Путівники

Як я побував на Балі в час карантину – ціни, віза, посилання, особистий досвід

Балі знову “привідкрили”. Чому при-, а не відкрили? Як туди потрапити в умовах карантину? Чи варто взагалі їхати зараз і що для цього треба? Взимку-2021 я відпочивав там місяць. Це була моя третя подорож на всесвітньовідомий індонезійський острів і в цьому матеріалі розповім про свій досвід.


Спочатку про хороше.

Думаю, цієї зими острів ще прекрасніший, ніж ми його знали в попередні роки. Ніде немає черг. Ціни істотно знизилися і на харчування, і на житло. Безліч готелів та вілл готові приймати гостей за 30%, а то і 50% від цінника 2019-початку 2020. Оренда мопеда – мінус 50% від ціни раніше. Великі кафе і визначні пам’ятки працюють, на дорогах немає звичного мільйона мопедів, всі пляжі і водоспади – лише для вас. У зв’язку з пандемією Балі не приймає туристів з березня 2020 року.

Квитки

Ми летіли Турецькими авіалініями з Одеси в Джакарту з пересадкою в Стамбулі. Квитки коштували $1000. З огляду на ситуацію з пандемією, брати квитки у будь-якого агрегатора – дуже погана ідея. Ми брали у туристичних агентів. Чому? Бо якщо рейс не вилетить, його скасують, тощо, вирішенням усіх питань займатиметься агент, а не ви. Але звісно, якщо ви любите писати листи в авіакомпанії і дзвонити на їхні гарячі лінії, не звертайтеся до агентів. З Джакарти ми взяли місцевий рейс на Балі за $45 доларів туди і $28 назад.

Проживання

За місяць на острові ми зупинялися у 3 віллах і 2 готелях (один із них був глемпінгом). Жодного розчарування. Гарна вілла з басейном та з однією або двома спальнями коштувала $50-60. Готель на Booking (рейтинг 9.6, 560 відгуків), ніяких плям на постільній білизні або брудних рушників – $30. Глемпінг на Нуса Пеніді (острів поряд з Балі) – $40. Дуже круто і ніяких проблем. Дивіться рейтинг у AirBnB – для вілли він повинен бути більше 4.8 (з великою кількістю відгуків), або 4.9+ (з невеликою кількістю відгуків). Рейтинг на Booking має бути від 9 і вище. Не соромтеся торгуватися – готель, у якому ми жили за $30, на Booking коштував $60.

Їжа

Надзвичайно добре! Кращі ресторани – у відомому туристичному селищі Чангу і на півострові Букіт на півдні Балі. Просто не встигаєш всі обійти. У кожному кафе є своя фішка. Середній чек на одного – $5-7. Тунець часто дешевше курятини. Смачна комбуча. Ми ходили в місцеве кафе (варунг), в якому замовляли індонезійські страви і морепродукти (копійчаний середній чек – $4). На острові Нуса Пеніда через відсутність туристів багато кафе закриті, тому довелося їсти три дні поспіль індонезійський смажений рис із креветками в одному і тому ж кафе. Кокоси по $1,5-2. Рідини в одному близько 0.5-1 л. Величезний вибір тропічних фруктів у магазині або на ринку.

Пересування по острову

Основний засіб пересування – це мопед чи мотоцикл. Точок прокату дуже багато. Вартість $3-10 в день в залежності від мопеду та терміну його оренди. Між дальніми локаціями, можливо, краще на авто з водієм. Можна знайти контакти місцевих водіїв на форумах, присвячених Балі, і домовитися заздалегідь. Тоді водій забере з аеропорту і буде возити по острову на своїй машині. Можу порадити водія, з яким товаришую з 2018 року. Він розмовляє англійською мовою та дуже надійний. Коли нам треба було залишити свої речі, і поїхати на іншій острів, зробили це у нього. Ви можете знайти його у Facebook – Nyoman Latra, чи за номером телефону +6285238392158

Тепер про погане.
Індонезія закрита?

Я пишу, що Балі “привідкрили”, бо офіційно поїхати туристом в Індонезію не можна – лише як “бізнесмен” або “інвестор”. Для цього відкривається бізнес-віза.

Віза

Бізнес-віза коштує від $300 (включені послуги посередників) і робиться від 5 робочих днів. Агентств, які займаються відкриттям – безліч. Я зараз порекомендую, тих хто перевірений мною особисто. Я НЕ рекомендую оформляти візу через фірму Legal Indonesia і агентства, які рекламуються на форумах про Балі. Чому? Я сам робив візу через Legal Indonesia, і вона показала себе не з найкращого боку. За тиждень до вильоту вони заявили, що не гарантують отримання візи вчасно. При цьому раніше, до оплати, гарантували її отримання в потрібний момент на 100%. А документи підготували взагалі тільки через 3 тижні після оплати. У підсумку, візу ми отримали (а багато їхніх клієнтів ні!) та це вартувало багато нервів. При цьому, на форумах затирають негативні коментарі про Legal Indonesia.

