Путівники

Грузія: куди їхати, що дивитись. Цікаві місця та поради!

В Грузії є трохи богохульська легенда, що коли Господь роздавав народам землі, вишикувалася велика черга. Нетерплячі грузини вирішили не стояти, а пішли бенкетувати. А коли повернулися, виявилося, що черга давно закінчилася і вільних земель уже немає. Коли ж Бог запитав грузинів, чому вони запізнилися, ті відповіли, що пили за здоров’я Господа і інших народів та запросили Бога приєднатися до застілля. І Господь так добре провів час, що вирішив подарувати грузинам землю, яку припас для самого себе. Земля ця і справді – від Бога, а на грузинських застіллях навіть Всевишньому добре.

Останнім часом Грузія надзвичайно швидко розвивається: реставрується майже все, дороги багато-де стали близькими до ідеальних, англійська мова і віза не потрібні, летіти близько. Назвете хоча б один аргумент, чому слід відмовитися від поїздки туди? Особливість Грузії в тому, що куди б ви не прилетіли, уже неподалік є, чим себе зайняти, щонайменше на тиждень. Тому важливо добре скласти маршрут. Для цього – наш гід.

Найважливіше у Грузії

Найважливішим пунктом під час подорожі в Грузію будуть не природа, пам’ятки чи інші принади, а люди, які там живуть. Відкриті, гостинні, сильні духом, часом кумедні і справжні друзі України. Коли чую словосполучення «братній народ», я передусім думаю про грузинів. Українців у Грузії люблять: в критичній ситуації, які часом стають в дорозі, вам ніколи не буде нудно, голодно чи ніде переночувати. Послухайте, наприклад, як грузини співають гімн України

Якось я зупинилася на тбіліській вулиці, щоб роздивитися карту, і грузинський дідусь не заспокоївся, поки особисто не провів мене до потрібної адреси, перед тим нагодувавши хінкалі в сусідньому кафе за свій рахунок. Наступного дня поліцейські подарували мені пляшку вина, коли чекала маршрутку на зупинці в Кахетії. А інші поліційські, на машині з проблисковими маячками, зупинили моїх друзів у горах, і дізнавшись, що ті з України, запросили в ресторан та за все заплатили. І звичайно, жодні відмови не приймаються! Таких історій тисячі: таксист за власний рахунок повезе до пам’ятки, яку неодмінно треба побачити усім гостям Грузії, власник готелю спакує в дорогу чурчхелли, а монахи у храмі подарують іконки. Втім зачаровуватися теж не потрібно: на моїх подруг напали на набережній Батумі, зняли золоті прикраси і бігли за ними, аж поки ті не застрибнули в таксі.

Грузинська кухня

Грузинська кухня, безперечно, теж окремий пункт програми, який навіть може стати головним чи єдиним у подорожі до Сакартвелло. Грузинська земля, яку, як ми пам’ятаємо, Бог припас для себе, надзвичайно багата на врожаї овочів, винограду, горіхів, слив, гранатів, запашних трав – якраз все це і лежить в основі тамтешньої кухні. А грузини, звісно, продовжують банкетувати.

Грузинське застілля – це взагалі окреме мистецтво, про хлібосольність грузинів ходять легенди: так приймати гостей більше не вміє ніхто. Застілля називається супра – це стіл, заставлений в декілька поверхів (не перебільшення!), вино глеками, співи та довгі тости. Обов’язково спробуйте! Як і всі ці прекрасні страви, що закінчуються на –і: хачапурі, сациві, хінкалі, чахохбілі, пхалі, аджапсандалі, соуси ткемалі та сацибелі. Запивають їх напоями теж на –і: сапераві, кінзмараулі чи цинандалі, боржомі чи набеглаві, мацоні або лимонадом із тархуном чи грушею. Ресторани грузинської кухні є в багатьох країнах світу, я зустрічала їх в Берліні, Будапешті і навіть на екзотичному Балі.

Тбілісі

Серце Грузії і її столиця. За один день всього не побачити, плануйте два. А якщо любите культурну програму – три. В Тбілісі можна послухати грузинське чоловіче багатоголосся – це безцінна традиція, яка внесена в список ЮНЕСКО. Можливо, вдасться потрапити на виступ всесвітньовідомого балету Сухішвіллі чи до одного з чисельних тбіліських театрів.

