, Урочище Чизай, 1.
Винні підвали „Леанка”
Найстаріший центр виноробства в Закарпатті, який був закладений ще 1557 р. магнатами, що володіли Середнянським замком. Будівництво підвалів велося силами полонених турків. Їх загальна довжина склала 4,5 км. Спочатку підвали грали роль притулку під час нападів ворогів, проте поступово перетворилися в виносховище. Зараз вони є пам’яткою архітектури 16 ст. і яким в цьому році виповнюється 462 роки. Середнянські винні підвали занесені ЮНЕСКО до десятки кращих винних підвалів Європи. Середнянські вина були відомі багатьом монархам Європи, їх поставляли до двору російського царя Петра I.
У 60-х р. теперішня агропромислова фірма „Леанка” називалася радгосп „Середнянський”, туди входили різні господарства та навіть колишній завод шампанських вин. Леанка (угорською – „дівиця”) – це сорт винограду, з якого ось уже 70 р. роблять вино „Середнянське”. Близько тисячі закоркованих пляшок зберігаються у тутешній винотеці, більшість із них уже не мають аналогів у світі. Вартість екскурсії з дегустацією в робочі дні – 100 грн, у вихідні, святкові – 120 грн. Без дегустації – 30 та 50 грн. Замовлення за тел. 0958415669.
Офіційний сайт.
Адреса: вул. Т. Шевченка, 6, смт Середнє, Ужгородського району.
“Перша закарпатська палинчарня”
Єдине підприємство, яке офіційно розпочало виробництво міцних алкогольних напоїв із плодових спиртів – традиційних для Закарпаття натуральних фруктових дистилятів, відомих як плодовий бренді, фруктова горілка або палинка (рalinka – угорською, рalenka – чеською, словацькою). Тут роблять сливову, грушеву, яблучну, черешневу, малинову, ожинову, абрикосову, айвову, виноградну та фруктову палинки. Процес палинковаріння відбувається у три етапи: бродіння, дистиляція (перегонка) та витримка. Завод «Агрофруктсервіс» має найсучасніше обладнання з Чехії, що відповідає найсуворішим вимогам ЄС. Тестування повного процесу виробництва, навчання персоналу підприємства тривало під контролем спеціалістів Асоціації палинкарів Угорщини. Для туристів є екскурсії (50 грн) та дегустації (150 грн, 7-10 видів палинки). Бронювати заздалегідь за тел. 050 5732976 або 050 4238042.
Офіційний сайт.
Сторінка на ФБ.
Адреса: вул. Свободи, 9, с. Минай, Ужгородського району.
Ужгородський коньячний завод
Один із лідерів в Україні, входить у трійку найбільших виробників коньяків. Тут випускають напої із витримкою 3-12 р.: марочні – «Тиса», «Ужгород» і «Карпати», ординарні – «Три зірки», «П’ять зірок», «Закарпатський», «Невицький замок» та «Бескиди». З приводу екскурсій зателефонуйте за тел., вказаними на офіційному сайті.
Адреса: вул. Тімірязєва, 19, м. Ужгород.
Навігація по матеріалу:
- Вступ
- Одеська область
- Миколаївська область
- Херсонська область
- Закарпатська область
- Виноробні нетипових для виноробства регіонів – Львівська, Київська, Хмельницька, Запорізька, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька та Тернопільська області