Мої ж друзі оформляли візу через Visa4Bali, інші через Peak Solutions – все пройшло добре.

Документи потрібні для візи

Тільки фото паспорта і гроші. Далі за вас все зробить агентство. Віза дає право влетіти в Індонезію протягом 90 днів і перебувати там 2 місяці + можна продовжувати 4 рази по 30 днів.

Переліт

Якщо раніше ви могли прилетіти на Балі прямим рейсом у Денпасар (адміністративний центр острова), то зараз всі міжнародні рейси виконуються через Джакарту. І там доведеться пройти 5-денний карантин. Так-так, подорожуючі з-за кордону відправляються на ізоляцію в готелі. Список готелів визначено урядом, і це майже всі готелі мережі Accor. Проживання коштує приблизно від $56 на добу. Зараз в Джакарту стабільно літають Turkish Airlines і Qatar Airlines. Рекомендую летіти Катарськими авіалініями. Бо Турецькі вирішили, що годувати на рейсах тепер не треба, і 11 годинний переліт зі Стамбула до Джакарти супроводжується тільки водичкою і млявими сендвічами. Натомість у Qatar Airlines харчування залишилося на тому ж рівні, а літаки нові і відстань між кріслами нормальна.

Документи необхідні для відвідин острова Балі

Суворі часи вимагають чималий пакет документів. Крім електронної візи і паспортів для подорожі в Індонезію вам буде треба:

  • квиток туди і назад (у Катарських і Турецьких авіаліній потім можна змінити дату зворотного вильоту безкоштовно)
  • страховка на випадок COVID-19 та госпіталізації. Не скупіться на страховку! Краще зробіть її на 1-2 тижні довшою – раптом ви захочете залишитися? Докупити страховку на місці вже не можна
  • роздрукований негативний результат ПЛР-тесту, зроблений за 72 години до вильоту
  • заповнення електронної форми E-HAC (Health Alert Card). Це робиться на сайті: треба заповнити форму з деталями свого перельоту і результатами ПЛР-тесту. Краще цю інформацію ще роздрукувати. У нас на реєстрації попросили паперову версію, хоча зазначено, що треба тільки електронна.

На всяк випадок краще мати всі ці документи в електронній формі – можуть стати в нагоді.

Прибуття в Джакарту

У Джакарті доведеться заповнити форму про самопочуття, пройти досить формальні процедури – вимірювання температури і сатурації (рівню кисню в крові). Опісля доведеться пройти карантин у готелі – 5 днів. Після карантину – повторне складання ПЛР-тесту. Якщо результат негативний, можна летіти на Балі. Список готелів для карантину дивіться тут.

Для перельоту на Балі треба буде показати останній негативний ПЛР-тест (його термін придатності 48 годин). Летіти краще Citylink, Garuda або Air Asia – вони виконують рейси стабільно. Lion Air літає через раз.

Взагалі актуальну інформацію можна отримати тут або отут.

Також в Індонезії з’явилася нова система з реєстрацією телефонів ввезених з-за кордону. Якщо не зареєструвати, вони перестають працювати з місцевими сім-картами. Телефони треба зареєструвати на цьому сайті, вказавши вартість до $500. Інакше треба буде платити податок. Тож не забудьте це зробити до прильоту. Після реєстрації телефону в системі у вас буде QR-код, який треба показати митному офіцеру в аеропорту Джакарти (після перевірки багажу, буде скляний офіс). Можна запитати у співробітників аеропорту, вони допоможуть на місці.

Корисні джерела

Пабліки про Балі в Telegramперший і другий.

Також один із найбільших російськомовних форумів про острівБалі Форум. Щоправда останнім часом там стали публікувати забагато прихованої реклами, тому до інформації і тамтешніх рекомендацій треба ставитись дуже критично. Останні новини щодо відкриття кордонів та їх перетину шукайте на моєму сайті Travelbans.

У підсумку ви запитаєте себе: чи треба мені така подорож? Може краще посидіти вдома? Я відповім, не замислюючись – якщо ви можете собі дозволити пожити на Балі більше 3 тижнів, однозначно ТАК! Я б без сумніву повернувся зараз туди ще раз!

Авіаблогер Володимир Біленький

(фото автора)

Підтримати проект

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!

Дарка Горова

Показати коментарі

  • Спасибо за интересный обзор! Теперь очень туда хочется! Но 300 долл за визу пока перебор

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

4 дні тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

1 тиждень тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

1 тиждень тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

2 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

3 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

3 тижні тому