Місто зазвичай дивляться за круговим маршрутом. Абанотубані—водоспад і каньйон за лазнями—площа Мейдан—вулиця Шардені—Метехі і Дареджан—канатна дорога—фортеця Нарікала—статуя Мати Грузія—сходи Бетлемі—Сололакі і будинок Калейдоскоп—площа Свободи—Театр Габріадзе—міст Миру—парк Ріке—Міміно—собор Цмінда Самеба. Для настрою рекомендую завантажити в медіатеку відомий хіт та гімн столиці – «Тбілісо».

Фото - Дарка Горова
Фото - Дарка Горова
Фото - Дарка Горова
Фото - Дарка Горова

Мцхета

Якщо Тбілісі – серце Грузії, то Мцхета – її душа: найдавніше місто країни, перша столиця, донедавна центр грузинського православ’я і святе для всієї нації місце. Небагато на планеті храмів, датованих 7-10ст – деякі із них у Мцхеті, і звичайно, у списку ЮНЕСКО. Обов’язковий для відвідання чудовий монастир Джварі на Хрестовій горі. Вона називається так тому, що після хрещення Грузії Свята Ніно встановила там перший поклінний хрест (він і досі стоїть у центрі храму). Зі стін Джварі відкривається красивий вид на злиття річок Арагві, яка тече вздовж всієї Воєнно-Грузинської дороги та Кури, на якій стоїть Тбілісі і яка тече аж до Каспійського моря. Не можна оминути і храм Светіцховелі та скельний монастир Шио-Мгвіме (11 км від Мцхети).

Древні храми Мцхети
Древні храми Мцхети
Монастир Шио-Мгвіме (фото - Дарка Горова)
Монастир Шио-Мгвіме (фото - Дарка Горова)

Хоч до Мцхети з центру Тбілісі лише 25 км, краще туди їхати машиною. Також у туристів користуються популярність два варіанти одноденних екскурсій: Мцхета-Горі-Уплісцихе або Мцхета-Шио-Мгвіме-Воєнно-Грузинська дорога. Якщо обрати варіант добирання маршруткою (вони відправляються зі станції метро Дідубе), майте на увазі, що дістатися до Джварі можна тільки пішки або знову ж таки – машиною.

Воєнно-грузинська дорога + Степанцмінда

За силою вражень для мене цей маршрут – на першому місці в Грузії. Можна відкласти всі інші місця, але проїхатися «дорогою Небесної ущелини», як дослівно її назва перекладається з грузинської. Мальовнича автомагістраль довжиною 208 км, що йде через Кавказький хребет та з’єднує Тбілісі і Владикавказ.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

Основні пам’ятки на шляху: фортеця Ананурі, Жинвальське водосховище, гірськолижний курорт Гудаурі, Хрестовий (Гудаурський) перевал і Степанцмінда (колишня назва – Казбегі). Це кінцева точка маршруту – через 12 км російський кордон. Невелике, мальовниче село, яке знаходиться біля підніжжя найвищої точки Грузії і другої вершини Кавказу – гори Казбек (5033м). Провести там кілька днів – чудова ідея. Останнім часом у Степанцмінді з’явилися чимало хороших готелів, особливо популярний серед любителів візуального контенту – Rooms Kazbegi. Обов’язковий пункт програми – пішки, машиною або на конях піднятися до Троїцької церкви в Гергеті, яка знаходиться на висоті 2170м. Це справді первозданні місця, навіть зараз біля храму немає ніяких кафе, кіосків із сувенірами та іншої мішури.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

Кутаїсі та околиці

Ще зовсім недавно Кутаїсі був нічим не примітним, занедбаним пост-промисловим містом. Але місто та храми відреставрували, а в місцевий аеропорт почали літати лоу-кости. Тепер туристи в Кутаїсі дивляться нову футуристичну будівлю парламенту Грузії, а також храм Баграта, Гелатський монастир. В Кутаїсі якийсь час жила Леся Українка, там вона написала «Лісову пісню», тож вам траплятимуться згадки про неї.

А поблизу Кутаїсі обов’язкові до відвідування Мартвільскій каньйон, каньйон Окаце і водоспад Кінчха. До них непросто дістатися громадським транспортом, тому популярні тури на машині з гідом. Глибокий каньйон Окаце (50 км від Кутаїсі) обладнали для туристів лише нещодавно. На висоті 140 метрів до скелі прикріпили дворівневий місток над прірвою з оглядовими майданчиками. В Окаце досить строгі правила безпеки: за поганої погоди він закритий. Дітям молодшим 10 років, нижчих за 120 см та без супроводу дорослих вхід заборонений. Ціна квитка: 17 ларі для дорослого; 7 ларі для дітей.

Від каньйону Окаце 8 км вгору по серпантину знаходиться водоспад Кінчха. На відміну від досить туристичних містків там часто (особливо вранці) взагалі немає людей і красива природа. Купатися можна.

Головна фішка іншого каньону – Мартвілі, який знаходиться поруч із селом Гачеділі – покататися на надувному човні плюс подивитися красиві каскадні водоспади. Для зручності туристів через каньйон перекинуто декілька містків, стежки викладені каменем і обладнані зручними поручнями. Дітям зі зростом до 100 см (це до 3-4 років) заборонено кататися на човні. Якщо їдете з немовлям або маленькою дитиною, хтось із батьків повинен буде залишитися на березі. Ціна квитка: 16 ларі -дорослий, 6 ларі – студенти і діти, 15 ларі – катання на човні. Вихідний день: понеділок.

 

Кахетія

Регіон Кахетія. Батьківщина грузинського виноробства. Її найзнаменитіша частина – Алазанська Долина і місто Сігнахі. Якщо часу небагато, ними можна і обмежитися. Але часто туристи зависають у Кахетії на тиждень-другий, насолоджуючись вином і релаксом. Восени там проходить Ртвелі – свято збору винограду. Можна брати участь у приготуванні вина своїми руками та ногами.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

Сігнахі – центр грузинських ремесл. Місто стало одним із перших Грузії, яке повністю відреставрували, тому вже давно популярне у туристів. Чаруючий вид на Алазанську долину. В Сігнахі працює цілодобовий РАГС, зареєструвати шлюб можна навіть без попереднього запису і вночі. Також прийнято вважати, що саме в Сігнахі знаменитий грузинський художник Ніко Піросмані подарував актрисі Маргариті мільйон троянд, про що співає у своєму хіті Алла Пугачева. Тому Сігнахі називають Містом кохання.

Зовсім поруч із Сігнахі – жіночий монастир Бодбе, де знаходяться мощі грузинської святої Ніно, яка хрестила націю. Що ще подитися в Кахетії? Телаві – її столиця. Тут знімали кілька епізодів «Міміно». У Телаві зручне розташування, багато винзаводів, деякі монастирі Кахетії, фортеці Гремі та Некресі розташовані в 10-20 км від міста, тому можна зупинитися тут на нічліг. Телавський льох – це найбільший винний завод у країні. Там, до речі, ще й розливають коньяк. Взагалі в Кахетії все крутиться довкола вина: кіндзмараулі п’ють у Кварелі (35 км від Телаві), в Цинандалі відповідно – цинандалі, там знаходиться перший винзавод Грузії.

Сванетія

Автентичний, малорозвинений та надзвичайно красивий регіон Грузії. Сванетія – це гори, але хоч би ви не любитель походів чи альпінізму, цей край вартує навіть окремої подорожі. Такі краєвиди в Європі можна побачити хіба в Альпах, а тут вони ще й практично первозданні. Цивілізація у віддалену Сванетію добирається повільно. Над «дрімучими сванами» інші грузини посміюються, але поза очі – ще донедавна тут був поширений звичай кровної помсти, краще не ризикувати.

Архітектурна унікальність Сванетії – вузькі 20-метрові вежі Їх будували одним із кутів до вершин, з яких сходили лавини, а в часи кровної помсти в баштах ховалися від ворогів. Ушгулі – найвище село Європи (2200 м), тамтешні вежі з ХІ ст. і занесені до списку ЮНЕСКО. Дістатися в Ушгулі можна на позашляховику з Местії, дорога туди-назад займе цілий день.

Местія – туристичний центр Сванетії: там житло, кафе, радіальні треки по околицях і новий гірськолижний курорт у Хацвалі (6 км). Популярністю у туристів користується одноденний похід до озер Корулді, або й далі – до східного льодовика з найнебезпечнішою вершиною Кавказу, красивою горою Ушба (4610 м).

Крім веж і високих вершин Сванетія прославилася… сіллю. Сванська сіль – це звичайна кам’яна сіль, змішана з травами, які ростуть в горах. З часом вона набуває коричневого кольору і характерних пахощів, довго зберігається і смакує практично з усіма стравами та навіть із консервацією.

Батумі

У столиці Аджарії визначних пам’яток немає, туди їдуть за морським відпочинком. Як і більшість туристичних регіонів Грузії, Батумі надзвичайно швидко розвивається, пропонуючи вигідні умови для інвесторів із усього світу, серед них чимало українців. 5 готельних номерів у Батумі у 2018 році були у власності навіть у теперішнього Президента України Володимира Зеленського.

Протягом останніх років у Батумі побудували чимало висоток та сучасних будівель, а от в портових селищах Поті, Кобулетті та ін. спокійніше. Розбавити пляжний відпочинок можна поїздками в Ботсад, до водоспаду Махунцеті та кам’яного арочного мосту поруч, на оглядовий майданчик на горі Самеба, у винний дім Аджарісцхалі та ін. Не забудьте спробувати хачапурі по-аджарськи: у «човнику» з яйцем посередині.

Горі + Уплісцихе

Горі – батьківщина Сталіна, там знаходиться його музей. Це і досі найвідвідуваніший музей Грузії, але і найбільш неоднозначний. Експозиція не мінялася з часів Союзу, вона нудна і однобока. Зібрані документи, листи, фотографії, деякі особисті речі, одна з 12 посмертних масок вождя, а також особистий салон-вагон, в якому він їздив на Ялтинську та Тегеранську коференції. Якщо треба скоротити програму, це якраз той пункт, без якого можна обійтися, тому він у нас і останній.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)

В 15 км від Горі знаходиться одне з грузинських печерних міст – Уплісцихе. У великій скелі створені як природні, так і рукотворні печери, де ще 3000 років тому жили люди.

(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
(фото - Дарка Горова)
Фортеця в Горі (фото - Дарка Горова)

Збереглися 150 печер, раніше їх було 700. Розкішний краєвид. Уплісцихе часто порівнюють із іншим відомим печерним містом Грузії – Вардзіа. Але воно знаходиться ближче до кордону з Туреччиною та Вірменією, поїздка з Тбілісі лише в одну сторону займе 5-6 год. Тому більшість туристів вибирають Уплісцихе: якщо відвідувати в цей день Мцхету, тур триватиме 7-9 год.

 

Як дешево дістатись Грузії з України?

Літаком! У Грузію (Тбілісі, Кутаїсі, Батумі) виконуюють рейси як українські так і грузинські авіакомпанії, усього 5-6. Висока конкуренція на маршрутах і ціновий демпінг подекуди дає можливість знайти квитки від €80 в обидва боки прямими рейсами та від €50 зі стиковками в Європі!

Прямі рейси в Тбілісі в два боки:

Комбіновані рейси в Тбілісі в два боки:

Наразі напевно найкращим напрямком для комбінованих лоукост-подорожей з міст України в Грузію є Кутаїсі, оскільки Wizz Air та Ryanair пропонують надзвичайно дешеві перельоти з різних польських міст в друге за розміром місто країни.

Прямі рейси в Кутаїсі в два боки:

Комбіновані рейси в Кутаїсі в два боки:

Прямі рейси в Батумі в два боки:

Комбіновані рейси в Батумі в два боки:

Дарка Горова

Photo credit Moss Vale

Як знайти дешеве житло у Грузії:

– Пошук по усім системам бронювання готелів HotelsCombined.

– Сервіс найму житла у власників (кімнати, квартири, будинки, бунгало, шале…) AirBnb.

Не забудьте про страховку:

– Придбайте поліс туристичного страхування онлайн за 3 хвилини зі знижкою!

Як знайти найдешевший прокат авто?

– Рекомендуємо сервіс Rentalcars.com, що порівнює ціни десятків компаній у 28000 локаціях у світі.

Будьте в курсі усіх акцій та розпродажів:

Підпишіться на нашу сторінку у Фейсбук чи Instagram або отримуйте сповіщення про акції використовуючи Твіттер або читайте наш канал у Telegram!

Дарка Горова

Останні записи

МЗС України тимчасово припинило надання консульських послуг для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ ( МЗС України ) з 23 квітня цього року тимчасово припинило прийом…

2 тижні тому

Neobus: новий експрес Ряшів – Варшава з 26 квітня!

Польський автобусний перевізник анонсував новий експрес з прикордонного Ряшева (Жешува) у Варшаву з 26 квітня.…

3 тижні тому

Leo Express: знижка 50% на другий квиток! З України від €6.5!

Чеська транспортна компанія Leo Express, яка нещодавно анонсувала рейси зі Львова в Прагу через Остраву,…

3 тижні тому

УЗ: моніторинг квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку

Укрзалізниця впровадила можливість моніторингу квитків з можливістю автовикупу у мобільному додатку всіх користувачів! Нагадаємо, що…

3 тижні тому

Leo Express відновлює рейси Львів – Острава – Прага з 1 червня!

З 1 червня чеська транспортна компанія Leo Express відновить рейси із Прага - Острава -…

4 тижні тому

УЗ відкрила онлайн-продаж квитків із Києва у Будапешт

Укрзалізниця відкрила онлайн-продаж квитків в мобільному застосунку на потяг з України до Угорщини, а саме…

4 тижні тому